Ο οδηγός για μία καριέρα στον τουρισμό

Εργασία

16/01/2024 11:46:00

Πώς θα βρείτε νέες θέσεις εργασίας και πώς θα κάνετε καριέρα στον τουρισμό ακολουθώντας τα κατάλληλα βήματα αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας. 

Ο Τουρισμός αποτελεί βασικό παράγοντα της οικονομικής δραστηριότητας της Ελλάδας επιφέροντας μεγάλα έσοδα στον Δημόσιο αλλά και τον Ιδιωτικό τομέα. Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως κι έναν πόλο έλξης για εκατομμύρια ανθρώπους. Μάλιστα, μόνο το πρώτο 9μηνο του 2023, έφτασαν στην Ελλάδα 29. εκατομμύρια τουρίστες σύμφωνα με τις διεθνείς αεροπορικές και οδικές αφίξεις, κατά το μηνιαίο στατιστικό δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ. Αυτό καθιστά την Ελλάδα μία από τις πιο επισκέψιμες χώρες στην Ευρώπη -αλλά και όλο τον κόσμο- με αποτέλεσμα ο Τουρισμός να συμβάλλει κατά 11,5% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. 

Αναλύοντας λίγο περισσότερο τον Τουρισμό στην Ελλάδα, η επιτυχία της χώρας έχει να κάνει με την ιστορία και τον πολιτισμό της. Η χώρα μας έχει 18 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO που προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Άλλος παράγοντας είναι η μεγάλη ακτογραμμή, τα αμέτρητα νησιά και οι δεκάδες παραλίες της χώρας μας. Εξίσου δημοφιλής είναι η Ελλάδα για τον θρησκευτικό τουρισμό, τον ιατρικό τουρισμό αλλά και τον τουρισμό της LGBTQ+ κοινότητας. 

Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή, θα δούμε πως ο τουρισμός στη σύγχρονη Ελλάδα, έγινε ξανά τόσο δημοφιλής στα 60’s, γεγονός που αντικατοπτρίστηκε και στα κατασκευαστικά έργα, τα εγκαίνια ξενοδοχείων, τη λειτουργεία μουσείων κ.α. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 150 μουσεία και δεκάδες αρχαιολογικοί χώροι επισκέψιμοι από αμέτρητους τουρίστες. Σύμφωνα με έρευνες, την Ελλάδα επισκέπτονται περισσότερο Γερμανοί, Βούλγαροι, Άγγλοι, Ιταλοί και Γάλλοι. 

Μετά την κρίση του τουρισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, από το Καλοκαίρι του 2023 φαίνεται πως ο Τουρισμός στην Ελλάδα έχει ξανά ανοδική τάση. 

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, είναι πολύ λογικό αρκετοί Έλληνες ν’ αναζητούν θέσεις εργασίας αλλά και μία καριέρα στον τουρισμό. Η αγορά εργασίας εμφανίζει μεγάλη ζήτηση, ιδίως κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν βρει την κατάλληλη ευκαιρία για να ανελιχθούν και να εξασφαλίσουν όχι μόνο μία καλή θέση αλλά και έναν καλό μισθό. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη πως οι σπουδές και η επιλογή της επαγγελματικής πορείας στον Τουρισμό, δεν έχει να κάνει μόνο με την Ελλάδα και τα σύνορα της αλλά με όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Μάλιστα, μόνο η Ευρώπη που αποτελεί τον δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό στον κόσμο, φιλοξενεί περισσότερους από 650 εκατομμύρια επισκέπτες και παρέχει θέσεις εργασίας σε 12 εκατομμύρια πολίτες. 

Τα πλεονεκτήματα που έχει η καριέρα στον τουρισμό

Η ασφάλεια είναι ένας σημαντικός παράγοντας επιλογής μιας επαγγελματικής πορείας στον τουρισμό. Οι θέσεις εργασίας στον τουρισμό παρέχουν ένα σταθερό πλαίσιο εργασίας, το οποίο παρά την οικονομική κρίση, δεν φάνηκε να επηρεάζεται τόσο όσο άλλοι κλάδοι. 

Συνήθως, στον κλάδο του τουρισμού, υπάρχουν καλύτεροι μισθοί αλλά ένα πολύ σημαντικό εισόδημα προκύπτει και από τα φιλοδωρήματα που είναι αρκετά υψηλά καθώς οι επισκέπτες βρίσκονται σε καλύτερη διάθεση ενώ σε ορισμένες χώρες είναι μέρος της κουλτούρας τους. 

Οι θέσεις εργασίας στον τουρισμό σας επιτρέπουν να ξεφύγετε από το συνηθισμένο ωράριο των 9 με 5 που συνεπάγεται μία σταθερή ρουτίνα που μπορεί να συνεπάγεται μία βαρετή καθημερινότητα. 

Η καριέρα στον τουρισμό σας φέρνει σε επαφή με διαφορετικό κόσμο κάθε μέρα με αποτέλεσμα να κάνετε νέες γνωριμίες και πολλές φορές να έρθετε σε επαφή με ενδιαφέροντες ανθρώπους. Αυτό την καθιστά σίγουρα δύσκολη αλλά και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. 

Ο Τουρισμός ανοίγει μία πόρτα στον κόσμο που σας επιτρέπει με την κατάλληλη εκπαίδευση να εργαστείτε στον κλάδο σε όλο τον κόσμο ζώντας μία υπέροχη περιπέτεια γεμάτη νέες εμπειρίες. 

Στον τουρισμό, είναι πιθανό να αναλάβετε ευθύνες νωρίς, σε σύντομο χρονικό διάστημα και ήδη από νεαρή ηλικία. Φαίνεται πως τα άτομα σε υπεύθυνες θέσεις στον τουρισμό έχουν μικρότερη ηλικία σε σχέση με άλλους τομείς. 

Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα είναι πως υπάρχει μεγάλη κινητικότητα ανάμεσα στις θέσεις εργασίας στον τουρισμό με αποτέλεσμα να μπορείτε να μεταπηδήσετε παραδείγματος χάρη από την εστίαση στη φιλοξενία. 
Τέλος, με την εργασία σας στον κλάδο του τουρισμού θα καταφέρετε να αποκτήσετε διαφορετικές δεξιότητες που δεν θα ήταν εύκολο να κατακτήσετε από μία και μόνο δουλειά. Θα γίνετε πιο επικοινωνιακοί, θα εξασκηθείτε στην εξυπηρέτηση, θα μάθετε ξένες γλώσσες, θα βελτιωθείτε στην οργάνωση και τη διαχείριση χρόνου κ.α. 

Τουρισμός: Θέσεις εργασίας στο Jobfind

Στο Jobfind θα βρείτε χιλιάδες θέσεις εργασίας για μια καριέρα στον τουρισμό. Η καταχώρηση βιογραφικού είναι μία απλή διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε το επαγγελματικό σας προφίλ και σας δίνει τη δυνατότητα είτε να καταχωρήσετε το βιογραφικό σας είτε να το δημιουργήσετε σε 4 πολύ απλά βήματα.

Στο Jobfind μπορείτε να αναζητήσετε θέσεις εργασίας στον τουρισμό επιλέγοντας ανά τύπο απασχόλησης, δηλαδή πλήρη απασχόληση, μερική απασχόληση, εργασία από το σπίτι, πρακτική και εξωτερική συνεργασία. Επίσης μπορείτε να περιορίσετε την επιλογή αναζητώντας θέσεις εργασίας ανά γλώσσα.

Θέσεις Εργασίας Θέσεις Εργασίας Μάγειρες - Chef – Ζαχαροπλάστες

Οι μάγειρες είναι υπεύθυνοι για την επιμέλεια, την προετοιμασία και τη μαγειρική τροφίμων σύμφωνα με το μενού. Επιπλέον, αναλαμβάνουν τη δημιουργία νέων συνταγών και πιάτων, τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας των παρεχόμενων γευμάτων και τη διαχείριση και την καθοδήγηση του προσωπικού στην κουζίνα. Όσο για τους ζαχαροπλάστες είναι αυτοί που προετοιμάζουν γλυκά και αναλαμβάνουν τις συνταγές, την εκτέλεση και τη διακόσμηση τους. 

Θέσεις Εργασίας Ρεσεψιόν / Υπάλληλοι Υποδοχής

Οι υπάλληλοι υποδοχής καλωσορίζουν τους επισκέπτες και επιβεβαιώνουν την κράτηση τους αναλαμβάνοντας το check-in και το check-out τους. Επιπλέον, παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το κατάλυμα και την περιοχή ενώ διαχειρίζονται κι ορισμένα από τα αιτήματα τους. 

Θέσεις Εργασίας Καμαριέρες

Οι καμαριέρες είναι υπεύθυνες για τον καθαρισμό και τη φροντίδα των δωματίων και των κοινόχρηστων χώρων ενός καταλύματος. Αλλάζουν τα κλινοσκεπάσματα, τις πετσέτες και εφοδιάζουν τα δωμάτια με αναλώσιμα είδη ελέγχοντας ταυτόχρονα για τυχόν φθορές. 

Θέσεις Εργασίας Μπάρμαν / Μπαρίστα

Η θέση εργασίας απαιτεί να παρασκευάζετε και να σερβίρετε ποτά, να διατηρείτε το μπαρ καθαρό κι οργανωμένο και να επικοινωνείτε στους πελάτες τις προτάσεις σας. 

Θέσεις Εργασίας F&B / Restaurant Manager / Captain

To F&B μεταφράζεται ως υπηρεσίες τροφίμων και ποτών. Ο manager του F&B ή του εστιατορίου είναι υπεύθυνος για τον στρατηγικό σχεδιασμό, τη διαχείριση και την παρακολούθηση όλων των υπηρεσιών που σχετίζονται με τη διατροφή και τα ποτά σε επιχειρήσεις όπως είναι τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, και άλλα καταλύματα.

Θέσεις Εργασίας Προσωπικό Κουζίνας

Το προσωπικό κουζίνας, ανάλογα με το πόστο του κάθε εργαζομένου, έχει διαφορετικές αρμοδιότητες. Άλλοι είναι υπεύθυνοι για την προετοιμασία των πιάτων, άλλοι για τη βοήθεια στον σεφ, άλλοι για το σερβίρισμα των πιάτων κι άλλοι για την καθαριότητα της κουζίνας. 

Θέσεις Εργασίας Τεχνικοί Ξενοδοχείου

Ένα ξενοδοχείο χρειάζεται διάφορες ειδικότητες όπως ηλεκτρολόγο, υδραυλικό, τεχνικό κλιματισμού, τεχνικό επισκευής ηλεκτρονικών συσκευών, τεχνικό πληροφορικών συστημάτων, κηπουρό κ.α. Το τεχνικό προσωπικό ενός ξενοδοχείου είναι υπεύθυνο για τη συντήρηση, την επισκευή και την ασφάλεια όλων των τεχνικών συστημάτων ώστε να εξασφαλίσει την άνετη και ασφαλή διαμονή των επισκεπτών.

Θέσεις Εργασίας Υπάλληλοι SPA

Οι υπάλληλοι SPA εργάζονται στο κέντρο ομορφιάς και ευεξίας ενός ξενοδοχείου ή ενός τουριστικού προορισμού. Οι υπάλληλοι του SPA είναι υπεύθυνοι για υποδοχή των πελατών, την παροχή πληροφοριών για τα προγράμματα και τις θεραπείες, την εκτέλεση των θεραπειών και του μασάζ, τη διαχείριση των ραντεβού και την πώληση προϊόντων ομορφιάς.

Θέσεις Εργασίας Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Τα στελέχη των ξενοδοχειακών μονάδων έχουν την ευθύνη για τη διοίκηση, τον σχεδιασμό στρατηγικών και τη λήψη αποφάσεων για τη μονάδα στην οποία εργάζονται. Ένα ξενοδοχείο έχει υπεύθυνο υποδοχής, F&B manager, υπεύθυνο διαχείρισης προσωπικού, marketing manager, υπεύθυνο οικονομικής διαχείρισης, υπεύθυνο συντήρησης, spa manager, beach manager, restaurant manager,  υπεύθυνο εκδηλώσεων, υπεύθυνο συνεδρίων κ.α. 

Θέσεις Εργασίας Host / Maitre / Sommelier

Οι θέσεις εργασίας στον τουρισμό περιλαμβάνουν τον Host που υποδέχεται και καλωσορίζει τους επισκέπτες, τον Maître που έχει την ευθύνη της διαχείρισης  του εστιατορίου και τον Sommelier που επιλέγει και συστήνει τα κρασιά στους πελάτες. 

Θέσεις Εργασίας Προϊστάμενοι Ορόφων 

Ο ρόλος των προϊσταμένων ορόφων σ’ ένα ξενοδοχείο είναι κρίσιμος για τη διασφάλιση της καλής διαμονής των επισκεπτών που εξασφαλίζεται με την εποπτεία του προσωπικού και την ικανοποίηση των αναγκών των πελατών. 

Θέσεις Εργασίας Groom / Bell Boy / Doorman

Ο groom είναι ο εργαζόμενος που καλωσορίζει τους πελάτες κατά την άφιξη τους και τους βοηθάει με τις αποσκευές τους, το bell boy αναλαμβάνει τη μεταφορά των αποσκευών και ο doorman υποδέχεται και αποχαιρετά τους επισκέπτες ανοίγοντας τους την πόρτα.

Θέσεις Εργασίας Guest Relations / Concierge

Ο guest relations προσπαθεί να κάνει όσο πιο ομαλή και άνετη μπορεί τη διαμονή των επισκεπτών ενώ ο concierge σχεδιάζει και οργανώνει δραστηριότητες των πελατών.

Θέσεις Εργασίας Ναυαγοσώστες / Θαλάσσια Σπορ

Οι ναυαγοσώστες παρακολουθούν τους πελάτες στην παραλία και την πισίνα για να είναι ασφαλείς ώστε να δράσουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Οι εργαζόμενοι για τα θαλάσσια σπορ οργανώνουν και επιβλέπουν τα θαλάσσια σπορ και τις δραστηριότητες παρέχοντας οδηγίες και εκπαιδεύοντας τους αρχάριους.

Θέσεις Εργασίας Reservations Agent

O reservations agent είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των κρατήσεων και την εξυπηρέτηση των πελατών που καλούν για κρατήσεις μέσω τηλεφώνου.

Θέσεις Εργασίας Προσωπικό Αεροδρομίου / Αεροσυνοδοί 

Το προσωπικό αεροδρομίου έχει ως ευθύνη την επιβεβαίωση της ταυτότητας και την επιβίβαση των επιβατών αλλά και τον έλεγχο των αποσκευών και του εξοπλισμού για λόγους ασφαλείας. 

Θέσεις Εργασίας Animateur / Personal Trainer

Ο εμψυχωτής αναλαμβάνει την προετοιμασία, διοργάνωση και υλοποίηση δραστηριοτήτων ψυχαγωγικών, καλλιτεχνικών, παιδαγωγικών και αθλητικών δραστηριοτήτων που απευθύνονται σε τουρίστες. Ο personal trainer εργάζεται στο γυμναστήριο και αναλαμβάνει την εκγύμναση και την άσκηση των επισκεπτών του ξενοδοχείου. 

Θέσεις Εργασίας Πωλητές Τουριστικών Καταστημάτων

Οι πωλητές υποδέχονται και εξυπηρετούν τους πελάτες, πωλούν προϊόντα και παρέχουν πληροφορίες.  

Θέσεις Εργασίας Ξεναγοί

Οι ξεναγοί παρέχουν πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς, μνημεία, μουσεία και αξιοθέατα σε σχέση με την ιστορία και τον πολιτισμό.

Δείτε όλες τις ανοιχτές θέσεις εργασίας στον Τουρισμό και στείλτε το βιογραφικό σας!