Αλλαγή καριέρας: 10 καλοί λόγοι για το πώς να το κάνετε και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Εργασία

7/3/2019 12:09:00 μμ

Ενδιαφέρεστε για μια νέα καριέρα; Οι άνθρωποι προσπαθούν να αλλάξουν τη σταδιοδρομία τους για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Οι στόχοι ή οι αξίες της καριέρας σας μπορεί να έχουν αλλάξει. ίσως έχετε ανακαλύψει νέα ενδιαφέροντα που θέλετε να ενσωματώσετε στη δουλειά σας, μπορεί να θέλετε να βγάλετε περισσότερα χρήματα ή να έχετε πιο ευέλικτες ώρες, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.
 

Στο Jobfind κατά καιρούς επικοινωνούν άτομα μαζί μας που επιθυμούν να αλλάξουν καριέρα αναζητώντας κάτι καλύτερο. Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σας βοηθήσει.
 

Πριν αποφασίσετε, είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να αξιολογήσετε την παρούσα κατάστασή σας, να διερευνήσετε τις επιλογές σταδιοδρομίας, να αποφασίσετε αν η σταδιοδρομία σας χρειάζεται να αλλάξει και να επιλέξετε μια σταδιοδρομία που θα είναι πιο ικανοποιητική για εσάς.

Ελέγξτε αυτές τις συμβουλές για να αξιολογήσετε τα ενδιαφέροντά σας, να εξερευνήσετε επιλογές, να αξιολογήσετε εναλλακτικές διαδρομές σταδιοδρομίας και να κάνετε τη μετάβαση σε μια νέα σταδιοδρομία.

10 βήματα για μια επιτυχημένη αλλαγή καριέρας
1. Αξιολογήστε την τρέχουσα ικανοποίηση από την εργασία σας.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο των καθημερινών σας αντιδράσεων στην κατάσταση της εργασίας σας και αναζητήστε επαναλαμβανόμενα θέματα. Ποιες πτυχές της τρέχουσας δουλειάς σας συμπαθείτε και σας αρέσουν; Είναι οι δυσαρέσκειες σας σχετικά με το περιεχόμενο της εργασίας σας, την εταιρική κουλτούρα ή τους ανθρώπους με τους οποίους εργάζεστε; Ενώ κάνετε αυτό, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην τρέχουσα δουλειά σας για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε να προχωρήσετε όταν έρθει η ώρα για αλλαγή.

2. Αξιολογήστε τα ενδιαφέροντα, τις αξίες και τις δεξιότητές σας.
Ελέγξτε τους επιτυχείς ρόλους τους παρελθόντες, τις εθελοντικές εργασίες, τα έργα και τις θέσεις εργασίας για να προσδιορίσετε τις προτιμώμενες δραστηριότητες και δεξιότητες που έχετε. Προσδιορίστε εάν οι κύριες αξίες και οι δεξιότητές σας αντικατοπτρίζονται μέσω της τρέχουσας σταδιοδρομίας σας. Υπάρχουν δωρεάν ηλεκτρονικά εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βοηθηθείτε στην αξιολόγηση εναλλακτικών λύσεων σταδιοδρομίας.

3. Εξετάστε εναλλακτικές σταδιοδρομίες.
Σχεδιάστε ιδέες για εναλλακτικές λύσεις σταδιοδρομίας, αναζητώντας επιλογές σταδιοδρομίας και συζητώντας τις βασικές αξίες και τις δεξιότητές σας με τις επαφές σας (φίλοι, οικογένεια και άτομα του επαγγελματικού κύκλου). Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες να βρείτε ιδέες, σκεφτείτε τη συνάντηση με έναν σύμβουλο σταδιοδρομίας για επαγγελματικές συμβουλές.

4. Ελέγξτε τις επιλογές εργασίας.
Πραγματοποιήστε μια προκαταρκτική συγκριτική αξιολόγηση διαφόρων πεδίων για να προσδιορίσετε μερικούς στόχους για διεξοδική έρευνα. Μπορείτε να βρείτε πληθώρα πληροφοριών online απλά κάνοντας αναζήτηση τις θέσεις εργασίες που σας ενδιαφέρουν ή να δείτε τις διαθέσιμες θέσεις που προσφέρει το Jobfind.gr.

5. Πάρτε το προσωπικά.
Μάθετε όσα μπορείτε σχετικά με αυτούς τους τομείς και κάντε προσωπικές επαφές με ενημερωτικές συνεντεύξεις. Μια καλή πηγή επαφών για τους είναι το δίκτυο σταδιοδρομίας των πανεπιστημίων σας. Το LinkedIn, φυσικά, είναι μια άλλη μεγάλη πηγή για την εξεύρεση επαφών σε συγκεκριμένους τομείς σταδιοδρομίας που σας ενδιαφέρουν.

6. Κάντε Job Shadowing.
Μια τάση που υιοθετείται όλο και περισσότερο. Σχετίζεται με το να παρακολουθεί στενά ο ενδιαφερόμενος τον εργαζόμενο μιας εταιρείας ώστε να μπορέσει να μάθει τη δουλειά. Περάστε από μερικές ώρες έως λίγες μέρες εργασίας κάνοντας shadowing σε ανθρώπους που έχουν θέσεις εργασίας που σας ενδιαφέρουν. Το γραφείο καριέρας στο πανεπιστήμιο είναι ένα καλό μέρος για να βρείτε εθελοντές που είναι πρόθυμοι να σας φιλοξενήσουν.

7. Δοκιμάστε το.
Βρείτε εθελοντικές και ανεξάρτητες δραστηριότητες που σχετίζονται με το πεδίο στόχο σας για να ελέγξετε αν βρίσκονται στα ενδιαφέροντα σας, π.χ. αν ενδιαφέρεστε να εργαστείτε σε χώρους με ζώα, κάντε εθελοντισμό στο τοπικό καταφύγιο σας.

8. Κάντε ένα μάθημα.
Διερευνήστε τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες που θα γεφυρώσουν το ιστορικό σας με το νέο σας εργασιακό πεδίο. Σκεφτείτε να παρακολουθήσετε μια βραδινή σειρά μαθημάτων σε ένα τοπικό πανεπιστήμιο ή σε ένα διαδικτυακό μάθημα. Περάστε λίγο χρόνο σε ημερήσια σεμινάρια ή Σαββατοκύριακου. Επικοινωνήστε με τις επαγγελματικές ομάδες στο πεδίο στόχων σας για προτάσεις.

9. Εξελίξτε τις ικανότητές σας.
Αναζητήστε τρόπους για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων στην τρέχουσα εργασία σας, οι οποίες θα ανοίξουν το δρόμο για μια αλλαγή, π.χ. προσφερθείτε να γράψετε μια πρόταση επιχορήγησης εάν η απονομή επιχορηγήσεων αποτιμάται στο νέο σας πεδίο. Εάν η εταιρεία σας προσφέρει εσωτερική κατάρτιση, εγγραφείτε για όσες τάξεις μπορείτε. Υπάρχουν τρόποι που μπορείτε να μπείτε σε τροχιά αλλαγής σταδιοδρομίας χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψετε στο σχολείο.

10. Εξετάστε μια νέα θέση εργασίας στον ίδιο κλάδο.
Εξετάστε εναλλακτικούς ρόλους μέσα στην τρέχουσα βιομηχανία σας που θα χρησιμοποιούσαν τις γνώσεις της εργασίας που έχετε ήδη π.χ. Εάν είστε διαχειριστής καταστημάτων για μια μεγάλη αλυσίδα λιανικής πώλησης και έχετε κουραστεί από το βράδυ και τις ώρες του Σαββατοκύριακου, σκεφτείτε τη μετάβαση σε υπεύθυνο προσωπικού στο λιανικό εμπόριο. Ή αν είστε προγραμματιστής που δεν θέλει να προγραμματίσει, εξετάστε τις πωλήσεις εξοπλισμού ή το project management.

Γράψτε μια επιστολή αλλαγής καριέρας και μια συνοδευτική επιστολή
Όταν είστε έτοιμοι να αρχίσετε να υποβάλλετε αίτηση για θέσεις εργασίας στη νέα σας βιομηχανία, βεβαιωθείτε ότι έχετε γράψει μια συνοδευτική επιστολή που αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες σας, καθώς και ένα βιογραφικό σημείωμα που επαναπροσδιορίζεται με βάση τους νέους στόχους σας. Θέλετε να μάθετε πώς να χτίσετε το τέλειο βιογραφικό δωρεάν;


Τι πρέπει να ξέρετε
1. Εσείς θέλετε να κάνετε την αλλαγή και εσείς είστε το μεγαλύτερο εμπόδια σας
Η έλλειψη γνώσης και οι φόβοι μπορούν να σας αφήσουν μακριά από το να κάνετε το μεγάλο βήμα.
2. Δεν μπορείτε να το βρείτε ψάχνοντας το
Η απλή πραγματικότητα είναι ότι αν η λύση για την αλλαγή καριέρας χρειάζεται περισσότερες αναλύσεις θα την είχατε βρει μέχρι τώρα.
3. Δεν θα βρείτε δουλειά αναζητώντας μία
Αυτή είναι η λειτουργία μιας παραδοσιακής αγοράς εργασίας που δεν έχει σχεδιαστεί για επαγγελματίες που θέλουν να αλλάξουν καριέρα.
Το να συγκριθείτε με άτομα που έχουν την εμπειρία που χρειάζεται η θέση είναι κάτι πολύ δύσκολο. Χρησιμοποιείστε και αυτόν τον δρόμο, αλλά προσπαθήστε να βρείτε κι άλλους.ς


Τι πρέπει να κάνετε
1. Κάντε το με άλλους, όχι μόνος
Αναζητήστε και άλλους στην εταιρεία σας που θέλουν επίσης να ξεφύγουν. Συναντήστε διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, συναναστραφείτε με συμβούλους καριέρας.
2. Κάντε το, μην περιμένετε να το ανακαλύψετε
Ενεργήστε χωρίς να το υπεραναλύετε.
Εν ολίγοις, η δράση προηγείται της αποσαφήνισης και όχι το αντίθετο.
3. Ψάξτε για ανθρώπους, όχι για δουλειές
Εστιάστε στη σύνδεση με ανθρώπους.
Η δύναμη της ύπαρξης μπροστά στους ανθρώπους είναι ότι μπορείτε να παρουσιάσετε ολόκληρο τον εαυτό σας και όχι κάτι που ορίζεται σε 1-2 φύλλα.

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα σας
Η αλλαγή σταδιοδρομίας δεν είναι εύκολη - διαφορετικά όλοι θα το κάνουν.
Αλλά είναι δυνατή.
Έτσι, για λόγους καλής θέλησης, μην διαβάζετε μόνο αυτό το άρθρο. Κάντε κάτι εξαιτίας αυτού. Σας παροτρύνουμε ανεπιφύλακτα.

 

Με στοιχεία από Career Shifters και The Balance Careers