Αποτελεσματικές στρατηγικές αναζήτησης εργασίας

Εργασία

9/2/2024 10:50:00 πμ

Η αναζήτηση εργασίας αποτελεί σε κάθε περίπτωση μία πρόκληση. Οι παράγοντες που μας οδήγησαν στην αναζήτηση εργασίας, τα κίνητρα, η ηλικία αλλά και άλλες συνιστάμενες παίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο που διαχειρίζεται κάθε άνθρωπος αυτή τη διαδικασία. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίοδο που μπορεί να είναι δύσκολη για εσάς, κρίνεται σημαντικό να βοηθήσετε την ψυχολογική σας κατάσταση ώστε να παραμείνει υγιής. Αποδεχτείτε τα συναισθήματα σας και προσπαθήστε να οργανώσετε δραστηριότητες που σας προσφέρουν ευχαρίστηση. Καλό είναι να μην απομονωθείτε και να εξακολουθείτε να φροντίζετε τον εαυτό σας. Τέλος, αναλάβετε δράση, κυνηγήστε τον στόχο σας και θεωρήστε ένα είδος «δουλειάς» την εύρεση εργασίας. 

Αξίζει ν’ αναφέρουμε πως οι οιωνοί για το 2024 είναι θετικοί σ’ ό,τι έχει να κάνει με την αγορά εργασίας. Έχουμε ήδη αναλύσει το άρθρο του Forbes που δημοσιεύτηκε στο τέλος του 2023 και περιγράφει τη θετική εξέλιξη σ’ ό,τι έχει να κάνει με τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας. Κορυφαίοι επενδυτές έχουν προβλέψει την ανάπτυξη της οικονομίας του Δυτικού Κόσμου αλλά και συγκεκριμένα των Η.Π.Α. Όσο για την Ελλάδα, ο Economist έθεσε τη χώρα μας στην πρώτη θέση της λίστας με τα 35 κράτη με τις καλύτερες επιδόσεις στην οικονομία. Τέλος, ο διεθνής τύπος προβλέπει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, από τώρα έως το 2027, κι αυτό σε κάθε περίπτωση θα έχει αντίκτυπο στην αγορά εργασίας. 

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, η αναζήτηση εργασίας φαίνεται πως έχει -και θα έχει στο άμεσο μέλλον - μεγαλύτερες προοπτικές επιτυχίες. Παρόλα αυτά, δεν παύει να είναι μία απαιτητική διαδικασία που προκαλεί σε ορισμένες περιπτώσεις στρες και ανασφάλεια. Είναι πολύ σημαντικό να πάρετε τον χρόνο σας και να δημιουργήσετε ένα πλάνο με στρατηγικές αναζήτησης εργασίας ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες σας. 

Γιατί δεν βρίσκετε δουλειά; 

Αυτό το ερώτημα ταλανίζει πολλούς από όσους δυσκολεύονται να βρουν εργασία για μεγάλο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να χάσετε την αυτοπεποίθηση σας, αν και η αυτοκριτική μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα λάθη σας και να διορθώσετε μερικά από αυτά. Παρόλα αυτά, οι παράγοντες είναι ποικίλοι. Σημαντικό ρόλο παίζει ο ανταγωνισμός που είναι υψηλός στα περισσότερα επαγγέλματα ενώ στην περιοχή σας, υπάρχει πιθανότητα να είναι η μεγάλη η ζήτηση για λίγες θέσεις εργασίας. Επίσης, ενδέχεται να έχετε θέσει έναν υψηλό στόχο που απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες ή μεγαλύτερη εμπειρία από αυτή που ήδη έχετε. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι καλύτερα να συμβιβαστείτε προς το παρόν μέχρι να «χτίσετε» καλύτερα το βιογραφικό σας. Από την άλλη, ενδέχεται να έχετε όλα τα προσόντα αλλά να στερήσετε στον τομέα των δικτύων και των διασυνδέσεων με συνέπεια να μην υπάρχουν οι κατάλληλες επαφές για να ενημερωθείτε για τις συνθήκες της αγοράς εργασίας αλλά και να λάβετε συστατικές επιστολές ή να προταθείτε σε άλλες εταιρείες. Σίγουρα καθοριστικές είναι οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας και οι οποίες έχουν σαφώς να κάνουν και με την περιοχή σας. 

Σ’ ό,τι αφορά τη δική σας προετοιμασία, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε πως το βιογραφικό σας είναι πλήρες και παρουσιάζει μία αντιπροσωπευτική εικόνα της επαγγελματικής σας αξίας. Έχετε σκεφτεί μήπως δεν κυνηγάτε αρκετά -ή και καθόλου- την επόμενη σας δουλειά και περιμένετε η εργασία των ονείρων σας να σας «χτυπήσει» από μόνη της την πόρτα; Τέλος, είναι πιθανό να μην αποπνέετε εμπιστοσύνη και να κάνετε τους άλλους να πιστεύουν πως σας ενδιαφέρει περισσότερο η διασκέδαση και λιγότερο η επαγγελματική σας ανέλιξη. 

Αξίζει ωστόσο να ρίξουμε μία ματιά στα πιο συνήθη λάθη που κάνουν υποψήφιοι σε μία συνέντευξη για δουλειά καθώς αυτή μπορεί να είναι η αιτία που περνάτε την πόρτα μιας εταιρείας αλλά δεν καταφέρνετε να κάνετε δική σας τη θέση. Οι ειδικοί συμπεριλαμβάνουν στη λίστα με τα ατοπήματα, να μη φτάσετε στην ώρα σας, να μιλάτε στον ενικό, να ασχολείστε υπερβολικά με το κινητό σας, να μη φοράτε τα κατάλληλα ρούχα, να κάνετε μία κακή χειραψία, να έχετε υπερβολική αυτοπεποίθηση, να μιλήσετε αρνητικά για τον προηγούμενο εργοδότη σας, να μη δείχνετε αποφασισμένοι κ.α.

Πώς να δείτε την αναζήτηση εργασίας ως μία ευκαιρία

Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης εργασίας είναι δύσκολο να αντιληφθούμε πως αυτή η περίοδος μπορεί να έχει πλεονεκτήματα για εμάς και να μας κάνει ακόμη καλύτερους επαγγελματίες. Ωστόσο, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε αυτή τη δύσκολη διαδικασία ώστε να κερδίσετε τα μέγιστα. Είναι καλό να εκμεταλλευτείτε αυτή την περίοδο για να αφιερώσετε στον εαυτό σας τον χρόνο που έχετε ανάγκη. Επιπλέον, σπάνια μας δίνεται η δυνατότητα να σχεδιάσουμε την πορεία της ζωής μας και να κάνουμε μία νέα αρχή έχοντας τη δυνατότητα ν’ αρχίσουμε ακόμα και αλλάζοντας επαγγελματική πορεία. Επίσης, κρίνεται σημαντικό να εκμεταλλευτείτε αυτό το διάστημα για να αποκτήσετε νέες γνώσεις και δεξιότητες αλλά και να διευρύνετε το δίκτυο των συμμάχων στον επαγγελματικό σας τομέα. 

Προτεινόμενες στρατηγικές αναζήτησης εργασίας 

Το πρώτο βήμα στις στρατηγικές αναζήτησης εργασίας είναι να σχεδιάσετε αυτή τη στρατηγική και τα βήματα της. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα οργανωμένο πλάνο ώστε να είναι αποτελεσματική η αναζήτηση εργασίας. Συνεπώς, αφιερώστε χρόνο για να πετύχετε τον στόχο σας. Ξεκινήστε με την ενημέρωση σας για την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς εργασίας και τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα προσόντα σας. Έπειτα, προετοιμάστε κατάλληλα το βιογραφικό σας και συγκεντρώστε συστατικές επιστολές από προηγούμενους εργοδότες σας. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να κρατήσετε την ψυχραιμία σας και να έχετε καθαρό το μυαλό σας. 


 


Δικτύωση

Επικοινωνήστε σε φίλους, συγγενείς και συναδέλφους σας πως αναζητάτε εργασία αλλά δώστε τους να καταλάβουν και τον στόχο σας ώστε να σας προτείνουν σε θέσεις που πραγματικά σας ενδιαφέρουν. Ένας έξυπνος τρόπος να τους ενημερώσετε είναι μέσω μιας δημοσίευσης στα social media που θα προβληθεί από πολύ κόσμο. Μην ξεχνάτε πως μεγάλες εταιρείες δίνουν ακόμη και bonus στους εργαζομένους που τους πρότειναν άλλους άξιους επαγγελματίες. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν δεν προκύψει κάποια νέα δουλειά. Είναι πιθανό να λάβετε χρήσιμες συμβουλές από ανθρώπους που έχουν μία πορεία στον κλάδο τους και σε κάθε περίπτωση θα νιώσετε πως έχετε ορισμένους συμμάχους στην αγορά εργασίας. 

Υπηρεσίες σταδιοδρομίας 

Απευθυνθείτε σε δημόσια και ιδιωτικά γραφεία σταδιοδρομίας και απασχόλησης και αυξήστε τις πιθανότητες να συμμετάσχετε σε κάποιο από τα προγράμματα απασχόλησης. Μάλιστα, αυτές οι υπηρεσίες παρέχουν πλήρη υποστήριξη, ανάλυση των επαγγελματικών στόχων, στρατηγικές αναζήτησης εργασίας και προτάσεις για την ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων για την επίτευξη αυτών των στόχων. 

Αγγελίες 

Ο παραδοσιακός τρόπος εύρεσης εργασίας από τις αγγελίες στις εφημερίδες μπορεί να δώσει τη λύση. Οι αγγελίες εύρεσης εργασίας προσφέρουν ευκαιρίες για διάφορους κλάδους και ενδεχομένως να σας οδηγήσουν στην επαγγελματική επιτυχία. 

Recruiters

Ορισμένες  εταιρείες αναθέτουν την εύρεση ανθρώπινου δυναμικού σε γραφεία recruiting, οπότε η συνεργασία σας με έναν recruiter μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητας σας να βρείτε μία νέα δουλειά. 

Βιογραφικό 

Στείλτε το βιογραφικό σας σε μία εταιρεία ή μία επιχείρηση που θα ήταν όνειρο σας να εργαστείτε και ζητήστε τη θέση που σας ενδιαφέρει παρουσιάζοντας τους λόγους που σας αξίζει. Οι εργοδότες πολλές φορές εκτιμούν την αποφασιστικότητα και τα ρίσκα, οπότε είναι πολύ πιθανό να σας βγει σε καλό. Ζητήστε να ενημερωθείτε για πιθανές κενές θέσεις εργασίας ή «αυτοπροταθείτε» για μία θέση που στο μέλλον ενδέχεται να ελευθερωθεί και να είστε εσείς ο αντικαταστάτης. 

Ημέρες καριέρας

Δηλώστε συμμετοχή σε ημέρες καριέρας και λάβετε μέρος σε μία διαδικασία που θα σας φέρει σε επαφή με νέες εταιρείες και θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ορισμένα πράγματα για την απασχόληση σε αυτές. Εκεί, θα έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε εκπροσώπους εταιρειών από διάφορους κλάδους, να τους μιλήσετε για τα προσόντα σας και να λάβετε χρήσιμες συμβουλές και κατευθύνσεις για την επαγγελματική σας πορεία. 
 
Εταιρικές ιστοσελίδες

Αξίζει να κάνετε μία έρευνα στο διαδίκτυο καθώς κάποιες εταιρείες έχουν αναρτημένες τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας στην επίσημη ιστοσελίδα τους. Συνεπώς, επιλέξετε κάποιες εταιρείες που ξεχωρίζουν για την ανάπτυξη τους αλλά και το εργασιακό περιβάλλον που προσφέρουν, επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες τους και αναζητήστε τις προσφερόμενες θέσεις. 

Πρακτική άσκηση, ημιαπασχόληση και εθελοντισμός 

Αν αναζητάτε για μεγάλο διάστημα εργασία και δεν έχετε βρει αυτό που ψάχνετε, ίσως το πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπειρίας σας, την οποία μπορείτε να αναπληρώσετε με την πρακτική άσκηση, την ημιαπασχόληση και τον εθελοντισμό. Σίγουρα τα χρήματα σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι πολλά αλλά ενδεχομένως αυτές οι επιλογές ν’ αποτελέσουν το σκαλοπάτι για να ανελιχθείτε σε καλύτερα πόστα με υψηλότερες αμοιβές. 

Συμπερασματικά, αξίζει ν’ αναφερθούμε σε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο βιβλίο του Richard Nelson Bolles. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, οι καλύτερες στρατηγικές αναζήτησης εργασίας είναι η αναζήτηση μέσω φίλων και γνωστών (33% επιτυχία), στέλνοντας το βιογραφικό σας σε εταιρείες (47% επιτυχία), διαβάζοντας έντυπες και online αγγελίες (69% επιτυχία).

Το Jobfind είναι μία από τις πιο επιτυχημένες στρατηγικές αναζήτησης εργασίας

Στο Jobfind θα βρείτε δεκάδες θέσεις εργασίας σε διάφορους κλάδους για διάφορες ειδικότητες και για διάφορες βαθμίδες. Η καταχώρηση βιογραφικού είναι μία απλή διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε το επαγγελματικό σας προφίλ σε 4 πολύ απλά βήματα.

Στο Jobfind μπορείτε να αναζητήσετε θέσεις εργασίας επιλέγοντας ανά τύπο απασχόλησης, δηλαδή πλήρη απασχόληση, μερική απασχόληση, εργασία από το σπίτι, πρακτική και εξωτερική συνεργασία. Επίσης μπορείτε να περιορίσετε την επιλογή αναζητώντας θέσεις εργασίας ανά γλώσσα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του Jobfind.gr, τη διαδικασία εγγραφής (εταιρείας ή χρήστη), τη δημοσίευση θέσεων εργασίας και τα πακέτα αγγελιών, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας σε ώρες λειτουργίας της εταιρείας.