Μικρά μυστικά για να γίνετε πιο αποφασιστικοί στη δουλειά

Εργασία

9/11/2017 4:33:00 μμ

Ένας άνθρωπος με μεγάλη αυτοπεποίθηση είναι σε θέση να επιχειρηματολογήσει πειστικά γι’ αυτό που θέλει χωρίς να κατέχει απαραίτητα όλα τα στοιχεία.

Η αυτοπεποίθηση και η αποφασιστικότητα δεν έρχονται φυσικά στον καθένα. Όμως, η υπερβολική συστολή και ο φόβος δεν βοηθούν στο επαγγελματικό πλαίσιο και κάποιες φορές μπορούν να στραφούν και εναντίον σας.

Αν ακτινοβολείτε υπερβολική ηπιότητα, κάποιος ίσως θελήσει να το εκμεταλλευτεί για δικό του όφελος. Επίσης, η έλλειψη αυτοπεποίθησης μπορεί να σας κοστίσει μια πολυπόθητη προαγωγή.

Γι’ αυτό και είναι πάντα καλό να προσπαθείτε να γίνεται αποφασιστικότεροι. Ιδού πώς:

1. Πάψτε να ζητάτε συγνώμη
Η ταπεινότητα, γενικά, δεν είναι κακό πράγμα. Όμως, όταν απολογείστε ακόμα και για πράγματα που δεν θα έπρεπε και που δεν υπάρχει λόγος να το κάνετε, πλήττετε την αξιοπιστία των ίδιων των ιδεών σας. Παράλληλα, τονίζετε τις ανασφάλειές σας στα μάτια των άλλων.

Την επόμενη φορά που διαφωνήσετε με κάποιον ή θελήσετε να εκφράσετε μια αντίθετη άποψη, μην αρχίσετε με τη φράση «με συγχωρείτε». Απλά πείτε ό,τι θέλετε να πείτε, αφήστε τον συνομιλητή σας να αντιδράσει, και απαντήστε ανάλογα.

2. Επιλέξτε με προσοχή τις λέξεις σας
Ποτέ δεν μπορείτε να ξέρετε τον αντίκτυπο κάποιων λέξεων, ακόμα κι αν το επιχείρημά σας φαντάζει τέλειο. Ό,τι κι αν προσπαθείτε να πείτε, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας αν πάψετε να χρησιμοποιείτε λέξεις που μειώνουν τη δύναμη των λεγομένων σας και αποπνέουν έλλειψη εμπιστοσύνης στις ίδιες σας τις ιδέες.

Φανταστείτε, για παράδειγμα, ότι έχετε μια καταπληκτική ιδέα που θέλετε να μοιραστείτε με την ομάδα σας στην εβδομαδιαία σας συνάντηση. Αν αρχίσετε με τη φράση «Αν μου επιτρέπετε, έχω και μια ιδέα που θα ήθελα να μοιραστώ…», τότε προδιαθέτετε για κάτι μικρό και αδύναμο. Πείτε απλώς: «Η ιδέα μου είναι αυτό κι αυτό. Και να πώς και γιατί θα δουλέψει».

3. Προσπαθήστε να ξέρετε πάντα για ποιο πράγμα μιλάτε
Είναι δύσκολο να εκφράσετε με σαφήνεια τη θέση σας όταν δεν είναι ξεκάθαρα τα δεδομένα σας και το τι ακριβώς γνωρίζετε γι’ αυτό που πάτε να πείτε. Προτού ξεκινήσετε να μιλάτε, βεβαιωθείτε ότι έχετε συλλέξει τα απαραίτητα δεδομένα για να υποστηρίξετε την ιδέα σας.

Ένας άνθρωπος με μεγάλη αυτοπεποίθηση είναι σε θέση να επιχειρηματολογήσει πειστικά γι’ αυτό που θέλει χωρίς να κατέχει όλα τα στοιχεία. Όμως, αν εσείς είστε γενικά συνεσταλμένη, η γνώση των δεδομένων θα κάνει τη διαφορά και θα καταστήσει πιο πειστική την επιχειρηματολογία σας.

4. Καταλάβετέ το: Δεν έχετε τίποτα να χάσετε
Κάποιοι άνθρωποι αποφεύγουν να χρησιμοποιούν αποφασιστική γλώσσα στη δουλειά επειδή φοβούνται ότι αυτό θα στραφεί εναντίον τους. Αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της αποφασιστικότητας και της επιθετικότητας. Η πρώτη είναι ένα θετικό χαρακτηριστικό· η δεύτερη μπορεί να καταστρέψει καριέρες.

Εφόσον κατανοείτε τη διαφορά και δεν γίνεστε επιθετικοί, δεν έχετε τίποτα να χάσετε προσθέτοντας αποφασιστικότητα στα λεγόμενά σας. Για την ακρίβεια, οι συνάδελφοί σας ίσως αρχίσουν να σας σέβονται περισσότερο μόλις καταλάβουν ότι είστε σε θέση να υπερασπίζεστε τις ιδέες σας.

Πηγή: Fortune Greece