Αλλαγή καριέρας: Συμβουλές για επιτυχημένη μετάβαση

Εργασία

08/01/2024 11:05:00

Πώς θα πάρετε την απόφαση για την αλλαγή καριέρας και ποιες επιλογές θα αυξήσουν τις πιθανότητες να είναι επιτυχημένη η μετάβασή σας. 

Αρκεί να ρίξουμε μία ματιά γύρω μας για να καταλάβουμε πως οι χαρούμενοι άνθρωποι είναι πολύ λίγοι. Οι λόγοι είναι πολλοί και ποικίλοι, όμως σίγουρα ένας παράγοντας είναι η εργασία που καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της καθημερινότητας τους. Άλλωστε, είναι πολύ συχνό φαινόμενο να επιλέγουμε επαγγέλματα τα οποία δεν μας αρέσουν. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο σοβαρό, όταν το επάγγελμα που δεν μας ικανοποιεί και επιλέξαμε λόγω της επαγγελματικής αποκατάστασης και των υψηλών αμοιβών, δεν αποφέρει τις απολαβές που ελπίζαμε. Μέσα σ’ αυτό το απρόβλεπτο κοινωνικοοικονομικό σκηνικό, οι παραδοσιακά υψηλόμισθες δουλειές περνάνε κρίση και νέα επαγγέλματα αναδύονται, προσφέροντας αποκατάσταση και μεγάλα εισοδήματα. 

Συνεπώς, είναι απολύτως θεμιτό να προχωρήσετε στην αλλαγή καριέρας, είτε γιατί έχει πάψει να σας ικανοποιεί η εργασία σας, είτε γιατί δεν σας προσφέρει την οικονομική ασφάλεια και το βιοτικό επίπεδο που επιθυμείτε. 

Αξίζει ν’ αναφερθούμε στον Ozan Varol, έναν πρώην επιστήμονα πυραύλων που έγινε καθηγητής νομικής και συγγραφέας. Στο best seller του με τίτλο «Awaken Your Genius» αναφέρεται στην ιστορία του Sylvester Stallone. Ο διάσημος πλέον ηθοποιός ξεκίνησε την πορεία του εντελώς άφραγκος, έχοντας τη σκέψη να πουλήσει τον σκύλο του γιατί δεν διέθετε τα χρήματα ν’ αγοράσει την τροφή του. Όταν εμπνεύστηκε την ιστορία του «Rocky», οι παραγωγοί που αγόρασαν τα δικαιώματα, τον πλήρωναν αδρά για να υποδυθεί κάποιος άλλος - γνωστότερος - ηθοποιός τον πρωταγωνιστικό ρόλο, όμως εκείνος αρνήθηκε διεκδικώντας τον μέχρι το τέλος. Τότε ήταν που οι παραγωγοί του έδωσαν τον ρόλο αλλά περιόρισαν σημαντικά το budget της ταινίας. 

Ο συγγραφέας αναφέρεται σ’ αυτή την ιστορία για να μοιραστεί με τον αναγνώστη τη συμβουλή του. «Αν έχεις ένα όνειρο, πρέπει να το κυνηγάς». Αυτή η φράση χωρά πολλές ερμηνείες αλλά με απλά λόγια, αν κάθε δουλειά σήμερα ενέχει το ρίσκο της, καλύτερα να κάνεις μια δουλειά που αγαπάς ή έστω σε ικανοποιεί. Ωστόσο, η ικανοποίηση μπορεί να μην έρχεται από την ίδια την εργασία αλλά από τις απολαβές που σου επιτρέπουν να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν ή από την κοινωνική αποδοχή του επαγγέλματος και της θέσης σου. Αν η τρέχουσα εργασία σου δεν πληροί καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις είναι απολύτως θεμιτό να δρομολογήσεις την αλλαγή καριέρας σου, αρκεί να το κάνεις με ένα οργανωμένο πλάνο ώστε να εξασφαλίσεις την επιτυχημένη μετάβαση. 

Πώς θα καταλάβετε ότι η δουλειά σας δεν σας αρέσει

Δεν είναι πάντα εύκολο να παραδεχτεί κάποιος επαγγελματίας στον εαυτό του ότι έκανε λάθος επιλογή καριέρας ή ότι η εργασία του έχει πάψει να τον ευχαριστεί. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι που συστήνουν οι ειδικοί ώστε να επιβεβαιώσετε πως η δουλειά σας, δεν σας ικανοποιεί. 

Μία συνέντευξη της Tessa White, που είναι συγγραφέας με ειδίκευση στα θέματα καριέρας, στο CNBC, έγινε viral καθώς έδινε μερικά tips στους τηλεθεατές ώστε ν’ αναγνωρίσουν αν δεν τους αρέσει η τρέχουσα εργασίας τους ή συνολικά η εργασία που έχουν επιλέξει. Τα πρώτα σημάδια έρχονται στη συνέντευξη για δουλειά, όπου μπορείτε να υποψιαστείτε ότι κάτι πάει στραβά με την εταιρεία στην οποία πρόκειται ν’ απασχοληθείτε. Έπειτα, ανοίγει το κεφάλαιο της εταιρικής κουλτούρας για την οποία μπορείτε να καταλάβετε πολλά από τη συμπεριφορά των στελεχών προς του εργαζομένους. Η κακή ηγεσία μπορεί να δημιουργήσει ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον στο οποίο η ευθύνη για τις αποτυχίες εναποθέτεται στη βάση και η κορυφή καρπώνεται τις επιτυχίες. Παρόλα αυτά, η Tessa White σας προτρέπει σε περίπτωση που αντιληφθείτε πως η τρέχουσα εργασία σας δεν σας ικανοποιεί, να επικοινωνήσετε με τους ανωτέρους σας και να κάνετε μία προσπάθεια αντιμετώπισης της κατάστασης. Αν έχετε αποφασίσει να εγκαταλείψετε τη θέση σας, πάρτε τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεστε για να σχεδιάσετε το επόμενο σας βήμα. 

Πώς θα καταλάβετε ότι η δυσαρέσκεια σας, δεν έχει να κάνει με την εταιρεία ή την επιχείρηση που εργάζεστε αλλά με το επάγγελμα σας; Η έλλειψη κινήτρου είναι ένας καλός τρόπος να καταλάβετε πως δεν σας ευχαριστεί η επαγγελματική σας πορεία. Αντιπροσωπευτική είναι και η περιορισμένη επαγγελματική σας εξέλιξη μετά από χρόνια εργασίας, είτε αυτή αφορά τη θέση σας στην ιεραρχία, είτε τις απολαβές σας. Επιπλέον, η διάθεση με την οποία πηγαίνετε στη δουλειά αλλά και η συνολική σας ψυχολογία λένε πολλά για το αν σας αρέσει η εργασία σας ή όχι. Ωστόσο, αντί για αρνητικά συναισθήματα, είναι πιθανό να νιώθετε απλή αδιαφορία για τη δουλειά σας αλλά και τα καθήκοντα σας. Εξίσου ασφαλή συμπεράσματα μπορείτε να βγάλετε και από την υγεία σας, καθώς το άγχος και η δυσαρέσκεια που προκύπτει από τη δουλειά πολλές φορές έχει αντίκτυπο στην ευεξία σας. Επίσης, ενδέχεται η καριέρα σας να μη σας δυσαρεστεί τόσο αλλά να μη σας επιτρέπει και να έχετε μία ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική σας ζωή ενώ αυτό είναι η απόλυτη προτεραιότητα για εσάς. Τέλος, μία σοφή επιλογή είναι να απευθυνθείτε σ’ έναν ειδικό του επαγγελματικού προσανατολισμού και να ζητήσετε τη συνδρομή του.

 

Συμβουλές για την αλλαγή καριέρας και την επιτυχημένη μετάβαση

Όπως ήδη αναφέραμε παραπάνω, η αποχώρηση από μία θέση εργασίας αλλά και η αλλαγή καριέρας χρειάζεται χρόνο ώστε να κριθεί επιτυχημένη η μετάβαση σας. Ο χρόνος θα σας δώσει το περιθώριο να προγραμματίσετε τις κινήσεις σας και να κάνετε την καλύτερη επιλογή για τον εαυτό σας και την επαγγελματική σας πορεία. Η αλλαγή καριέρας μπορεί να είναι μια συναρπαστική αλλαγή στη ζωή σας, αλλά απαιτεί την κατάλληλη προετοιμασία.  

Το πρώτο βήμα είναι να σιγουρευτείτε πως η αλλαγή καριέρας αποτελεί μία συνειδητή επιλογή που δεν έγινε εν βρασμώ και δεν θα μετανιώσετε στο βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο μέλλον. Έπειτα, προσπαθήστε να καταλήξετε στο τι σας αρέσει και τι όχι ώστε να θέσετε ως στόχο την εργασία με την οποία θα εγκαινιάσετε τη νέα επαγγελματική σας πορεία. Σειρά έχει να καταγράψετε τις δεξιότητες σας, καθώς δεν φτάνει κάτι να σας αρέσει αλλά είναι απαραίτητο και να είστε καλός ή καλή σε αυτό. Ακολουθεί  η έρευνα, δηλαδή η ενημέρωση σχετικά με τα δεδομένα της αγοράς εργασίας, τη ζήτηση που υπάρχει γι’ αυτό το επάγγελμα, τις προβλέψεις για το ίδιο επάγγελμα, τις εταιρείες που κατέχουν τις πρώτες θέσεις στον κλάδο κ.α. Τώρα, μένει να φτιάξετε έναν οικονομικό προϋπολογισμό για το διάστημα που «αντέχετε» οικονομικά μέχρι να βρείτε την επόμενη σας εργασία και τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να περιορίσετε τα έξοδα σας, μέχρι αυτό να συμβεί. 

Το δύσκολο κομμάτι έχει να κάνει με την παραίτηση σας. Αν θέλετε να είστε απολύτως τυπικοί, θα πρέπει να ζητήσετε μία συνάντηση με τον εργοδότη σας και να του ανακοινώσετε την απόφαση σας. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, επιλέγετε με την εξής σειρά, το τηλεφώνημα, το μήνυμα και έπειτα το mail, ανάλογα και με την οικειότητα που έχετε αναπτύξει. Η καλύτερη επιλογή είναι να είστε ειλικρινείς και να παραδεχτείτε πως επιθυμείτε ν’ αλλάξετε επαγγελματική πορεία. Κατά πάσα πιθανότητα, ο εργοδότης σας θα το προτιμήσει από το να πάτε σε κάποιον ανταγωνιστή. Αν πάλι, αντιδράσει με θυμό, προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας ενώ αν σας κάνει κάποια αντιπρόταση, είναι πιο ώριμο να μείνετε στην αρχική σας απόφαση, αν το έχετε σκεφτεί διεξοδικά. Τέλος, δώστε ένα περιθώριο δύο εβδομάδων μέχρι να βρεθεί ο αντικαταστάτης σας και κάντε μία παραχώρηση έως έναν μήνα, αν σας ζητηθεί. Προσοχή! Μην ενημερώσετε τους συναδέλφους σας, πριν από τον εργοδότη σας ή το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας σας. 

Για το διάστημα που θα βρίσκεστε στο πόστο σας, καλό είναι να δείτε πως μπορείτε ν’ αποκτήσετε επιπλέον δεξιότητες για τη νέα επαγγελματική πορεία που θέλετε να ακολουθήσετε και ποια εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια είναι εφικτό να κάνετε δια ζώσης ή εξ αποστάσεως. Επιπροσθέτως, ξεκινήστε τις επαφές με άτομα του κλάδου και επικοινωνήστε όσο περισσότερο και πιο στοχευμένα γίνεται την απόφαση σας για αλλαγή καριέρας. Στο σημείο αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε και να έχετε πλήρη συναίσθηση πως η αλλαγή καριέρας αποτελεί μία δύσκολη διαδικασία, γεμάτη στρες κι ενδεχομένως πολλές απογοητεύσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως δεν αξίζει να πάρετε το ρίσκο και να διεκδικήσετε με αποφασιστικότητα αυτό που επιθυμείτε. 

Συνέντευξη για δουλειά: Πώς θ’ απαντήσετε για την αλλαγή καριέρας

Είναι σχεδόν βέβαιο, πως στις συνεντεύξεις για δουλειά, μετά την αλλαγή καριέρας, θα σας ρωτήσουν για την απόφαση σας. Είναι συνετό λοιπόν να έχετε προετοιμάσει την απάντηση σας και να τη δώσετε με σιγουριά και αυτοπεποίθηση, χωρίς να δείχνετε πως έχετε ακόμη δεύτερες σκέψεις για την επιλογή σας. Διευκρυνίστε τους λόγους που σας οδήγησαν στην αλλαγή καριέρας παρέχοντας σαφή επιχειρήματα. Ωστόσο, μην παραλείψετε να αναφέρετε όσα μαθήματα σας έδωσε το προηγούμενο σας επάγγελμα και κρίνονται χρήσιμα για τη νέα σας πορεία. 

Το Jobfind είναι ο σύμμαχος σας στην αλλαγή καριέρας

Στο Jobfind θα βρείτε δεκάδες θέσεις εργασίας σε διάφορους κλάδους για διάφορες ειδικότητες και για διάφορες βαθμίδες. Η καταχώρηση βιογραφικού είναι μία απλή διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε το επαγγελματικό σας προφίλ και σας δίνει τη δυνατότητα είτε να καταχωρήσετε το βιογραφικό σας είτε να το δημιουργήσετε σε 4 πολύ απλά βήματα.

Στο Jobfind μπορείτε να αναζητήσετε θέσεις εργασίας επιλέγοντας ανά τύπο απασχόλησης, δηλαδή πλήρη απασχόληση, μερική απασχόληση, εργασία από το σπίτι, πρακτική και εξωτερική συνεργασία. Επίσης μπορείτε να περιορίσετε την επιλογή αναζητώντας θέσεις εργασίας ανά γλώσσα.