Τα επαγγέλματα και οι υψηλότεροι μισθοί για το 2023

Εργασία

27/12/2023 11:15:00

Παρουσιάζοντας και αναλύοντας τα επαγγέλματα με τους υψηλότερους μισθούς στον κόσμο, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη το κοινωνικοπολιτικό σκηνικό. Η αγορά εργασίας φαίνεται να βελτιώνεται μέρα με τη μέρα στον δυτικό κόσμο (και όχι μόνο) κι αυτό είναι κάτι που το είδαμε και κατά τη διάρκεια του 2023. Στον μεταπανδημικό κόσμο, φαίνεται πως μετά και από την οικονομική κρίση, οι μισθοί ανεβαίνουν και η αγορά εργασία πάει από το καλό στο καλύτερο. Σύμφωνα με άρθρο του Forbes που δημοσιεύτηκε στο τέλος του 2023, υπάρχουν ορισμένοι λόγοι που προμηνύουν τη θετική εξέλιξη σ’ ό,τι έχει να κάνει με τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας. “To πάγωμα του πληθωρισμού, η σταθεροποίηση των επιτοκίων και οι αισιόδοξες προοπτικές για το χρηματιστήριο και την οικονομία για το 2024 θα μπορούσαν να έχουν θετικές συνέπειες για τα άτομα που αναζητούν εργασία.”

Για το Forbes, οι εργοδότες φαίνεται πως θα είναι πιο θετικά διακείμενοι ώστε να προσλάβουν και να επενδύσουν σε ταλέντα λόγω του ότι βελτιώνονται οι οικονομικές συνθήκες των εταιρειών. Καθώς η οικονομία και η χρηματιστηριακή αγορά βελτιώνονται, η ανάπτυξη μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για όσους αναζητούν εργασία, καθώς οι εταιρείες ενδέχεται να επιδιώξουν να αυξήσουν το εργατικό δυναμικό τους για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για όσους αναζητούν εργασία, με αυξημένες θέσεις εργασίας αλλά και δυνατότητες επαγγελματικής ανέλιξης.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, μια ισχυρή οικονομία και μία αγορά εργασίας με βελτιωμένες συνθήκες, - σε εγχώριο αλλά και διεθνές επίπεδο - μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των μισθών. Οι καλύτερες προοπτικές έχουν να κάνουν με τη μείωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ICP) και τη σημαντική ώθηση στις αγορές μετοχών και ομολόγων. Παράλληλα, οι κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες Goldman Sachs και Morgan Stanley προέβλεψαν ότι η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών θα βελτιωθεί το 2024. 

Συμπερασματικά, όπως γράφει ο διεθνής Τύπος, αναμένεται ανάκαμψη, από τώρα έως το 2027. Προβλέπεται ότι η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό θα ανακάμψει πριν από τα προπανδημικά ποσοστά, καθώς η ευρεία διαθεσιμότητα θέσεων εργασίας θα προσφέρει δουλειά σε μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων. 

Όλα τα παραπάνω δεν δημιουργούν ένα θετικό πλαίσιο μόνο για όσους αναζητούν εργασία αλλά και για όσους επιθυμούν να διεκδικήσουν μία καλύτερη θέση εργασίας ή να αλλάξουν καριέρα. H Amy Marcum, υπεύθυνη υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού δήλωσε «Τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, πάνω από το ένα τρίτο των CEOs δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να επεκτείνουν το εργατικό τους δυναμικό το επόμενο έτος, με λίγο περισσότερο από έναν στους 10 να σχεδιάζει να περικόψει θέσεις εργασίας. περίπου οι μισοί δεν προέβλεψαν καμία αλλαγή», είπε. 

Ωστόσο, κλείνοντας ανέφερε κάτι που αξίζει να λάβουμε υπόψη. Όσο θετικές κι αν είναι οι προοπτικές, οι ευκαιρίες απασχόλησης θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τον κλάδο και τα προσόντα του ατόμου. Επιπλέον, μια εταιρεία μπορεί να αναζητά νέα ταλέντα αλλά την ίδια στιγμή, ο ανταγωνισμός παραμένει υψηλός μεταξύ των εργαζομένων.

Ο παράγοντας του μισθού στην εργασία

Ο μισθός αποτελεί σημαντική προϋπόθεση στην επιλογή μίας συγκεκριμένης θέσης εργασίας αλλά και μίας ολόκληρης επαγγελματικής πορείας. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, καθώς παρότι θα έπρεπε να λάβουμε υπόψη και όλους τους άλλους παράγοντες, οι οικονομικές απολαβές έχουν να κάνουν με το επίπεδο της ζωής μας, τις ανέσεις μας και πολλές από τις επιθυμίες που θα καταφέρουμε να πραγματώσουμε. Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας του Ομίλου Adecco, από τους 34.000 εργαζομένους που συμμετείχαν στην έρευνα σε 25 χώρες, το 46% δήλωσε ότι το ύψος του μισθού και οι παροχές αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα επιλογής εργασίας. 

Όσο για την Ελλάδα, φαίνεται πως η εργαζόμενοι επιθυμούν υψηλότερους μισθούς. Σ’ αυτό, σημαντικό ρόλο παίζει και ο πληθωρισμός ο οποίος καθιστά τον μισθό, τον πρώτο παράγοντα επιλογής εργασίας.

Η Ελλάδα εντάσσεται στο πολυπληθέστερο γκρουπ χωρών με κατώτατο μισθό που δεν ξεπερνά τα 1.000€, ανά μήνα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η Ελλάδα ανέβηκε στη 10η θέση από τη 13η, μεταξύ των 22 χωρών-μελών της Ε.Ε. που έχουν κατώτατο μισθό. Συνεπώς οι Έλληνες, εκτός από καλύτερο μισθό, αναζητούν καλύτερες προοπτικές εξέλιξης και σταδιοδρομίας αλλά και καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Αξίζει να ληφθεί υπόψη κι αυτό που δείχνουν οι περισσότερες έρευνες: πως δηλαδή οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της εποχής παίζουν έναν από τους βασικότερους ρόλους στη διαμόρφωση της απόφασης για την επιλογή εργασίας ή καριέρας. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, την απόφαση κάθε ατόμου επηρεάζουν: η ζήτηση της περιόδου, το κύρος, οι προοπτικές μονιμότητας, η κουλτούρα της κοινωνίας κ.α.


Υπολογίστε τον καθαρό μισθό σας!


Οι υψηλότεροι μισθοί στα 15 επαγγέλματα του 2023

CEO

Ο Διευθύνων Σύμβουλος είναι μια από τις πιο ακριβοπληρωμένες θέσεις εργασίας στον κόσμο. Ο μέσος μισθός ενός CEO στις ΗΠΑ είναι περίπου 155.291 $.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) είναι η υψηλότερη θέση ενός στελέχους σε μια εταιρεία και κάθε εταιρεία έχει έναν CEO που χειρίζεται τις εταιρικές της υποθέσεις λαμβάνοντας κρίσιμες εταιρικές αποφάσεις, διαμοιράζοντας τους πόρους και εποπτεύοντας όλες τις διευθυντικές λειτουργίες. Ο Διευθύνων Σύμβουλος είναι το δημόσιο πρόσωπο της εταιρείας και επιλέγεται από το διοικητικό συμβούλιο και τους μετόχους της.

Γενικός Χειρουργός

Ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης επεκτάθηκε γρήγορα και έγινε ένας από τους μεγαλύτερους κλάδους, μετά την πανδημία, καθώς όλοι κατάλαβαν την αξία της σε περιόδους κρίσης. Η υγειονομική περίθαλψη περιλαμβάνει νοσοκομεία, τηλεϊατρική και ιατρικό τουρισμό, ιατρικό εξοπλισμό, ασφάλιση υγείας κ.λπ. Μέσα σε όλες αυτές τις ειδικότητες που απασχολούνται, η πιο ακριβοπληρωμένη φαίνεται πως είναι αυτή του Γενικού Χειρουργού.

Senior Software Engineer

Σήμερα, οι Senior Software Engineers εργάζονται σχεδόν σε όλους τους τομείς, χάρη στην ταχεία διείσδυση της τεχνολογίας σε διαφορετικά πεδία της σύγχρονης βιομηχανίας.

Επενδυτής 

Η κύρια δουλειά ενός επενδυτικού τραπεζίτη περιλαμβάνει τη δημιουργία χρηματοοικονομικών μοντέλων για διάφορες εξαγορές, συγχωνεύσεις και συναλλαγές με στόχο την άντληση κεφαλαίων. 

Data Scientist

Η κύρια δουλειά ενός επιστήμονα δεδομένων είναι να συλλέγει δεδομένα από διαφορετικές πηγές και στη συνέχεια να τα επεξεργάζεται και να τα αναλύει για να εξάγει πληροφορίες. 

IT Systems Manager

Είναι συνήθως υπεύθυνοι για την επίβλεψη των λειτουργιών της εταιρείας που σχετίζονται με τον υπολογιστή και καλύπτουν όλες τις ανάγκες πληροφορικής. Επίσης, επιβλέπουν την ασφάλεια των πληροφοριών και εφαρμόζουν τις νέες τεχνολογίες.

Corporate Lawyer

Είναι νομικοί σύμβουλοι για διάφορες εταιρείες, επιχειρήσεις και ιδρύματα παρέχοντας συμβουλές σχετικά με τα νομικά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Project Manager

Είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της επιτυχίας των έργων, την καθοδήγηση μιας ομάδας και την ολοκλήρωση ενός project εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος και εντός του προϋπολογισμού.

Web Developer

Ο κύριος στόχος του είναι ο σχεδιασμός, η τροποποίηση και η ανάπτυξη των ιστοσελίδων ή των εφαρμογών.

IoT Architect

Αναπτύσσουν έξυπνα συστήματα για να αυξήσουν την αποδοτικότητα και να μειώσουν το κόστος σε κλάδους όπως η υγεία, η γεωργία, τη δόμηση κ.α. 

Αναισθησιολόγος

Ο αναισθησιολόγος είναι μία από τις πιο ακριβοπληρωμένες δουλειές στις ΗΠΑ ανεβάζοντας την θέση του και στην παγκόσμια κατάταξη. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ιατρικού τομέα και διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στις χειρουργικές επεμβάσεις, διασφαλίζοντας ότι οι ασθενείς λαμβάνουν κατάλληλη αναισθησία για τη διαχείριση του πόνου κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. 

Ψυχίατρος

Οι ψυχίατροι είναι γιατροί που ειδικεύονται στην ψυχική υγεία. Πρόκειται για μια από τις υψηλότερες μισθολογικές θέσεις εργασίας στον κόσμο ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ψυχίατροι μπορούν να κερδίσουν μέσο ετήσιο μισθό περίπου 288.108 $. Οι ψυχίατροι διαγιγνώσκουν και θεραπεύουν διάφορες ψυχικές ασθένειες, συναισθηματικές διαταραχές και προβλήματα συμπεριφοράς ενώ εξασκούν την επιστήμη τους σε νοσοκομεία, κλινικές, ιδιωτικά ιατρεία ή ιδρύματα ψυχικής υγείας.

Μηχανικοί Τεχνολογίας Πετρελαίου

Οι μηχανικοί τεχνολογίας πετρελαίου είναι επαγγελματίες με καλή αμοιβή που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα. Κατά μέσο όρο, ο ετήσιος μισθός τους κυμαίνεται από 92.605 $ έως 112.571 $ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επικεντρώνονται στην εξερεύνηση, την εξόρυξη και την παραγωγή υδρογονανθράκων. Εργάζονται για εταιρείες πετρελαίου, εργολάβους γεωτρήσεων και συμβουλευτικές εταιρείες, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων. Είναι υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό και την επίβλεψη των εργασιών γεώτρησης, τον σχεδιασμό των διαδικασιών εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου και τη βελτιστοποίηση των μεθόδων παραγωγής. 

Φαρμακοποιός

Οι φαρμακοποιοί είναι καλά αμειβόμενοι επαγγελματίες που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην υγειονομική περίθαλψη. Εργάζονται σε φαρμακεία λιανικής, νοσοκομεία, φαρμακευτικές εταιρείες και κρατικές υπηρεσίες. Οι φαρμακοποιοί είναι υπεύθυνοι για τη χορήγηση φαρμάκων, την παροχή οδηγιών στους ασθενείς και τη διασφάλιση της ασφάλειας των φαρμάκων.

Οδοντίατρος

Οι οδοντίατροι είναι καλά αμειβόμενοι επαγγελματίες υγείας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι γενικοί οδοντίατροι μπορούν να κερδίζουν μέσο ετήσιο μισθό που κυμαίνεται από 171.201 $ έως και 215.093 $, ενώ ειδικοί οδοντίατροι όπως οι ορθοδοντικοί και οι χειρουργοί οδοντίατροι μπορούν να κερδίσουν υψηλότερους μισθούς. Οι οδοντίατροι παρέχουν υπηρεσίες στοματικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης της προληπτικής φροντίδας, των διαδικασιών αποκατάστασης και των αισθητικών θεραπειών ενώ εργάζονται σε ιδιωτικά οδοντιατρεία, νοσοκομεία, κλινικές και ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Αυτές είναι οι 15 πιο ακριβοπληρωμένες θέσεις εργασίας στον κόσμο, υπάρχουν όμως πολλές άλλες ειδικότητες και θέσεις εργασίας σε διαφορετικά επαγγέλματα που προσφέρουν μισθούς άνω του μέσου όρου. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να λάβετε υπόψη και τους άλλους παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω για την επιλογή της εργασίας ή της καριέρας που είναι μεταξύ άλλων οι προοπτικές ανέλιξης, η ισορροπία προσωπικής κι επαγγελματικής ζωής και φυσικά η ικανοποίηση που σας προσφέρει το επάγγελμα σας. 

Στο Jobfind θα βρείτε δεκάδες θέσεις εργασίας σε διάφορους κλάδους για διάφορες ειδικότητες και για διάφορες βαθμίδες. Η καταχώρηση βιογραφικού είναι μία απλή διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε το επαγγελματικό σας προφίλ και σας δίνει τη δυνατότητα είτε να καταχωρήσετε το βιογραφικό σας είτε να το δημιουργήσετε σε 4 πολύ απλά βήματα.

Στο Jobfind μπορείτε να αναζητήσετε θέσεις εργασίας επιλέγοντας ανά τύπο απασχόλησης, δηλαδή πλήρη απασχόληση, μερική απασχόληση, εργασία από το σπίτι, πρακτική και εξωτερική συνεργασία. Επίσης μπορείτε να περιορίσετε την επιλογή αναζητώντας θέσεις εργασίας ανά γλώσσα.

Plus: Υπολογίστε το μισθό σας με την υπηρεσία Υπολογισμός καθαρού μισθού του Jobfind.