Οδηγός προετοιμασίας για την πρώτη μέρα στη δουλειά

Εργασία

13/3/2024 3:17:00 μμ

Η πρώτη μέρα στη δουλειά και η κατάλληλη προετοιμασία που συστήνουν οι ειδικοί.

Στην επαγγελματική ζωή ενός ανθρώπου, η πρώτη μέρα στη δουλειά αποτελεί μία σημαντική στιγμή. Αρκεί αν σκεφτείτε πως κάθε νέα πρώτη μέρα στη δουλειά, σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου με την ένταξη μας σ’ ένα νέο επαγγελματικό περιβάλλον. Η ημέρα αυτή φέρει την αισιοδοξία ενός νέου ξεκινήματος που επιφυλάσσει μεγάλες προσδοκίες αλλά και νέες εμπειρίες. Ωστόσο, δεν παύει να έχει και μία ακόμη πλευρά. Αυτή του άγχους για την εξέλιξη και την ανασφάλεια να είμαστε αποδοτικοί και να γίνουμε συμπαθείς. Άλλωστε, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Ίσως γι’ αυτό η πρώτη μέρα να είναι τόσο σημαντική για όλους μας και να απαιτεί ειδική προετοιμασία. 

Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τις συμβουλές των ειδικών για την πρώτη μέρα στη δουλειά, την κατάλληλη προετοιμασία και τα Do’s and Don’ts από το ντύσιμο έως τη συμπεριφορά σας. 

Πώς να πάτε την πρώτη μέρα στη δουλειά με καλή ψυχολογία

Όσο συναρπαστική κι αν φαίνεται κάθε νέα αρχή, δεν παύει να υπάρχει άγχος και αγωνία. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα tips που θα διευκολύνουν τη διαδικασία και θα σας κάνουν να αποδώσετε καλύτερα τόσο στη δουλειά, όσο και τις νέες γνωριμίες σας. Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε στη δουλειά σας με την καλύτερη ψυχολογία είναι να είστε πολύ καλά προετοιμασμένοι και οργανωμένοι για ό,τι μπορεί να χρειαστεί και να σας ζητηθεί. Για να μην αγχωθείτε και με τον χρόνο άφιξης σας στη δουλειά, είναι βολικό να ξεκινήσετε νωρίτερα, κι αν μένει αρκετός χρόνος μέχρι την ώρα που ξεκινά το ωράριο σας, μπορείτε κάλλιστα να πιείτε έναν γρήγορο καφέ. Σε περίπτωση που νιώσετε πραγματικά αγχωμένοι, δεν έχετε παρά να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο της βαθιάς αναπνοής που μειώνει το στρες και μπορεί να σας ηρεμήσει στα δύσκολα. Αρκετά βοηθητικό αποδεικνύεται να είστε επιεικείς με τον εαυτό σας τονώνοντας την αυτοπεποίθηση σας και εστιάζοντας στις θετικές σκέψεις. Όπως κι αν έχει, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πως κρίνεται απολύτως φυσιολογικό να είστε αγχωμένοι ή αναστατωμένοι, την πρώτη μέρα στη δουλειά. Αποδεχτείτε τα συναισθήματα σας και προσπαθήσετε να δείτε αυτή την ημέρα ως την αρχή μιας νέας καθημερινότητας που θα εξελιχθεί όσο καλύτερα γίνεται για εσάς. 

Τι να έχετε μαζί σας την πρώτη μέρα στη δουλειά 

Η καλή προετοιμασία είναι πολύ χρήσιμη και για την απόδοση σας αλλά και για την ψυχολογία σας. Φροντίστε να έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα χαρτιά για την ταυτοποίηση και την ασφάλιση σας, τις τραπεζικές σας πληροφορίες που ενδέχεται να σας ζητηθούν για την πληρωμή σας, το laptop σας, την ατζέντα, το στυλό σας, τον φορτιστή για το κινητό σας, μερικά μετρητά και το αγαπημένο σας άρωμα. 

Η προετοιμασία για την πρώτη μέρα στη δουλειά 
Από τη στιγμή που φτάνει η πρώτη μέρα στη δουλειά, σημαίνει πως το δύσκολο μέρος ανήκει στο παρελθόν. Από τη στιγμή που έχετε βρει μία δουλειά, έχετε κάνει την αρχή για την καλή επαγγελματική σας πορεία. Ό,τι ακολουθεί είναι πιο εύκολο από την εύρεση εργασίας. Πριν περάσετε το κατώφλι της εταιρείας ή της επιχείρησης, είναι χρήσιμο να προετοιμαστείτε με τον καλύτερο τρόπο, σύμφωνα με τις συμβουλές των ειδικών. Καθώς πλησιάζει η «μεγάλη μέρα», ακολουθήστε τα παρακάτω tips. 

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να έχετε κοιμηθεί καλά την προηγούμενη ημέρα, ώστε να μπορείτε να είστε συγκεντρωμένοι και να μάθετε όσο περισσότερα πράγματα μπορείτε. Μια μελέτη από την Αμερικανική Ακαδημία Ύπνου δείχνει ότι όσοι κοιμούνται πέντε έως έξι ώρες, είχαν 19% μεγαλύτερη απώλεια παραγωγικότητας ενώ όσοι κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες παρουσίασαν 29% μεγαλύτερη απώλεια παραγωγικότητας. Χρησιμοποιήστε το σημειωματάριο σας να σημειώσετε όλες τις πληροφορίες ώστε να μη χρειαστεί να ζητήσετε να τις επαναλάβουν. Σημειώστε και τις ερωτήσεις σας ώστε να μην έχετε απορίες στο μέλλον και να μπορέσετε να είστε αποδοτικοί από την πρώτη μέρα. Αν δεν σας δοθεί η ευκαιρία να διατυπώσετε τις ερωτήσεις σας στους κατάλληλους ανθρώπους, κατά την πρώτη μέρα, μην αγχωθείτε, καθώς θα έχετε τον χρόνο τις επόμενες ημέρες ή μπορείτε να στείλετε ένα αναλυτικό email. 

Φροντίστε να έχετε ενημερωθεί κατάλληλα για την εταιρεία, το αντικείμενο της, τους πελάτες της και αν είναι δυνατόν, ακόμη και για τα προγράμματα που χρησιμοποιούνται αλλά και τους μελλοντικούς στόχους που έχουν τεθεί. Όσο για την παρουσίαση σας, οι ειδικοί μιλούν για το «elevator pitch». Πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο θα παρουσιάσετε τον εαυτό σας στους συναδέλφους σας. Ξεκινήστε με το όνομα σας, προχωρήστε με την επαγγελματική σας εμπειρία, παρουσιάστε τη νέα σας θέση και τέλος δείξτε ενδιαφέρον για τον συνομιλητή σας. Έπειτα, μπορείτε να περάσετε σε μία συζήτηση για πιο προσωπικά θέματα, όπως είναι η οικογένεια σας, η καταγωγή σας ή τα χόμπι σας. Το ενδιαφέρον για τους συναδέλφους σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνετε όσο πιο συμπαθείς γίνεται. Σκεφτείτε μόνο πως περνάμε το 1/3 της ημέρας στη δουλειά και δεν θέλετε να έχετε εχθρούς αλλά όσο το δυνατόν περισσότερους φίλους. Υπάρχουν μερικές «icebreaker» ερωτήσεις που θα κάνουν αυτό που λέει και το όνομα τους, θα σπάσουν τον πάγο. Παραδείγματος χάρη «Έχεις κατοικίδιο;», «Σε ποια περιοχή μένεις;», «Που έχεις σπουδάσει;», «Τι κάνεις στον ελεύθερο σου χρόνο;». 

Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να μην το παρακάνετε, με κίνδυνο να φανείτε υπερβολικά και επιτηδευμένα φιλικοί ή λιγότερο επαγγελματίες. Να θυμάστε πως η καλή ενέργεια και το χαμόγελο δημιουργούν μία καλή πρώτη εντύπωση. Αυτό δεν σημαίνει να προσποιηθείτε κάτι που δεν είστε και να υιοθετήσετε τη λεγόμενη «τοξική θετικότητα». Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί προτείνουν να κοιτάτε τον συνομιλητή σας στα μάτια, να ακούτε προσεκτικά όταν μιλάει, να κάνετε follow-up ερωτήσεις, να μην τον διακόπτετε και να συγκρατήσετε μερικές από τις πληροφορίες που σας έδωσε ώστε να τις επαναλάβετε σε μία μελλοντική κουβέντα σας.  

Dos and Don’ts για την πρώτη μέρα στη δουλειά 

Δώστε προσοχή στα ρούχα που θα επιλέξετε για την πρώτη μέρα στη δουλειά σας. Φυσικά, το κατάλληλο outfit εξαρτάται από τη θέση και τον τύπο εργασίας σας. Μία καλή συμβουλή είναι να προετοιμάσετε τα κομμάτια που θα φορέσετε από το προηγούμενο βράδυ ώστε να μην αγχωθείτε το επόμενο πρωί. Σε γενικές γραμμές, αποφύγετε τα πολύ ιδιαίτερα κομμάτια και -τουλάχιστον στην αρχή- προτιμήστε πιο safe επιλογές, που μπορεί να είναι κλασσικές, είτε μοντέρνες. Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε την καθαριότητα και την όμορφη μυρωδιά που πάντα κερδίζουν τις εντυπώσεις. Πιο συγκεκριμένα, τα κοστούμια ή τα σακάκια με παντελόνια, σε συνδυασμό με πουκάμισα και γραβάτες είναι οι πιο business επιλογές για τους άντρες, που αν θέλουν να προτιμήσουν κάτι λιγότερο επίσημο, μπορούν να διαλέξουν πουκάμισο με chinos παντελόνι. Όσο για τις γυναίκες, εκτός από τα κοστούμια και τα σακάκια που ήδη αναφέραμε, υπάρχει η επιλογή του ταγιέρ και φυσικά του midi φορέματος. 

Μην αργήσετε καθώς αυτό θα κάνει αρνητική εντύπωση, τόσο στους συναδέλφους, όσο και τους προϊσταμένους και τον εργοδότη σας. Προσοχή! Υπολογίστε και τον χρόνο του parking. 

Φτιάξτε μία λίστα με τις αρμοδιότητες σας, την πρώτη μέρα στη δουλειά, ώστε να είστε πιο παραγωγικοί και να ολοκληρώσετε τα projects που έχετε αναλάβει. 

Μην αφήσετε το άγχος σας να σας καταλάβει. Προσπαθήστε να διαχειριστείτε το στρες ώστε να μην επηρεάσει την απόδοση σας στη δουλειά. 

Να είστε παρατηρητικοί. Αυτό θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τη δουλειά σας, την εταιρεία αλλά και τους ανθρώπους της. Η προσαρμοστικότητα είναι πολύ χρήσιμη τόσο για την παραγωγικότητα σας, ώστε και για τις σχέσεις που θα αναπτύξετε με τους συναδέλφους σας. 

Μην προσπαθείτε υπερβολικά. Η πρώτη μέρα δεν συστήνεται για να δείξετε πόσο καλός ή καλή είστε στο αντικείμενο σας αλλά ούτε πόσο ωραίος «τύπος» είστε. Μην υποβαθμίσετε τον εαυτό σας και μην προσπαθήσετε να δείξετε πως είστε κάποιος άλλος αλλά σε κάθε περίπτωση μην το παρακάνετε. 

Ενημερωθείτε για την πολιτική της εταιρείας για διάφορες πτυχές της εργασίας σας από τα ωράρια και τα διαλείμματα μέχρι τις διαπροσωπικές σχέσεις και το dress code. Μάλλον, οι εργαζόμενοι στο τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού μπορούν να σας παράσχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. 

Μην αποφεύγετε τους ανωτέρους σας, λόγω ανασφάλειας ή ντροπής. Αντίθετα, κάντε όσο περισσότερες γνωριμίες μπορείτε και συστηθείτε στους προϊσταμένους σας, ώστε αν δεν θυμούνται το ονοματεπώνυμο σας, να θυμούνται το πρόσωπο σας. 

Δεχτείτε τις προσκλήσεις για το μεσημεριανό φαγητό με τους συναδέλφους σας ή για ένα σύντομο διάλειμμα ή για μία κοινή έξοδο μετά τη δουλειά. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να σπάσει ο πάγος και να δημιουργήσετε σχέσεις. Ακόμη κι αν δεν ψάχνετε φίλους μέσα από τον εργασιακό σας χώρο,  

Κλείνοντας είναι πολύ βοηθητικό να αποδεχτείτε πως δεν μπορείτε να προβλέψετε τι θα συμβεί την πρώτη μέρα στη δουλειά. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να έχετε αυτοπεποίθηση, θετική διάθεση και συγκέντρωση. Οι επαγγελματικές σας ικανότητες αργά ή γρήγορα θα αναδειχθούν και ο χαρακτήρας σας θα κερδίσει τους συναδέλφους σας.

Βρείτε τη νέα θέση εργασίας που αναζητάτε στο Jobfind

Στο Jobfind θα βρείτε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η καταχώρηση βιογραφικού είναι μία απλή διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε το επαγγελματικό σας προφίλ και σας δίνει τη δυνατότητα είτε να καταχωρήσετε το βιογραφικό σας είτε να το δημιουργήσετε σε 4 πολύ απλά βήματα.

Στο Jobfind μπορείτε να αναζητήσετε θέσεις εργασίας επιλέγοντας ανά τύπο απασχόλησης, δηλαδή πλήρη απασχόληση, μερική απασχόληση, εργασία από το σπίτι, πρακτική και εξωτερική συνεργασία. Επίσης μπορείτε να περιορίσετε την επιλογή αναζητώντας θέσεις εργασίας ανά γλώσσα.