Χρήσιμες συμβουλές για να βρείτε εργασία στη Θεσσαλονίκη

Εργασία

20/11/2023 16:37:00

Όλα όσα αξίζει να γνωρίζετε για να βρείτε εύκολα και γρήγορα την εργασία στη Θεσσαλονίκη που σας ταιριάζει. 

Η αναζήτηση εργασίας στο σύγχρονο επαγγελματικό σκηνικό, αποτελεί σίγουρα μία απαιτητική διαδικασία. Ωστόσο, κατά κοινή ομολογία, αν ακολουθήσετε τα σωστά βήματα και τις συμβουλές των ειδικών μπορείτε να κάνετε πιο εύκολη την εύρεση εργασίας. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, υπάρχει ελπίδα για όσους προσπαθούν να εξελίσσονται συνεχώς και έχουν την ικανότητα της ευελιξίας και της προσαρμογής.

Μέσα στο σκηνικό που περιγράψαμε, η εργασία στη Θεσσαλονίκη έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Η οικονομική κρίση επηρέασε σημαντικά την πόλη και την ανάπτυξη της, οι επιπτώσεις της οποίας γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστούν. Μία από αυτές τις επιπτώσεις ήταν φυσικά και η αύξηση του ποσοστού της ανεργίας που έκανε εντονότερο τον ανταγωνισμό για λιγότερες προσφερόμενες θέσεις εργασίας. Στις συνθήκες αυτές, όσοι αναζητούν εργασία στη Θεσσαλονίκη βρήκαν σύμμαχο στην πρόοδο της τεχνολογίας που τους έδωσε τη δυνατότητα να προσδιορίσουν τόσο την περιοχή που αναζητούν την εργασία τους, όσο και τον κλάδο που ταιριάζει στις προτιμήσεις και τις ικανότητες τους.

Οι δυσκολίες για την εργασία στη Θεσσαλονίκη 

Ο δυναμικός χαρακτήρας της σύγχρονης αγοράς εργασίας και οι διάφορες κοινωνικοπολιτικοοικονομικές συνθήκες επηρεάζουν τον τρόπο που γίνεται η αναζήτηση της εργασίας και δημιουργούν δυσκολίες στην εύρεση της. Όπως ήδη αναφέραμε, η ανεργία και ο περιορισμός των θέσεων εργασίας δημιουργεί υψηλό ανταγωνισμό, ακόμη και για θέσεις που δε βρίσκονται υψηλά στην ιεραρχία καθώς ο αριθμός των υποψηφίων αυξάνεται σημαντικά. Σε κάθε περίπτωση, το μετέωρο πολιτικοοικονομικό σκηνικό και η εμπειρία της βαθιάς οικονομικής κρίσης έχει κάνει αρκετές εταιρείες και επιχειρήσεις περισσότερο φειδωλές με τις προσλήψεις και την επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό. Επιπλέον, αποτελεί κοινό τόπο πως η αγορά εργασίας μεταβάλλεται συνεχώς και αυτή η συνθήκη δημιουργεί νέες απαιτήσεις για τους υποψήφιους. Άλλωστε, οι ταχείες τεχνολογικές εξελίξεις αλλάζουν επίσης συνεχώς τις δεξιότητες που απαιτούνται από τους εργαζόμενους με αποτέλεσμα η εκπαίδευση  και η ενημέρωση να μην είναι ποτέ αρκετή. Στις προκλήσεις συμπεριλαμβάνονται και οι θέσεις που ζητούν όλο και περισσότερη κατάρτιση και εξειδίκευση. Παράδειγμα αποτελεί ο αυξανόμενος αριθμός θέσεων εργασίας που ζητούν απολυτήριο Λυκείου και πτυχίο ΑΕΙ. Στο σημείο αυτό, αξίζει να λάβουμε υπόψη πως η κρίση δεν επηρέασε μόνο τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες αλλά και τους εργαζόμενους μην επιτρέποντας σε πολλούς από αυτούς να σπουδάσουν, να μάθουν ξένες γλώσσες και να παρακολουθήσουν σεμινάρια. 

Παρότι οφείλουμε να γνωρίζουμε την υφιστάμενη κατάσταση για να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε καλύτερα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως παρά τις αντίξοες συνθήκες, υπάρχει τρόπος να βρεθεί για τον κάθε εργαζόμενο η θέση που επιθυμεί και ταιριάζει στις δεξιότητες του. 

Συμβουλές για την εργασία στη Θεσσαλονίκη 

Οι συμβουλές που ακολουθούν είναι σημαντικές καθώς μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες για την εύρεση εργασίας και την επιτυχία σε μία συνέντευξη για δουλειά. 

Ξεκινώντας, είναι σημαντικό να καθορίσετε τους επαγγελματικούς σας στόχους ώστε να γνωρίζετε ποια εργασία και σε ποιον κλάδο είναι η κατάλληλη για εσάς σύμφωνα με τις δεξιότητες και τις επιθυμίες σας. Προσπαθήστε να αναβαθμίζετε συνεχώς τις δεξιότητες σας ώστε να προσαρμοστείτε στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις τη σύγχρονης αγοράς εργασίας. Αν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα, είναι βοηθητικό ν’ αναζητήσετε δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα που υπάρχουν στο διαδίκτυο και μπορούν να σας προσφέρουν πολλές νέες γνώσεις χωρίς κόστος. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά βοηθητικό να έχετε ένα βιογραφικό που όχι μόνο περιλαμβάνει πολλές δεξιότητες αλλά τις αναδεικνύει και με τον σωστό τρόπο. Πολλοί υποψήφιοι αδυνατούν να δώσουν στον υπεύθυνο προσλήψεων να καταλάβει το εύρος της εμπειρίας και των ικανοτήτων τους. Επίσης είναι σημαντικό να δημιουργείται μία νέα αίτηση για δουλειά κι ένα νέο cover letter για κάθε θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει ώστε να είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις κάθε δουλειάς και εταιρείας. Τέλος είναι σημαντικό να μην το βάλετε κάτω και να μην απογοητευτείτε από τις αποτυχίες. Προσπαθήστε να δείξετε ευελιξία και να παρουσιάσετε με τον καλύτερο τρόπο τα θετικά στοιχεία που σας ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους υποψήφιους. 

Τα πιο συχνά λάθη στο βιογραφικό σημείωμα 

Τα λάθη που κάνετε στο βιογραφικό σας σημείωμα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την εντύπωση που δίνετε σ’ έναν υπεύθυνο προσλήψεων στερώντας σας την ευκαιρία για μία συνέντευξη για δουλειά. Ελέγξτε αρκετές φορές το βιογραφικό σας ώστε να βεβαιωθείτε πως δεν περιέχει ορθογραφικά, συντακτικά και γραμματικά λάθη που δημιουργήσουν άσχημη εντύπωση για εσάς και θα δώσουν την αίσθηση πως δεν είστε επιμελής. Φροντίστε το βιογραφικό σας σημείωμα να μην έχει υπερβολική έκταση με κίνδυνο να χαθούν οι σημαντικές πληροφορίες και οι δεξιότητες σας που σας κάνουν να ξεχωρίζετε. Η σαφήνεια είναι επίσης πολύ σημαντική κι έχει να κάνει τόσο με τη δομή του βιογραφικού σας αλλά και με τον τρόπο που το συντάσσετε. Μην παραλείψετε σημαντικές πληροφορίες και επικεντρωθείτε στην εμπειρία σας που ταιριάζει στις απαιτήσεις κάθε θέσης εργασίας που αναζητάτε. Δείξτε προσοχή στη φωτογραφία που θα επιλέξετε ώστε να αποπνέει δυναμισμό και ένα σοβαρό επαγγελματικό προφίλ. Τέλος, βεβαιωθείτε πως έχετε ελέγξει πολλές φορές το κείμενο σας πριν το αποστείλετε στην εταιρεία που προσφέρει τη θέση εργασίας. 

Τα πιο συχνά λάθη στη συνέντευξη για δουλειά 

Σε περίπτωση που λάβετε ένα αίτημα για συνέντευξη για δουλειά, είναι πολύ σημαντικό προετοιμαστείτε κατάλληλα λαμβάνοντας την απαραίτητη ενημέρωση τόσο για την εταιρεία, όσο και για τη θέση. Προσέξτε το ντύσιμο σας ώστε να είναι κατάλληλο για την περίσταση με στόχο να δείχνει πως είστε επαγγελματίες. Προσπαθήστε να φτάσετε στην ώρα σας καθώς η καθυστέρηση σ’ ένα επαγγελματικό ραντεβού θα σας εκθέσει. Είναι σημαντικό να δίνετε καθαρές απαντήσεις  και να αποφεύγετε την ασάφεια `που δείχνει ανασφάλεια και μία προσπάθεια να κρύψετε κάτι. Η αυτοπεποίθηση είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που χρειάζεται να έχετε σε μία συνέντευξη, αρκεί να μην το παρακάνετε. Άλλωστε, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε να ξεχωρίζετε τις δεξιότητες σας που ταιριάζουν σε κάθε θέση εργασίας και να τις προβάλλετε. Ωστόσο, αποφύγετε την υπερβολική αυτοπροώθηση ή τον συνεχόμενο λόγο χωρίς διακοπές που δε δίνει τη δυνατότητα να τεθούν ερωτήσεις. Προσοχή: μην πείτε ποτέ κάτι αρνητικό για τους προηγούμενους εργοδότες ή τους συναδέλφους σας καθώς αυτό δημιουργεί αμφιβολίες για την εχεμύθεια και τον χαρακτήρα σας. Στο τέλος, δημιουργεί καλή εντύπωση να κάνετε ερωτήσεις για τη θέση της εργασίας ή την εταιρεία που σας κάλεσε για συνέντευξη . Η ανεπαρκής συμμετοχή μπορεί να ερμηνευτεί ως έλλειψη ενδιαφέροντος.

Πώς να βρείτε εργασία στη Θεσσαλονίκη; 

Είτε μένετε στη Θεσσαλονίκη, είτε θέλετε να μετεγκατασταθείτε στην πόλη υπάρχει ο τρόπος εύρεσης της κατάλληλης θέσης εργασίας για εσάς. Στο Jobfind θα βρείτε εκατοντάδες θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη σε διάφορους κλάδους για διάφορες ειδικότητες και για διάφορες βαθμίδες. Η καταχώρηση βιογραφικού είναι μία απλή διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε το επαγγελματικό σας προφίλ και σας δίνει τη δυνατότητα είτε να καταχωρήσετε το βιογραφικό σας είτε να το δημιουργήσετε σε 4 πολύ απλά βήματα.

Τα πλεονεκτήματα του Jobfind

Αν αναζητάτε δουλειά στη Θεσσαλονίκη, ξέρετε ότι στο Jobfind ενημερώνεστε όταν η εταιρεία έχει διαβάσει το βιογραφικό σας λαμβάνοντας ειδοποίηση στο προφίλ σας, όταν μία εταιρεία το διαβάσει. Στο πεδίο «Αιτήσεις» μπορείτε να ελέγξετε σε ποιες αγγελίες εργασίας στη Θεσσαλονίκη, έχετε αιτηθεί αποστέλλοντας το βιογραφικό σας. Επίσης, λαμβάνετε ενημέρωση για νέες θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη που αφορούν τον κλάδο σας και έχετε τη δυνατότητα εγγραφής σε στοχευμένα newsletter ανά κλάδο. Στο Jobfind, γίνεται καθημερινή δημοσίευση νέων θέσεων εργασίας καθώς κάθε μέρα δημοσιεύονται 200 με 300 αγγελίες εργασίας στη Θεσσαλονίκη σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Στο Jobfind μπορείτε να αναζητήσετε θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη στους παρακάτω κλάδους: 

Logistics - Αποθήκη – Μεταφορές
Αν ψάχνετε για θέσεις εργασίας όπως Αποθηκάριοι, Υπάλληλοι Αποθήκης, Οδηγοί Courier - Διανομείς (Β' κατηγορίας / Δικύκλου), Οδηγοί (Γ' & Ε' κατηγορίας) κ.λπ. 

Πωλήσεις Λιανικής – Merchandising
Αν ψάχνετε για θέσεις εργασίας όπως Πωλητές Καταστημάτων, Υπάλληλοι Super Market, Πωλητές Πρατηρίων, Merchandiser κ.λπ.

Γραμματειακή Υποστήριξη - Υπάλληλοι Γραφείου
Αν ψάχνετε για θέσεις εργασίας όπως Υπάλληλοι Γραφείου, Γραμματείς, Εξυπηρέτηση Πελατών – Παραγγελιοληψία κ.λπ.

Μηχανικοί ΑΕΙ / ΤΕΙ – Επιστήμες
Αν ψάχνετε για θέσεις εργασίας όπως Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, Πολιτικοί Μηχανικοί, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Project Engineer κ.λπ.

Εστίαση
Αν ψάχνετε για θέσεις εργασίας όπως Barman / Barista, Σερβιτόροι - Βοηθοί Σερβιτόρων, Μάγειρες – Σεφ, Πωλητές Καταστημάτων Εστίασης κ.λπ.

Τηλεφωνικές Υπηρεσίες
Αν ψάχνετε για θέσεις εργασίας όπως Τηλεφωνητές – Τηλεφωνήτριες, Ξενόγλωσσοι Σύμβουλοι Call Center κ.λπ

Λογιστήριο - Οικονομική Διεύθυνση
Αν ψάχνετε για θέσεις εργασίας όπως Βοηθοί Λογιστών, Λογιστές, Υπάλληλοι Λογιστηρίου, Υπάλληλοι Τιμολόγησης, Οικονομικοί Αναλυτές κ.λπ.

Παραγωγή - Εργάτες – Τεχνίτες
Αν ψάχνετε για θέσεις εργασίας όπως Εργάτες, Εργατοτεχνίτες, Χειριστές Μηχανών / CNC, Ηλεκτροσυγκολλητές / Σιδεράδες, Ξυλουργοί / Επιπλοποιοί κ.λπ.

Τεχνικοί ΕΠΑΛ / ΙΕΚ – Βοηθοί
Αν ψάχνετε για θέσεις εργασίας όπως Ηλεκτρολόγοι / Ηλεκτρονικοί, Μηχανικοί Αυτοκινήτων & Τεχνίτες, Υδραυλικοί – Ψυκτικοί κ.λπ.

Πληροφορική – Προγραμματιστές
Αν ψάχνετε για θέσεις εργασίας όπως IT Administrator | Τεχνικοί Η/Υ & Δικτύων, IT - Information Technology, Software Developer, Web Developer, Technical Support / Sales, ERP / CRM, Data Science & Analytics κ.λπ.

Πωλήσεις Χονδρικής (B2B)
Αν ψάχνετε για θέσεις εργασίας όπως Πωλητές B2B (Ελλάδας), Διευθυντές Πωλήσεων, Μηχανικοί Πωλήσεων κ.λπ

Υγεία
Αν ψάχνετε για θέσεις εργασίας όπως Νοσηλευτές / Νοσοκόμοι, Ιατρικοί Επισκέπτες / Πωλητές Φαρμακείων, Φαρμακοποιοί / Βοηθοί Φαρμακείου, Ιατροί, Χειριστές Ιατρικών Μηχανημάτων, Οδοντίατροι / Οδοντοτεχνίτες κ.λπ.

Marketing - Διαφήμιση – Επικοινωνία
Αν ψάχνετε για θέσεις εργασίας όπως Προώθηση Προϊόντων & Υπηρεσιών, Στελέχη Marketing, Social Media & Internet Marketing κ.λπ.

Προσωπικό Ασφαλείας - Υπηρεσίες Καθαριότητας
Αν ψάχνετε για θέσεις εργασίας όπως Security, Καθαριστές / Καθαρίστριες, Απολυμαντές κ.λπ.

Εκπαίδευση
Αν ψάχνετε για θέσεις εργασίας όπως Καθηγητές Ξένων Γλωσσών, Καθηγητές, Δευτεροβάθμιας, Δάσκαλοι – Παιδαγωγοί κ.λπ.

Τουρισμός – Ξενοδοχεία
Αν ψάχνετε για θέσεις εργασίας όπως Σερβιτόροι, Καμαριέρες, Μάγειρες - Chef – Ζαχαροπλάστες, Ρεσεψιόν / Υπάλληλοι Υποδοχής, Προσωπικό Κουζίνας, Μπάρμαν / Μπαρίστα κ.λπ

Διοίκηση Επιχειρήσεων - HR – Στελέχη
Αν ψάχνετε για θέσεις εργασίας όπως Στελέχη Ανθρώπινου Δυναμικού HR, Διευθυντές - Διοικητικά Στελέχη, Account Manager / Project Manager κ.λπ.

Design - Photo - Video - Audio – Arts
Αν ψάχνετε για θέσεις εργασίας όπως Γραφίστες, Φωτογράφοι, Διακοσμητές, 3D Designer | CAD Designer κ.λπ.

Digital Marketing - Ecommerce – Design
Αν ψάχνετε για θέσεις εργασίας όπως Διαχειριστές E-Shop, Digital Marketing, Graphic Designer κ.λπ.

Ομορφιά, Περιποίηση – Fitness
Αν ψάχνετε για θέσεις εργασίας όπως Αισθητικοί, Τεχνίτριες Νυχιών, Γυμναστές – Γυμνάστριες, Κομμωτές – Κομμώτριες κ.λπ.

Ασφαλιστικά - Real Estate
Αν ψάχνετε για θέσεις εργασίας όπως  Μεσίτες - Σύμβουλοι Ακινήτων, Ασφαλιστές - Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι κ.λπ.

Αγροτικά
Αν ψάχνετε για θέσεις εργασίας όπως Γεωπόνοι, Κηπουροί κ.λπ.

Νομικά
Αν ψάχνετε για θέσεις εργασίας όπως Δικηγόροι

Βρείτε εργασία στη Θεσσαλονίκη ανά περιοχή επιλέγοντας από τα φίλτρα:

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

ΣΕ ΚΑΛΟΧΩΡΙ, ΣΙΝΔΟΣ, ΔΙΑΒΑΤΑ

ΣΤΗ ΘΕΡΜΗ 

ΣΕ ΤΟΥΜΠΑ & ΧΑΡΙΛΑΟΥ 

ΣΕ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ 

ΣΕ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ 

ΣΕ ΚΟΡΔΕΛΙΟ & ΕΥΟΣΜΟ

ΣΕ ΠΥΛΑΙΑ, ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΧΟΡΤΙΑΤΗ 

ΣΕ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΠΟΛΙΧΝΗ ΚΑΙ ΕΥΚΑΡΠΙΑ 

ΣΕ ΛΑΓΚΑΔΑ

ΣΕ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ & ΜΕΝΕΜΕΝΗ 

ΣΕ ΝΕΑΠΟΛΗ, ΣΥΚΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΥΚΑ 

ΣΕ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΩΜΗ 

ΣΕ ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΙ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ