Αυτά τα Soft Skills θα κάνουν το βιογραφικό σου να ξεχωρίσει!

Εργασία

12/6/2023 2:06:00 μμ

Τελικά, ποια Soft Skills θα κάνουν το βιογραφικό σου να ξεχωρίσει; Σίγουρα, θα έχεις αναρωτηθεί πολλές φορές ποιες είναι οι δεξιότητες που θα σε αναδείξουν ως νούμερο ένα επιλογή στην διεκδίκηση της θέσης που ονειρεύεσαι.

Αν τώρα επιχειρείς τα πρώτα σου βήματα στην αγορά εργασίας ή έχεις ήδη διανύσει αρκετά «χιλιόμετρα» εμπειρίας, πρέπει να έχεις κατά νου ότι ορισμένες ικανότητες μπορούν να ξεκλειδώσουν σημαντικές ευκαιρίες προσωπικής ανάπτυξης.

Και όταν μιλάμε για καριέρα και επαγγελματικές κατακτήσεις, οπωσδήποτε μέσα στην εξίσωση μπαίνουν τα Hard Skills, αλλά δεν γίνεται να λείπουν από αυτήν και τα Soft Skills. Το πώς αντεπεξέρχεσαι σε διάφορα καθημερινά tasks της δουλειάς σου σχετίζεται άμεσα με την επαφή σου με τους άλλους και τον τρόπο που φιλτράρεις τα πράγματα κάθε φορά.

Τι είναι τα Soft Skills;

Τα Soft Skills είναι δεξιότητες άμεσα και στενά συνδεδεμένες με γνωρίσματα της προσωπικότητας κάποιου. Έχουν δηλαδή, τεράστια συνάφεια με τον χαρακτήρα, την συναισθηματική ανάπτυξη, την κοινωνική αντίληψη, τη νοοτροπία και τη φιλοσοφία ζωής ενός ανθρώπου.

Παρ’ όλο, που τα Soft Skills συνήθως βασίζονται σε ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά δηλαδή σε στοιχεία συμπεριφοράς του ατόμου, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να τα εξασκήσει κανείς και να τα βελτιώσει.

Οι γρήγοροι ρυθμοί και οι επιταγές της σύγχρονης πραγματικότητας τονίζουν ακόμη περισσότερο τη σημασία των Soft Skills. Γι’ αυτό και εμείς σου παρουσιάζουμε παρακάτω αυτά που πρέπει να έχεις για να εναρμονίζεσαι με τα νέα δεδομένα, και να ξεχωρίζεις πάντα ανάμεσα σε άλλους στον τομέα σου.

12 Soft Skills που θα σε φέρουν πιο κοντά στην επιτυχία

Σύμφωνα και με το Forbes, τα πιο δυνατά Soft Skills που πρέπει να συγκεντρώνεις, είναι:

1. Ενσυναίσθηση

Η ικανότητα να συναισθανόμαστε τους άλλους και να κατανοούμε το συναίσθημά τους, μπαίνοντας στη θέση τους, συνιστά καθοριστικό παράγοντα για την αλληλεπίδρασή μας με τους γύρω μας. Έτσι, χτίζεται μία πιο γνήσια διαπροσωπική σχέση με τους συναδέλφους ακόμη και αν υπάρχουν διαφορές απόψεων ή φιλοσοφίας.

2. Δημιουργική σκέψη

Η ευρηματικότητα και η “λοξή” ματιά πολλές φορές μας ανοίγει νέους δρόμους και προσεγγίσεις κάνοντάς μας πιο δημιουργικούς. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να αντλήσει έμπνευση από τα πιο ανέλπιστα ερεθίσματα και να αποδώσει καλύτερα με ιδέες πέρα από τα συνηθισμένα.

3. Έμφυτη όρεξη για μάθηση

Κάποιος με ανήσυχο πνεύμα θα αναζητήσει εναλλακτικές οδούς, θα ψάξει, θα κοιτάξει να μάθει νέα πράγματα, και γενικότερα θα προσπαθήσει να εντοπίσει τη λύση στην πρόκληση που εμφανίζεται μπροστά του. Έτσι, κάποιος αποκτά γνώση και εμπειρία πάνω σε κάτι μέχρι πρότινος άγνωστο ή δύσκολο προς αυτόν, το οποίο ωστόσο, θα τον κάνει να πάει ένα βήμα παρακάτω.

4. Προσαρμοστικότητα

Τα δεδομένα, οι ανάγκες και οι τάσεις στην αγορά εργασίας αλλάζουν πολύ γρήγορα κάθε μέρα, γεγονός που απαιτεί τόσο την ενημέρωση του ίδιου του ατόμου πάνω σε ό,τι νέο ανακύπτει όσο και την εξοικείωσή του με αυτό. Για να καταστεί κάτι τέτοιο εφικτό, πρέπει κάποιος να διαθέτει την ευελιξία να προσαρμόζεται σε τρέχουσες αλλά και τις επικείμενες αλλαγές.

5. Ανθεκτικότητα

Η ικανότητα να ξεπερνά κάποιος όποιο κώλυμα προκύψει ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα δοκιμάσει και πρακτικές διαχείρισης που δεν θα αποφέρουν τελικά καρπούς, τον κάνει να αντέχει στην όποια πίεση ή εμπόδιο. Η ανθεκτικότητα που αναπτύσσει απέναντι σε κάποια αναποδιά τον φέρνει πιο κοντά στον επιδιωκόμενο στόχο αυξάνοντας την αποφασιστικότητά του και την προσήλωσή του σε αυτόν.

6. Επίλυση προβλημάτων

Η δυνατότητα να αντεπεξέρχεσαι με αποτελεσματικές λύσεις σε ζητήματα-προκλήσεις είναι ένα από τα Soft Skills που σου δίνουν το προβάδισμα στην εκτίμηση των συναδέλφων και του εργοδότη σου. Συνεπώς, οι άνθρωποι από το εργασιακό σου περιβάλλον  σε εμπιστεύονται, σε θεωρούν προνοητικό και ικανό να τα βγάλεις πέρα στην πλειονότητα των περιπτώσεων με ευρηματικότητα, αναλυτική σκέψη, και ορθή κρίση ακόμη και αν τα περιθώρια στενέψουν ξαφνικά, με την έννοια του να μεσολαβήσει κάτι επείγον που απαιτεί γρήγορη και λειτουργική λύση. Κάτι τέτοιο βελτιώνει αυτομάτως και το πώς κάποιος αποδίδει ως προς το κομμάτι διαχείρισης κρίσεων.

7. Ομαδικότητα

Το να σου βγαίνει πηγαία να στηρίζεις την ομαδική δουλειά και να ενισχύεις από μέρους σου τις συνθήκες για μία αγαστή συνεργασία συμβάλλει στο να ενδυναμώσει τις σχέσεις με συνεργάτες σου. Το να συμβάλλεις σε μία ομαδική προσπάθεια ανταλλάσσοντας γνώσεις, ερεθίσματα και ιδέες με άλλους καλλιεργεί το ιδανικό κλίμα για να υπάρξει ποικιλία απόψεων και να ακουστούν όλοι μέσα από αυτή την συνδιαλλαγή. Εξάλλου, η κοινή βάση για κάθε κοινό εγχείρημα είναι η καλή συνεργασία, κάτι το οποίο μπορούν να διευκολύνουν και οι team bonding δραστηριότητες όσον αφορά στη σύσφιξη των σχέσεων του ανθρώπινου δυναμικού.

8. Επικοινωνιακές δεξιότητες

Τόσο η σωστή λεκτική όσο και η γραπτή επικοινωνία είναι αναγκαίες για να εξωτερικευτούν επαρκώς ιδέες, μηνύματα και ανάγκες, και να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών μίας επιχείρησης. Σε κάθε project η επικοινωνία χρειάζεται να ρέει ομαλά, δηλαδή γρήγορα, με εγκυρότητα και ακρίβεια.

9. Διαπραγματευτικές ικανότητες

Ως προς την επικοινωνία, χωρίς αμφιβολία η ικανότητα της διαπραγμάτευσης αναδεικνύεται σε μεγάλο ατού είτε όταν πρόκειται να κλείσει κάποιος μία σημαντική συμφωνία με έναν πελάτη, είτε όταν πρόκειται να ζητήσει αύξηση, είτε όταν αλληλοεπιδρά με τους συνεργάτες του. Ένας ικανός διαπραγματευτής προετοιμάζει το έδαφος για να εκπληρωθεί κάθε φορά ο αντίστοιχος στόχος.

10. Ηγετικές ικανότητες

Το να μπορείς να δίνεις χρήσιμες κατευθύνσεις και να καθοδηγείς τους άλλους προσφέροντάς τους την ίδια ώρα κίνητρα προς τα εκεί που πρέπει, είναι ένα πολύ σπουδαίο χάρισμα! Έτσι, διαμορφώνονται ισχυρές δυναμικές μεταξύ της ομάδας και υπάρχει πιο αποτελεσματική ανταπόκριση και συντονισμός ενεργειών.

11. Ψηφιακές δεξιότητες

Η πρόοδος της τεχνολογίας σημειώνει αλματώδεις ρυθμούς και άρα πέρα από συγκεκριμένη τεχνική κατάρτιση που πρέπει να έχει κανείς πάνω στο πεδίο του, θα πρέπει να φροντίσει και για τον ψηφιακό του εγγραμματισμό. Τα σημερινά τεχνολογικά μέσα και εργαλεία μπορούν να γίνουν τα πιο δυνατά “όπλα” στη φαρέτρα του σύγχρονου εργαζομένου για να τον βοηθήσουν να απογειώσει την καριέρα του, να ξεχωρίσει και να διευρύνει τις ευκαιρίες εξέλιξης και το δίκτυο επαφών του.

12. Διαχείριση χρόνου

Η ικανότητα να αντεπεξέρχεται κανείς μέσα στους χρόνους μίας ανατεθειμένης εργασίας προς εκτέλεση μαρτυρά και το πόσο επιδέξια μπορεί να χειριστεί κάποιος το θέμα των προθεσμιών. Με τον κατάλληλο προγραμματισμό, οργάνωση και ιεράρχηση των διάφορων tasks, ενδυναμώνεται η συνέπεια και η αποδοτικότητα του ατόμου βάσει της διαμόρφωσης ενός κύριου πλάνου προτεραιοτήτων. Δίνεται έμφαση στην ποιότητα του αποτελέσματος που θα παραχθεί σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Πώς θα καλλιεργήσεις τα Soft Skills σου;

 

 

Όπως καταλαβαίνεις τα Soft Skills είναι απαραίτητα για ένα άτομο. Φαντάσου, για παράδειγμα να χρειαστεί να απευθυνθείς σε έναν ψυχοθεραπευτή για να διαχειριστείς καλύτερα το άγχος σου. Προφανώς, και θα περίμενες αυτός ο ειδικός να διαθέτει σε ικανοποιητικό βαθμό την ενσυναίσθηση.

Αντίστοιχα, και εσύ ως επαγγελματίας, αναγνωρίζεις πόσο πολύ μετράει το να πλαισιώνεσαι από ένα εργασιακό περιβάλλον που κατέχει αυτές τις ικανότητες, και αντίστοιχα συνεισφέρεις και εσύ από πλευράς σου ως προς αυτήν την κατεύθυνση.

Παρακάτω θα βρεις πώς μπορείς να βελτιώσεις τα Soft Skills σου:

Αυτοπαρατήρηση και δεκτικός σε θετικές επιρροές από άλλους

Αναλογίσου, και αξιολόγησε τα Soft Skills σου και τα πιο αδύναμα σημεία σου πάνω στο θέμα. Ενδέχεται να εκπλαγείς με όσα θα διαπιστώσεις σχετικά με το ποιες ιδιότητες έχει αναπτύξει και πώς σε διευκολύνουν να προχωράς παρακάτω. Το να εμπνευστείς επίσης, παρατηρώντας τα Soft Skills που συγκεντρώνουν άλλοι είναι κάτι που μπορεί να σου ανοίξει νέες προοπτικές αυτοπραγμάτωσης.

Φτιάξε την δική σου λίστα με Soft Skills

Ξεκίνα από αυτά που θεωρείς ότι έχεις πιο έντονα και συνέχισε με εκείνα που θέλεις να αυξήσεις. Σε ορισμένα από αυτά έχουμε παραπάνω έφεση απ’ ό,τι σε άλλα. Ανάλυσε και ιεράρχησε τόσο τα δυνατά σου χαρίσματα όσο και αυτά που χρειάζονται λίγη παραπάνω δουλειά και έπειτα επίλεξε ποια από αυτά είναι πιο καθοριστικά ως προς την εξέλιξή σου.

Να είσαι ανοιχτός στην επικοινωνία με τους άλλους, και στην ενεργητική ακρόαση από μέρους σου

Επένδυσε στην ανατροφοδότηση από τους γύρω σου. Πάρε τη γνώμη ενός πιο αντικειμενικού παρατηρητή, δηλαδή κάποιου που εμπιστεύεσαι, γνωστό ή φίλο, αφού είναι σε θέση να εντοπίσει τα δυνατά σου σημεία μέσα από την δική του οπτική και να σου ασκήσει εποικοδομητική κριτική. Άκου και επεξεργάσου κριτικά το τι έχει να σου πει αυτό το άτομο χωρίς να βιαστείς να απαντήσεις ή να βγάλεις συμπεράσματα. Ανεξάρτητα από το εάν διαφωνείς ή συμφωνείς μαζί του, είναι μία καλή ευκαιρία να δεις τον εαυτό σου μέσα από ένα άλλο πρίσμα και να αποφασίσεις για το τι πρέπει να βάλεις σαν προτεραιότητα ως Soft Skill.

Δοκίμασε την αλλαγή - Βγες από το κουτάκι της ασφάλειάς σου!

Οι αλλαγές δίνουν κίνητρο στο άτομο να τεστάρει τις δυνάμεις του και τον εαυτό του σε πράγματα πέρα από αυτά που έχει συνηθίσει. Βγαίνει από τη βολή του αλλά αποκτά μία καινούργια εμπειρία που λειτουργεί σαν επιπλέον εφόδιο.

Να μη φοβάσαι να παίρνεις πρωτοβουλίες και να ηγείσαι συγκροτημένα

Να μην διστάζεις να αδράττεις ευκαιρίες σε ένα λογικό επίπεδο, διεκδικώντας να αναλάβεις τον συντονισμό ενός project. Εάν νιώθεις έτοιμος/-η ότι μπορείς να φέρεις εις πέρας κάτι, παρουσίασε ένα καλά οργανωμένο πλάνο ενεργειών στον εργοδότη ή τον υπεύθυνό σου και πάρε την άδειά του να επιφορτιστείς ως αρμόδιος των όσων είναι να γίνουν στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Συνέβαλε και εσύ στη διατήρηση μίας υγιούς εργασιακής κουλτούρας

Ανάπτυξε δυνατές σχέσεις με τους συνεργάτες σου στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, της γόνιμης συνεργασίας και της αποδοχής όπου μπορεί να ανθήσει η αμφίδρομη εκτίμηση, η συμπερίληψη και ο θεμιτός ανταγωνισμός.

Ποιά πλεονεκτήματα προσφέρουν τα Soft Skills σε έναν χώρο εργασίας;

Σύμφωνα με το Indeed, τα Soft Skills που μπορεί να συγκεντρώνει το ανθρώπινο δυναμικό ενός χώρου εργασίας, διασφαλίζουν παράλληλα την εύρυθμη λειτουργία μίας επιχείρησης ή ενός οργανισμού, καθώς παρέχουν τα εχέγγυα για:

  • Το χτίσιμο στιβαρών επαγγελματικών σχέσεων. Όταν δομούνται ισχυρές δυναμικές στις σχέσεις μεταξύ συναδέλφων, εκεί θεμελιώνεται και πιο στέρεα το οικοδόμημα της σταθερότητας, της ασφάλειας και της βελτιστοποίησης ενός επαγγελματικού περιβάλλοντος. Τα οφέλη της συνεργασίας τίθενται σε έναν βασικό κοινό άξονα που μοιράζονται όλοι αυτόν της συλλογικής ευεργεσίας.
  • Περικοπή των εταιρικών δαπανών. Όσο πιο αυξημένη η συγκέντρωση των Soft Skills στο προσωπικό μίας επιχείρησης τόσο πιο αισθητή είναι η μείωση του κόστους αφού εντείνεται η αποδοτικότητα μέσα στην ομάδα.
  • Αναβάθμιση του επιπέδου επαγγελματισμού. Κατ’ επέκταση, τόσο πιο ευχαριστημένοι μπορεί να μείνουν οι πελάτες με τις υπηρεσίες που τους προσφέρονται, και με τη σειρά τους μπορούν να επικοινωνήσουν την εμπειρία τους αυτή προς τα έξω, οπότε έτσι να προκύψουν νέες προσθήκες στο πελατολόγιο.