Γιατί είναι σημαντικό το upskilling για την εύρεση εργασίας;

Εργασία

30/3/2023 10:24:00 πμ

Στο σημερινό γρήγορο και συνεχώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον, η αναβάθμιση δεξιοτήτων (upskilling) έχει γίνει απαραίτητη προϋπόθεση για την επαγγελματική ανέλιξη και την ασφάλεια της εργασίας. Η αναβάθμιση δεξιοτήτων αναφέρεται στη διαδικασία απόκτησης νέων ή προηγμένων δεξιοτήτων για τη βελτίωση της απόδοσής στην εργασία. Με την τεχνολογία να εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και την αγορά εργασίας να γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική, η αναβάθμιση δεξιοτήτων έχει γίνει αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια.

 

Λόγοι για να ασχοληθείτε με το upskilling σας

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η αναβάθμιση δεξιοτήτων έχει καταστεί απαραίτητη είναι η εμφάνιση νέων τεχνολογιών. Ο αυτοματισμός, η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση έχουν διαταράξει διάφορους κλάδους και η αγορά εργασίας έχει γίνει εξαιρετικά εξειδικευμένη. Με τις μηχανές να αναλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες εργασίες, οι εργαζόμενοι πρέπει να αποκτήσουν νέες δεξιότητες που απαιτούνται για να παραμείνουν ενήμεροι με τις τελευταίες εξελίξεις. Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων επιτρέπει στους εργαζόμενους να προσαρμοστούν στις νέες τεχνολογίες και να αναλάβουν πιο προηγμένους ρόλους, γεγονός που οδηγεί σε ανάπτυξη σταδιοδρομίας και υψηλότερες αμοιβές.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητη η αναβάθμιση δεξιοτήτων είναι η αυξανόμενη ζήτηση για ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων. Οι εργοδότες αναζητούν πλέον υποψηφίους που διαθέτουν συνδυασμό τεχνικών δεξιοτήτων και soft skills. Οι τεχνικές δεξιότητες αναφέρονται στην ικανότητα χρήσης εργαλείων, λογισμικού και τεχνολογίας, ενώ τα soft skills αναφέρονται στην επικοινωνία, στην επίλυση προβλημάτων και στην ομαδική εργασία.

Επιπλέον, η αναβάθμιση δεξιοτήτων έχει καταστεί απαραίτητη λόγω της μεταβαλλόμενης φύσης της εργασίας. Η παραδοσιακή δουλειά γραφείου 9 με 5 γίνεται ξεπερασμένη και το εργατικό δυναμικό γίνεται πιο ευέλικτο. Η απομακρυσμένη εργασία έχει γίνει κανόνας για μεγάλες επιχειρήσεις και η ευέλικτη οικονομία (gig economy) βρίσκεται σε άνοδο, δηλαδή η πρόσληψη προσωπικού σε συνδυασμό με freelancers, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες μιας επιχείρησης. Για να επιτύχουν σε αυτό το νέο εργασιακό περιβάλλον, οι εργαζόμενοι πρέπει να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, όπως διαχείριση χρόνου, επικοινωνία και αυτοπειθαρχία. Με την αναβάθμιση των δεξιοτήτων, οι εργαζόμενοι μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτά τα νέα περιβάλλοντα εργασίας και να παραμείνουν παραγωγικοί.

 

Τα οφέλη για τους εργοδότες

Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων έχει επίσης οφέλη για τους εργοδότες. Βοηθά στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας και μειώνει την εναλλαγή των εργαζομένων. Όταν οι εργαζόμενοι διαθέτουν νέες δεξιότητες, μπορούν να αναλάβουν πιο δύσκολα καθήκοντα και ευθύνες, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης από την εργασία και επέκτασης της παραμονής του προσωπικού. Η αναβάθμιση δεξιοτήτων βοηθά επίσης στη δημιουργία μιας κουλτούρας μάθησης και ανάπτυξης εντός του οργανισμού, η οποία ενισχύει το ηθικό και τη δέσμευση των εργαζομένων.

 

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι

Εκτός από τα οφέλη της αναβάθμισης των δεξιοτήτων, υπάρχουν επίσης προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Μία από τις κύριες προκλήσεις είναι η εύρεση του χρόνου και των πόρων για αναβάθμιση δεξιοτήτων. Με εργασιακές απαιτήσεις και προσωπικές ευθύνες, μπορεί να είναι δύσκολο να βρεις χρόνο για να μάθεις νέες δεξιότητες. Ωστόσο, υπάρχουν διαθέσιμα διάφορα διαδικτυακά μαθήματα, εργαστήρια και προγράμματα κατάρτισης που επιτρέπουν στους εργαζόμενους να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους με τον δικό τους ρυθμό και την ευκολία τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η εκπαιδευτική πλατφόρμα του Jobfind, το Skillbox.gr. Οι εργοδότες μπορούν επίσης να παρέχουν υποστήριξη προσφέροντας ευκαιρίες κατάρτισης και οικονομική βοήθεια για αναβάθμιση των δεξιοτήτων του προσωπικού τους.

Μια άλλη πρόκληση είναι η επιλογή των κατάλληλων δεξιοτήτων για αναβάθμιση. Με τόσες πολλές διαθέσιμες επιλογές, μπορεί να είναι δύσκολο να επιλέξετε τις κατάλληλες δεξιότητες για να εξασκηθείτε σε αυτές. Οι εργαζόμενοι πρέπει να προσδιορίσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται στον κλάδο τους και να ευθυγραμμιστούν με τους στόχους της σταδιοδρομίας τους. Μπορούν επίσης να αναζητήσουν καθοδήγηση από μέντορες, συναδέλφους και εμπειρογνώμονες του κλάδου για να τους βοηθήσουν να επιλέξουν τις κατάλληλες δεξιότητες στις οποίες χρειάζονται βελτίωση.

 

Συμπερασματικά, το upskilling έχει γίνει απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία στο σημερινό εργασιακό περιβάλλον. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, η αγορά εργασίας γίνεται πιο εξειδικευμένη και η φύση της εργασίας αλλάζει, οι εργαζόμενοι πρέπει να αποκτήσουν νέες δεξιότητες για να παραμείνουν σχετικοί και ανταγωνιστικοί. Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων δεν ωφελεί μόνο τους εργαζομένους αλλά και τους εργοδότες βελτιώνοντας την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και τη διατήρηση των εργαζομένων. Αν και υπάρχουν προκλήσεις στην αναβάθμιση δεξιοτήτων, υπάρχουν επίσης πολλοί διαθέσιμοι πόροι για την υποστήριξη των εργαζομένων στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων είτε επί πληρωμή είτε και δωρεάν. Με την αναβάθμιση των δεξιοτήτων, οι εργαζόμενοι μπορούν να προστατεύσουν το μέλλον της σταδιοδρομίας τους και να επιτύχουν τους επαγγελματικούς τους στόχους.