Συμβουλές για να εκτοξεύσετε την παραγωγικότητά σας

Εργασία

04/04/2024 13:41:00

Η παραγωγικότητα αποτελεί θεμέλιο για την επίτευξη των επαγγελματικών στόχων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. Αυτό, βέβαια, είναι ήδη γνωστό σε όλους τους επαγγελματίες. Το γεγονός, όμως, πως γνωρίζουμε την αξία της παραγωγικότητας δεν σημαίνει πως μπορούμε να είμαστε πάντα παραγωγικοί. Συχνά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολλαπλά καθήκοντα, υπερβολικές υποχρεώσεις, αποσπασματική προσοχή, έντονη κούραση κ.α. Αυτοί οι παράγοντες εμποδίζουν την αποτελεσματική μας απόδοση και απαιτούν την εφαρμογή στρατηγικών που θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα μας. Παραδείγματος χάρη, η διαχείριση χρόνου και η διαχείριση άγχους θα μας κάνουν να αξιοποιήσουμε κάθε λεπτό. 

Μολονότι, στόχος είναι να παράγουμε περισσότερη εργασία και να ολοκληρώνουμε περισσότερα projects σε όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα, σε καμία περίπτωση αυτό δεν πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση μας. Η παραγωγικότητα έχει να κάνει ακόμη και με την ανάπαυση μας αξιοποιώντας πλήρως τα διαλείμματα μας. Με την εφαρμογή συγκεκριμένων τεχνικών και την ισορροπία μεταξύ προσωπικής κι επαγγελματικής ζωής, μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας με λιγότερο κόπο και περισσότερη ικανοποίηση.

Αξίζει προσοχή! Παραγωγικότητα δεν σημαίνει να κάνετε πάντα όσα περισσότερα μπορείτε, εξαντλώντας τις δυνάμεις σας. Με απλά λόγια, οι περισσότεροι  παραγωγικοί άνθρωποι είναι εκείνοι που αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στην εργασία τους, εστιάζοντας στις σημαντικότερες εργασίες.  Πως θα το πετύχετε όμως αυτό; 

Τι είναι η παραγωγικότητα;  

H παραγωγικότητα είναι η εργασία που ένα άτομο ή μια ομάδα επιτελεί μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Μεγαλύτερη παραγωγικότητα σημαίνει ότι ολοκληρώνεται περισσότερη δουλειά σε λιγότερο χρόνο ή με μικρότερη προσπάθεια. Μπορείτε να μετρήσετε τα επιτεύγματα σας με βάση διάφορους τρόπους, όπως η ποιότητα της εργασίας, ο αριθμός των εργασιών που ολοκληρώθηκαν ή η ποσότητα του προϊόντος που δημιουργήθηκε. Ένας παράγοντας που συχνά ξεχνάμε είναι πως η παραγωγικότητα αυξάνεται μόνο όταν η περισσότερη δουλειά που ολοκληρώνεται έχει την ίδια ποιότητα με αυτή που παραγόταν σε μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο. Ρόλο επίσης παίζουν και οι πόροι που χρησιμοποιήθηκαν για την ολοκλήρωση των εργασιών που έχετε αναλάβει. 

Η βελτίωση της παραγωγικότητας ενός εργαζομένου είναι σημαντική τόσο για τον ίδιο τον εργαζόμενο όσο και για την εταιρεία, την επιχείρηση ή τον οργανισμό στον οποίο εργάζεται. Σε περίπτωση, όμως, που είστε εργοδότης, θα πρέπει να έχετε κατά νου πως η παραγωγικότητα ενός εργαζομένου θα πρέπει να μην έχει κάποιο αντίκτυπο στην υγεία ή την ψυχολογική του κατάσταση καθώς αυτό σημαίνει πως η καλή της πορεία θα είναι βραχυχρόνια. 

Γιατί είναι σημαντική η παραγωγικότητα για τον εργαζόμενο;  

Κίνητρο 

Οι άνθρωποι που είναι πιο παραγωγικοί συχνά έχουν πιο έντονο κίνητρο. Η επιθυμία να λύσετε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα στην εργασία σας ή ο σκοπός 
που σχετίζεται με την ίδια την εργασία σας, τονώνει την παραγωγικότητα σας. Αυτή η συνθήκη, όμως, λειτουργεί και αντίστροφα καθώς όσο πιο σημαντική είναι η δουλειά σας για την ανάπτυξη της εταιρείας, τόσο πιο έντονο μπορεί να είναι το κίνητρο σας για να είστε πιο παραγωγικοί, ιδίως αν η δουλειά σας εκτιμάται από τους ανωτέρους σας. 

Περισσότερες ευκαιρίες

Με την αύξηση της παραγωγικότητας τους, οι εργαζόμενοι δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικοί και αξιόπιστοι, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε επιβράβευση από την εργοδοσία, όπως αναγνώριση, προαγωγή, bonus ή αύξηση μισθού.

Ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
Ιδίως αν είστε ελεύθερος επαγγελματίας, η αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου και η αύξηση της παραγωγικότητας μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής σας.

Καλύτερη ψυχολογία 

Η βελτίωση της παραγωγικότητας σας, μπορεί να βελτιώσει την ψυχολογία σας. Το να εκπληρώνετε τους στόχους σας και να είστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις σας και τα deadlines, συνδέεται με την παραγωγή ενδορφινών από το σώμα σας. 
Οι ενδορφίνες είναι χημικές ουσίες που βοηθούν στη μείωση του πόνου και αυξάνουν τα αισθήματα χαράς. Και αυτή η συνθήκη λειτουργεί και αντίστροφα και οι ενδορφίνες μπορούν στη συνέχεια να σας βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγικότητας σας ακόμη περισσότερο.

Μειωμένο άγχος

Η παραγωγικότητα μειώνει τα επίπεδα άγχους. Η πιο αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου και της ενέργειας σας συχνά συμβάλλει στην ολοκλήρωση των projects χωρίς αγωνία.

Καλύτερη υγεία 

Η αύξηση της παραγωγικότητας σας μπορεί να βοηθήσει τη γενική υγεία και ευεξία σας. Το να ξοδεύετε λιγότερο χρόνο στις εργασίες σας, σας δίνει περισσότερες ευκαιρίες να φροντίσετε το μυαλό και το σώμα σας. Τα άτομα με μεγαλύτερη παραγωγικότητα είναι επίσης συχνά πιο ενήμερα για την ψυχική και σωματική τους κατάσταση. Για παράδειγμα, είναι συχνά καλύτεροι στο να κρίνουν όταν πρέπει να κάνουν ένα διάλειμμα.

Συμβουλές για να τονώσετε την παραγωγικότητα σας

Διαμορφώστε τον χώρο εργασίας σας

Είτε εργάζεστε από το σπίτι είτε σε γραφείο, ο χώρος εργασίας σας παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο παραγωγικοί θα είστε. Αυτό συνδέεται σημαντικά με τη συγκέντρωση αλλά και την ψυχολογία σας, καθώς έτσι θα εστιάσετε καλύτερα στις εργασίες σας. Βάλτε τις συσκευές σας στο αθόρυβο, δοκιμάστε ακουστικά ακύρωσης θορύβου, επιλέξτε μία βολική καρέκλα, βάλτε τάξη στο γραφείο σας, φροντίστε να είναι καθαρό και οργανωμένο ενώ αν σας βοηθά, επιλέξτε αντικείμενα που σας κάνουν να νιώθετε οικεία και τοποθετήστε τα στο γραφείο σας. 

Δοκιμάστε στρατηγικές για τη διαχείριση χρόνου

Αρχικά αποδεχτείτε την αναβλητικότητα σας που είναι πολύ φυσιολογική και κοινό πρόβλημα των περισσότερων ανθρώπων. Παρόλα αυτά, η καλύτερη διαχείριση χρόνου θα σας επιτρέψει να είστε πιο αποδοτικοί αλλά και να ολοκληρώνετε γρηγορότερα τις υποχρεώσεις σας με σκοπό να έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο. 
Ο προγραμματισμός της ημέρας σας και των υποχρεώσεων σας, θα σας βοηθήσει να εστιάσετε καλύτερα στα projects σας. Μήπως είναι η ώρα να δημιουργήσετε κάποιες από τις πιο διάσημες μεθόδους, όπως η Pomodoro; 

Επωφεληθείτε από τις ώρες που είστε πιο παραγωγικοί 

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν πότε είναι πιο παραγωγικοί. Εκείνες τις ώρες λοιπόν θα πρέπει να αξιοποιήσετε στο έπακρο. Με τον ίδιο τρόπο, θα πρέπει να αποφεύγετε τις ίδιες ώρες τα διαλείμματα 

Ιεραρχήστε τις υποχρεώσεις

Έχετε πολλή δουλειά να κάνετε και δεν είστε σίγουροι σε τι να εστιάσετε πρώτα;
Δώστε προτεραιότητα στις εργασίες που σας φέρουν πιο κοντά με τους στόχους σας ή έχουν πιο πιεστικά και πιο αυστηρά deadlines. 

Κάντε ένα διάλειμμα

Αν δουλεύετε συνεχώς χωρίς ανάπαυση, είναι πολύ φυσιολογικό να νιώθετε εξαντλημένοι και στο τέλος της ημέρας να είστε λιγότερο παραγωγικοί. Με απλά λόγια, αποποινικοποιήστε τα διαλείμματα. Στην πραγματικότητα, η εργασιακή εξουθένωση μπορεί να έχει επιπτώσεις τόσο στον εργαζόμενο όσο και στην εργασία. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφιερώστε χρόνο για γρήγορες διατάσεις, διαλογισμό, βόλτες και γεύματα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αποσυνδεθεί πλήρως από την εργασία για τα λίγα λεπτά. 

Πείτε «όχι» όποτε πρέπει 

Προσπαθήστε να λέτε «όχι» σε νέες υποχρεώσεις. Το να λέμε «όχι» σε μία νέα δουλειά είναι απολύτως φυσιολογικό. Ωστόσο, φροντίστε να πείτε όχι με τον ενδεδειγμένο τρόπο, επιχειρηματολογώντας για τους λόγους για τους οποίους δεν μπορείτε να αναλάβετε αυτή τη νέα υποχρέωση. Επίσης, κάποιοι ειδικοί προτείνουν να δοκιμάστε να πείτε «όχι τώρα», αντί για σκέτο «όχι». 

Κλείστε τις ειδοποιήσεις 

Ανήκετε σ’ αυτή την κατηγορία των εργαζομένων που επηρεάζονται από τις ειδοποιήσεις των εφαρμογών και του κινητού τηλεφώνου; Τότε, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε τη λειτουργεία «μην ενοχλείτε», όταν βιάζεστε να ολοκληρώστε μία εργασία ή θέλετε να αυξήσετε την παραγωγικότητα σας. 

Αναβαθμίστε τα εργαλεία σας 

Η τεχνολογία έχει γνωρίσει μεγάλη πρόοδο και στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές εφαρμογές αλλά και εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν να οργανωθείτε καλύτερα και να τονώσετε την παραγωγικότητα σας. 

Συμβουλές για τη διαχείριση άγχους και τη διαχείριση χρόνου  

Για τη διαχείριση του άγχους, μπορείτε να μάθετε τεχνικές όπως η αναπνοή, η χαλάρωση και ο διαλογισμός . Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με συναδέλφους ή ανώτερους σας καθώς η επικοινωνία μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος σας. Μάθετε να λέτε «όχι» σε υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τα όρια σας και μπορούν να σας κάνουν να νιώθετε πίεση. Φροντίστε τον εαυτό σας, την υγεία σας και υιοθετήστε έναν τρόπο ζωής με καλή διατροφή, άσκηση και επαρκή ύπνο. Εστιάστε στις επιτυχίες σας και όσα έχετε καταφέρει στον εργασιακό χώρο. Διαχειριστείτε τον χρόνο και καθορίστε προτεραιότητες και χρονοδιαγράμματα για να μειώσετε το άγχος που προκαλεί η πίεση των προθεσμιών.

Όσο για τη διαχείριση χρόνου, καθορίστε σαφείς και προσιτούς στόχους, θέστε προτεραιότητες, επιλέξτε το σύστημα οργάνωσης που σας ταιριάζει καλύτερα, χρησιμοποιήστε τεχνικές διαχείρισης χρόνου, όπως η Pomodoro, αποφύγετε τις αναβολές και θέστε όρια στα διαλείμματα σας. Μην ξεχνάτε πως η καλή διαχείριση χρόνου είναι μία διαδικασία που απαιτεί συνεχή προσπάθεια η οποία αξίζεις καθώς θα έχει σημαντικά οφέλη για την παραγωγικότητα σας αλλά και την επίτευξη των στόχων σας στον χώρο εργασίας σας.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε πως η παραγωγικότητα σας μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, και η δουλειά σας, η θέση εργασίας σας, το επαγγελματικό σας περιβάλλον και η εταιρεία σας μπορεί να είναι μερικοί από αυτούς. Αν νιώθετε πως είστε λιγότερο παραγωγικοί εξαιτίας της δουλειάς σας, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να αναζητήσετε μία νέα θέση εργασίας. 

Βρείτε τη νέα θέση εργασίας που αναζητάτε στο Jobfind

Στο Jobfind θα βρείτε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η καταχώρηση βιογραφικού είναι μία απλή διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε το επαγγελματικό σας προφίλ και σας δίνει τη δυνατότητα είτε να καταχωρήσετε το βιογραφικό σας είτε να το δημιουργήσετε σε 4 πολύ απλά βήματα.

Στο Jobfind μπορείτε να αναζητήσετε θέσεις εργασίας επιλέγοντας ανά τύπο απασχόλησης, δηλαδή πλήρη απασχόληση, μερική απασχόληση, εργασία από το σπίτι, πρακτική και εξωτερική συνεργασία. Επίσης μπορείτε να περιορίσετε την επιλογή αναζητώντας θέσεις εργασίας ανά γλώσσα.