Τα πιο δημοφιλή επαγγέλματα για εργασία από το σπίτι

Εργασία

11/12/2023 14:05:00

Ποια είναι τα επαγγέλματα για εργασία από το σπίτι που συγκεντρώνουν τα περισσότερα πλεονεκτήματα και θεωρούνται τα πιο δημοφιλή.

Η παγκοσμιοποίηση, η διεθνής οικονομική κρίση  και η πανδημία του κορονοϊού έχουν αλλάξει τη μορφή της εργασίας όπως τη γνωρίζαμε μέχρι και πριν μερικά χρόνια. Η έννοια της εργασίας φαίνεται πως δεν αποτελεί μία σταθερά αλλά επηρεάζεται και μεταβάλλεται από οικονομικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς και άλλους παράγοντες. Συνεπώς, η εργασία προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, τη γενικότερη πρόοδο της ανθρωπότητας και την εξέλιξη της τεχνολογίας αλλάζοντας τα δεδομένα και καλώντας μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες. 

Μέσα σ’ αυτό το συνεχώς εναλλασσόμενο και εξελισσόμενο σκηνικό προέκυψε και η εργασία από το σπίτι. Σε γενικές γραμμές, γινόταν όλο και πιο δημοφιλής στο εξωτερικό, όμως η πανδημία του κορονοϊού την έκανε σχεδόν καθολική και την εισήγαγε σε χώρους που δεν θα μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι θα κατάφερνε να αποτελέσει εναλλακτική. Ωστόσο, σε χώρες όπως η Ελλάδα, η εργασία από το σπίτι αποτελούσε άγνωστη έννοια ή εκλαμβάνονταν ως ρεπό. Τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, η πανδημία εξοικείωσε τόσο τους εργοδότες, όσο και τους εργαζόμενους με την εξ αποστάσεως εργασία με αποτέλεσμα να αποτελεί επιλογή ακόμη και μετά το πέρας της καραντίνας. Ταυτόχρονα, έκαναν την εμφάνιση τους και ορισμένα επαγγέλματα τα οποία θα απασχολούσαν εργαζόμενους που θα δούλευαν αποκλειστικά και μόνο από το σπίτι.

Παρακάτω θα μοιραστούμε χρήσιμες πληροφορίες για την εργασία από το σπίτι και την εξέλιξη της μέσα στον χρόνο, συμβουλές για την πιο αποδοτική remote εργασία, τα πλεονεκτήματα της και τα κορυφαία επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση. 

Λίγα λόγια για την εργασία από το σπίτι  

Η εργασία από το σπίτι είναι αυτή που δεν απαιτεί την παρουσία στον επαγγελματικό χώρο του εργοδότη σας. Φυσικά, δεν σας περιορίζει κάποιος να εργαστείτε και εκτός σπιτιού, είτε πρόκειται για κάποιο καφέ, κάποιον εξωτερικό χώρο, όπως ένα πάρκο, ή το σπίτι κάποιου δικού σας ανθρώπου. Η εργασία από το σπίτι έχει πολλά πλεονεκτήματα και μπορεί να εξυπηρετεί τον εργοδότη, τον εργαζόμενο ή και τις δύο πλευρές. Άλλωστε υπάρχουν εταιρείες που δεν έχουν κάποιον φυσικό επαγγελματικό χώρο κι άλλες που δίνουν τη δυνατότητα της επιλογής στον εργαζόμενο για τον τρόπο εργασίας που προτιμά. 

Ας μιλήσουμε με αριθμούς. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση, 7 στους 10 Αμερικανούς υπαλλήλους λευκού κολάρου συνεχίζουν να εργάζονται από απόσταση και μετά την πανδημία. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα,  η εργασία από το σπίτι έχει αυξηθεί κατά 159% από το 2009 και το 99% των ερωτηθέντων θα προτιμούσε να εργάζεται εξ αποστάσεως για μια ζωή. Επιπλέον το 77% των απομακρυσμένων εργαζομένων δηλώνουν αύξηση της παραγωγικότητας  κατά την εργασία από το σπίτι (Πηγή: CoSo Cloud) και το 68% των διευθυντών προσλήψεων λένε ότι η εργασία από απόσταση λειτουργεί καλύτερα για αυτούς (πηγή: Upwork).

Περνώντας στα ελληνικά στατιστικά στοιχεία για εργασία από το σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Εργαστήριο Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΔΑΔ), η τηλεργασία ήρθε για να μείνει στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, από τους εργαζόμενους που δεν έχουν τηλεργαστεί ποτέ, ένα 20% θα ήθελε να τηλεργαστεί, 85% αυτών που τηλεργάζονται σήμερα επιθυμούν να συνεχίσουν την τηλεργασία, 84% προτιμούν είτε μία τακτικότητα στην τηλεργασία (μία φορά ή περισσότερες ανά εβδομάδα), είτε εφαρμογή της τηλεργασίας, όποτε αυτό χρειάζεται, ενώ η πλειοψηφία αναγνωρίζει ότι η τηλεργασία τους διευκολύνει με διάφορους τρόπους.

Τα πλεονεκτήματα που έχει η εργασία από το σπίτι  

Με την εργασία από το σπίτι, ένας εργαζόμενος μπορεί ν’ αναζητήσει δουλειά σε διαφορετική πόλη αλλά και χώρα διευρύνοντας τις επιλογές του. Το ίδιο πλεονέκτημα ισχύει και για τον εργοδότη ο οποίος μπορεί ν’ αναζητήσει τους καλύτερους εργαζόμενους με τα περισσότερα προσόντα, δίχως να τον περιορίζει η χιλιομετρική απόσταση.

Η τηλεργασία δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με οικογενειακές υποχρεώσεις, σε άτομα με αναπηρία αλλά και σε ηλικιωμένα άτομα να εργαστούν εξ αποστάσεως έχοντας ίσες ευκαιρίες με όλους τους υπόλοιπους. 

Η εργασία εξ αποστάσεως μειώνει τον χρόνο και το κόστος των μετακινήσεων επιτρέποντας στον εργαζόμενο να επιτυγχάνει καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική του ζωή. Σύμφωνα με το Forbes, έρευνα από το Staples Advantage, έδειξε πως το 80% νιώθει πως διατηρεί καλύτερη ισορροπία εργασίας και προσωπικής ζωής. 

Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα είναι πως μειώνεται το κόστος τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο καθώς δεν απαιτείται για ορισμένες εταιρείες να υπάρξει φυσικός χώρος και να αγοραστεί τεχνικός εξοπλισμός ενώ ο υπάλληλος περιορίζει τα έξοδα που απαιτεί η παραμονή του εκτός σπιτιού. 

Σύμφωνα με αρκετές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, η εργασία από το σπίτι διατηρεί στάσιμη ή και αυξάνει την παραγωγικότητα των εργαζόμενων έως και 40%. 

Σε γενικές γραμμές, φαίνεται πως η τηλεργασία βελτιώνει την υγεία των εργαζόμενων, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με έρευνες περιορίζει τη μετάδοση ασθενειών και μειώνει το στρες. 

Τέλος η εργασία από το σπίτι συντελεί στην αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.

Tips για τη βελτίωση της απόδοσης στην εργασία από το σπίτι  

Κατά κοινή ομολογία στην εργασία από το σπίτι ελλοχεύει ένας κίνδυνος που δεν είναι άλλος από το να δουλεύετε όλη μέρα για να ολοκληρώσετε τα projects που σας έχουν ανατεθεί ακόμη κι αν σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαζόσασταν πολύ λιγότερο χρόνο. Το γεγονός πως εργάζεστε χωρίς επιτήρηση και χωρίς τον περιορισμό του χρόνου μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα για την οργάνωση, τον προγραμματισμό αλλά και την απόδοση σας. 

Ξεκινήστε βρίσκοντας έναν ήσυχο και απομονωμένο χώρο για να εργαστείτε απερίσπαστοι, μακριά από θορύβους αλλά και πειρασμούς που θα σας διακόπτουν από την εργασία σας. Διαμορφώσετε το γραφείο σας με τέτοιο τρόπο ώστε να αυξάνει την παραγωγικότητα σας και να αποτελεί έναν χώρο που θα θέλετε να περνάτε χρόνο. Φροντίστε να έχετε επαρκή φωτισμό, ένα μπουκάλι νερό κοντά σας και η οθόνη του υπολογιστή να είναι τοποθετημένη σε τέτοια απόσταση που δεν θα κουράζει τα μάτια σας. Αποφύγετε να εργάζεστε ξαπλωμένοι ή με το laptop στην αγκαλιά σας καθώς αυτό συνήθως μειώνει την απόδοση και είναι επιβαρυντικό για το σώμα σας μετά από κάποιες ώρες. Σε γενικές γραμμές, η πλάτη σας θα πρέπει να ακουμπά την πλάτη μιας αναπαυτικής καρέκλας και να είναι ίσια με τα πόδια στο έδαφος. Τέλος, τα διαλείμματα δεν είναι απλά και μόνο επιθυμητά αλλά και απαραίτητα. Ωστόσο δεν πρέπει να το παρακάνετε με τη συχνότητα ή τη διάρκεια τους. 

Τα δικαιώματα του εργαζομένου στην εργασία από το σπίτι  

Σύμφωνα με τη σελίδα της Επιθεώρησης Εργασίας, οι τηλεργαζόµενοι απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους συγκρίσιμους εργαζομένους μέσα στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, ενώ ο εργοδότης οφείλει να σέβεται την ιδιωτική ζωή του τηλεργαζόμενου. Για τον λόγο αυτό απαγορεύεται η χρήση της κάμερας (web cam) με σκοπό τον έλεγχο της απόδοσης του εργαζόμενου. Επίσης, ο τηλεργαζόμενος έχει δικαίωμα αποσύνδεσης, το οποίο συνίσταται στο δικαίωμά του να απέχει πλήρως από την παροχή της εργασίας του και ιδίως, να μην επικοινωνεί ψηφιακώς και να μην απαντά σε τηλεφωνήματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία εκτός ωραρίου εργασίας και κατά τη διάρκεια των νόμιμων αδειών του. Τέλος, ο εργοδότης αναλαμβάνει σε κάθε περίπτωση το κόστος που προκαλείται στον μισθωτό και ειδικότερα το κόστος του εξοπλισμού, των τηλεπικοινωνιών, της συντήρησης του εξοπλισμού και της αποκατάστασης των βλαβών.

Επιλογές επαγγελμάτων για εργασία από το σπίτι  

Κειμενογράφος 

Αν ο γραπτός λόγος είναι το δυνατό σας σημείο και έχετε ή θέλετε να αποκτήσετε γνώσεις SEO, δεν έχετε παρά να εργαστείτε ως κειμενογράφος. 

Καθηγητής αγγλικών 

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών έχει πάρει νέες μορφές τα τελευταία χρόνια και πλέον μπορεί να είναι εξίσου επιτυχημένη εξ αποστάσεως μέσω της online εκπαίδευσης. 

Εκπονητής εργασίας 

Αν έχετε πολυετή εμπειρία στο χώρο συγγραφής ακαδημαϊκών εργασιών είστε ένας καλός υποψήφιος για τη διεκδίκηση μιας θέσης υποστήριξης των σπουδαστών στην εκπόνηση φοιτητικών εργασιών όλων των επιπέδων, ανάλογα φυσικά με το γνωστικό σας αντικείμενο.

Προγραμματιστής 

Για όσους έχουν μια κλίση στους υπολογιστές και τα προγράμματα, αυτή η θέση εργασίας μπορεί να έχει να κάνει με υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης, δημιουργίας λογισμικού ή στήσιμο εφαρμογών.

Σύμβουλος ενέργειας 

Πρόκειται για εξειδικευμένους επαγγελματίες με εμπειρία και γνώση στον τομέα της ενέργειας που μπορούν να βοηθήσουν εξατομικευμένα σε τέτοιου είδους ζητήματα για το μέγιστο δυνατό κέρδος και τον περιορισμό του κόστους. 

Σύμβουλος εξυπηρέτησης πελατών 

Κάθε εταιρεία πώλησης προϊόντων και παροχής υπηρεσιών χρειάζεται εργαζόμενους για το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών που θα βοηθήσουν απαντώντας σε ερωτήσεις και δίνοντας λύση σε προβλήματα.

Εκπρόσωπος τηλεφωνικών πωλήσεων 

Έχετε καλές επικοινωνιακές δεξιότητες, πειθώ και υπομονή; Τότε μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις ενός τηλεφωνικού κέντρου από την άνεση του σπιτιού σας. 

Λογιστής 

Ο λογιστής μπορεί με ευκολία να δουλέψει εξ αποστάσεως από το σπίτι καθώς το μόνο που χρειάζεται πέρα από τις γνώσεις του είναι καλή σύνδεση στο διαδίκτυο κι ένα κινητό τηλέφωνο για να επικοινωνεί με τους πελάτες του. 

Αν αναζητάτε εργασία από το σπίτι, στο Jobfind θα βρείτε αγγελίες που πληρούν αυτό το κριτήριο. Στο Jobfind ενημερώνεστε όταν η εταιρεία έχει διαβάσει το βιογραφικό σας λαμβάνοντας ειδοποίηση στο προφίλ σας. Στο πεδίο «Αιτήσεις» μπορείτε να ελέγξετε σε ποιες αγγελίες εργασίας από το σπίτι, έχετε αιτηθεί αποστέλλοντας το βιογραφικό σας. Επίσης, λαμβάνετε ενημέρωση για νέες θέσεις εργασίας από το σπίτι και έχετε τη δυνατότητα εγγραφής σε στοχευμένα newsletter ανά κλάδο. Στο Jobfind, γίνεται καθημερινή δημοσίευση νέων θέσεων εργασίας, καθώς κάθε μέρα δημοσιεύονται νέες αγγελίες εργασίας από το σπίτι σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.