Tips για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Εργασία

31/01/2024 10:40:00

Η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο ο εργαζόμενος καταφέρνει να εναρμονίσει τις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις του επαγγέλματος του με τις προσωπικές του ανάγκες και επιθυμίες ώστε να απολαμβάνει και τις δύο πτυχές της ζωής. Ωστόσο, για τους περισσότερους εργαζόμενους, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μοιάζει με έναν άπιαστο στόχο που δεν πρόκειται ποτέ να κατακτήσουν. Στην ουσία, βέβαια, για τους περισσότερους αυτό δεν είναι αλήθεια και καθώς η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι εξαιρετικά σημαντική για τον επαγγελματία, οι ειδικοί προτείνουν αποτελεσματικούς τρόπους κατάκτησης της.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να ενισχύσει την κοινωνική της διάσταση και έχει προτείνει την έκδοση οδηγίας σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, η οποία θα διαφυλάσσει τα υφιστάμενα δικαιώματα και θα τα αξιοποιεί προσθέτοντας νέα βελτιωμένα δικαιώματα τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες. Σύμφωνα με την οδηγία, η νομοθεσία και οι πολιτικές της ΕΕ και των κρατών μελών θα πρέπει: να βοηθούν τους εργαζόμενους να συνδυάζουν επαγγελματική και οικογενειακή ζωή, να προωθούν την ευελιξία για εργοδότες και εργαζόμενους, να προωθούν τις ίσες ευκαιρίες, να δημιουργούν οικονομική ανάπτυξη και να ωφελούν το σύνολο της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των ατόμων που χρειάζονται οικογενειακή φροντίδα. Σύμφωνα με το Άρθρο 33 για την οικογενειακή και επαγγελματική ζωή, εξασφαλίζεται η νομική, οικονομική και κοινωνική προστασία της οικογένειας. Κάθε άτομο, προκειμένου να μπορεί να συνδυάζει την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή του, έχει δικαίωμα προστασίας από την απόλυση για λόγους που συνδέονται με τη μητρότητα καθώς και δικαίωμα αμειβόμενης άδειας μητρότητας και γονικής άδειας μετά τη γέννηση ή την υιοθεσία παιδιού. Η πρόταση οδηγίας της Επιτροπής σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς και τους φροντιστές καθορίζει: άδεια πατρότητας, αμειβόμενη γονική άδεια, άδεια φροντίδας και ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας.

Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τα οφέλη της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και τους αποτελεσματικούς τρόπους κατάκτησης της, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Γιατί είναι τόσο σημαντική η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Στη συνέχεια, θα παρουσιάσουμε αναλυτικά συμβουλές για την κατάκτηση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Ο λόγος που απασχολεί τόσο πολύ αυτή η ισορροπία, τόσο εργαζόμενους, όσο και εργοδότες, είναι γιατί έχει πολλαπλά οφέλη και για τις δύο πλευρές. Όπως έχουν αποδείξει έρευνες, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αυξάνει την παραγωγικότητα του εργαζομένου. Φαίνεται πως έχει περισσότερη ενέργεια και διάθεση για δουλειά ενώ ολοκληρώνει περισσότερα projects σε λιγότερο χρόνο. Ο εργαζόμενος μάλλον είναι πιο χαρούμενος και έχει μεγαλύτερο κίνητρο για την εργασία του αλλά και για την προσωπική του ζωή. Η καλή διάθεση του συμβάλλει στην ανάπτυξη καλύτερων σχέσεων με τους συναδέλφους του και στη μεγαλύτερη ομαδικότητα στον χώρο εργασίας. Επιπλέον, ο εργαζόμενος που έχει κατακτήσει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι πιο δημιουργικός και βρίσκει λύση ακόμη και σε προβλήματα που σε διαφορετική περίπτωση θα έμοιαζαν άλυτα. Τέλος, αυτή η ισορροπία αποδεικνύεται πως έχει θετικό αντίκτυπο και στην υγεία του εργαζομένου ο οποίος βρίσκει χρόνο για να φροντίσει το σώμα και τη διατροφή του ενώ έχει καλύτερη ψυχολογία και λιγότερο στρες. Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές παρατήρησαν πως η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 5 έως 10 έτη.

Τρόποι για να κατακτήσετε την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

1.    Λάβετε υπόψη τους στόχους σας 

Αν η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μπορούσε να οπτικοποιηθεί, θα έμοιαζε με μία ζυγαριά. Στο σημείο αυτό, είναι σημαντικό να φτιάξετε μια ιεραρχία σε όσα επιθυμείτε. Οι προτεραιότητες σας θα σας βοηθήσουν να θέσετε τους στόχους σας και να μοιράσετε αναλογικά τον χρόνο σας. Ξεκινώντας με μικρούς στόχους, θα πρέπει να μοιράσετε ανάλογα την καθημερινότητα και το πρόγραμμα σας. 

2.    Με κριτήριο τους στόχους σας, δημιουργήστε το ημερολόγιο σας 

Σημειώστε τον χρόνο που απαιτείται για τις επαγγελματικές και τις προσωπικές σας υποχρεώσεις και βάζοντας κάθε μία από αυτές σε μία σειρά. Σκοπός είναι να αναδιοργανώσετε την καθημερινότητα σας ανάλογα με την ιεραρχία που έχετε ήδη θέσει στη ζωή σας. Έπειτα μοιράστε τον χρόνο που σας απομένει στις δραστηριότητες που σας ενδιαφέρουν κι όσα σας κάνουν χαρούμενους ή χαρούμενες.

3.    Αξιοποιήστε στο μέγιστο τον χρόνο που αφιερώνετε στις υποχρεώσεις σας

Φροντίστε ο χρόνος που αφιερώνετε στις υποχρεώσεις και τη δουλειά σας να είναι παραγωγικός, δίχως να χάνετε χρόνο σε άσκοπες συνήθειες που δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό, από τις κουβέντες μέχρι τα social media. Αυτό θα σας κάνει να είστε περισσότερο αποτελεσματικοί σε λιγότερο χρόνο. Σε περίπτωση που η εργασία σας προσφέρει τη δυνατότητα να φύγετε αφού φέρετε εις πέρας τις υποχρεώσεις σας, αυτό μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο για την επιδιωκόμενη ισορροπία. Διαφορετικά, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τον χρόνο που βρίσκεστε στη δουλειά για κάποια άλλη υποχρέωση σας, όπως τα online ψώνια του σούπερ μάρκετ ή το διάβασμα για μία ξένη γλώσσα. 

4.    Ζητήστε αλλαγή της συνεργασίας σας 

Αυτή η συμβουλή δεν απευθύνεται σε όλους αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για κάποιους. Παραδείγματος χάρη, μπορείτε να διαπραγματευτείτε ώστε να δουλεύετε κάποιες ώρες από το σπίτι ή να περιορίσετε τον χρόνο εργασίας σε περίπτωση που είστε ήδη πολύ αποδοτικοί ή ακόμη και να ζητήσετε προαγωγή σε μία θέση που απαιτεί λιγότερη δουλειά. 

5.    Η αξία του «όχι» 

Το «όχι» είναι σημαντικό, πέρα από την προσωπική και την επαγγελματική σας ζωή. Είναι απαραίτητο να θέτουμε τα όρια μας και να αρνούμαστε κάτι που δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες μας. Σε καμία περίπτωση, δεν προτείνεται να αρνείστε κάθε φορά που κάποιος ζητάει τη βοήθεια σας αλλά θα πρέπει να βρείτε μία ισορροπία και φυσικά να μην πέφτετε «θύμα» όποιου επιθυμεί να σας «φορτώσει» τη δουλειά που έχει αναλάβει. Συνεπώς, μη διστάσετε να αρνηθείτε κάτι που δεν έχετε τον χρόνο ή τη διάθεση να κάνετε. 

6.    Τα όρια της τηλεργασίας 

Μετά την πανδημία του κορονοϊού, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι δουλεύουν εξ ολοκλήρου ή κάποιες μέρες της εβδομάδας από το σπίτι. Παρατηρείται λοιπόν συχνά -αντί η remote εργασία να διευκολύνει το work - life balance του εργαζομένου- να καταλήγει εκείνος να δουλεύει καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση που εργάζεστε από το σπίτι είναι χρήσιμο να ορίσετε τον χρόνο που θα αφιερώσετε στη δουλειά και γι’ αυτό το διάστημα να είστε αφοσιωμένοι στη εργασία σας. 

7.    Διαχειριστείτε το άγχος 

Μην επιτρέψετε στο άγχος της δουλειάς να επηρεάσει την προσωπική σας ζωή. Η εργασία δεν έχει αντίκτυπο στην προσωπική μας ζωή μόνο λόγω του χρόνου που απαιτεί αλλά και λόγω των σκέψεων και του στρες που μπορεί να έχουμε καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ακόμη κι όταν έχουμε ελεύθερο χρόνο για να προσφέρουμε στην οικογένεια ή τους αγαπημένους μας ανθρώπους, να μην μπορούμε να τον χαρούμε, όπως επιθυμούμε, καθώς το μυαλό μας είναι στραμμένο σε επαγγελματικές έγνοιες. Συνίσταται λοιπόν να προσπαθείτε να τιθασεύσετε το μυαλό σας ώστε να είστε πραγματικά ξέγνοιαστοι εκτός του χώρου εργασίας σας. 

8.    Αξιοποιήστε τον ελεύθερο χρόνο σας

Μπορεί να είναι το διάλειμμα που έχετε στη δουλειά ή ο χρόνος που δεν δουλεύετε. Αξιοποιήστε τον ελεύθερο σας χρόνο και προσπαθήστε να «καθαρίσετε» το μυαλό σας. Όσο για τον χρόνο που δεν δουλεύετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, μην υποτιμάτε την αξία της ξεκούρασης, του ύπνου και της χαλάρωσης. Το ίδιο ισχύει και για τα ρεπό σας. Αφήστε για λίγο στην άκρη τις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις και επιτρέψτε στο μυαλό σας να γαληνέψει και να αφιερωθεί στα αγαπημένα σας πρόσωπα ή τις αγαπημένες σας δραστηριότητες. Με απλά λόγια εκμεταλλευτείτε τα ρεπό σας για να γεμίσετε τις μπαταρίες σας και να επιστρέψετε ακόμη πιο παραγωγικοί. Όσο για τις ενοχλήσεις από τη δουλειά στην ελεύθερη σας μέρα, προσπαθήστε να περιορίσετε όσο το δυνατόν τον χρόνο που θα σας απασχολήσουν θέτοντας τα όρια σας. Όσο για τις διακοπές, μην υποτιμάτε τη σημασία τους, καθώς αυτές είναι που θα φτιάξουν την ψυχολογία σας και κατ’ επέκταση την υγεία σας βελτιώνοντας την απόδοση σας, με την επιστροφή. 

 

Συμπερασματικά, το work - life balance θα έπρεπε να είναι στόχος κάθε εργαζομένου αλλά και κάθε εργοδότη καθώς η κατανομή της ενέργειας θα σας κάνει ακόμη πιο αποτελεσματικούς στη δουλειά σας και πιο χαρούμενους στην προσωπική σας ζωή. Δεδομένου ότι πλέον η έναρξη και η λήξη του χρόνου που αφιερώνουμε στην εργασία γίνονται όλο και πιο θολές και η εξέλιξη της τεχνολογίας έχεις ως αποτέλεσμα η δουλειά να μας ακολουθεί παντού μέσω των έξυπνων συσκευών, ο σύγχρονος εργαζόμενος θα πρέπει να «παλέψει» για να κατακτήσει το work - life balance που είναι απαραίτητο για την καριέρα, την ψυχολογία και την υγεία του. 

Ο ποιοτικός χρόνος με τους γονείς, την οικογένεια, τη σχέση και τους φίλους σας, συμβάλλει στην ευτυχία σας καθιστώντας την προσωπική ζωή εξίσου (αν όχι περισσότερο) σημαντική με την επαγγελματική. Εκμεταλλευτείτε τον χρόνο σας ώστε να δημιουργήσετε νέες ουσιαστικές σχέσεις ή να επενδύσετε σε ήδη υπάρχουσες ώστε να γίνουν ακόμη πιο δυνατές. Όπως ξεκαθαρίζουν και οι ψυχολόγοι, μέσα από την προσωπική σας ζωή θα βρείτε την ενέργεια και τη δύναμη να αντεπεξέλθετε στις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις. 

Σε περίπτωση που η εργασία σας δεν σας παρέχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσετε το work – life balance που επιδιώκετε και έχετε πάρει την απόφαση ν’ αναζητήσετε νέα εργασία, στο Jobfind θα βρείτε δεκάδες θέσεις εργασίας σε διάφορους κλάδους για διάφορες ειδικότητες και για διάφορες βαθμίδες. Η καταχώρηση βιογραφικού είναι μία απλή διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε το επαγγελματικό σας προφίλ και σας δίνει τη δυνατότητα είτε να καταχωρήσετε το βιογραφικό σας είτε να το δημιουργήσετε σε 4 πολύ απλά βήματα. Στο Jobfind μπορείτε να αναζητήσετε θέσεις εργασίας επιλέγοντας ανά τύπο απασχόλησης, δηλαδή πλήρη απασχόληση, μερική απασχόληση, εργασία από το σπίτι, πρακτική και εξωτερική συνεργασία