8 tips και στρατηγικές εύρεσης εργασίας

Εργασία

26/04/2022 16:20:00

Η αναζήτηση εργασίας είναι από μόνο του μία εργασία, τουλάχιστον μερικής απασχόλησης. Όταν χρησιμοποιείτε περισσότερες στρατηγικές κατά την αναζήτησή σας διευρύνοντάς τη, το πιθανότερο είναι πως θα βρείτε πιο γρήγορα δουλειά.

Είναι σίγουρα μία δύσκολη και σε αρκετές περιπτώσεις χρονοβόρα διαδικασία, ωστόσο ακολουθώντας κάποιες στρατηγικές και πρακτικές, οι κόποι σας μπορεί να αποδώσουν καρπούς ταχύτερα.

Χρησιμοποιήστε αυτές τις στρατηγικές για να βρείτε πιο εύκολα την επόμενη εργασία σας:

Δικτύωση
Διευρύνοντας το επαγγελματικό σας δίκτυο, ανοίγετε το δρόμο για νέες ευκαιρίες. Έχοντας περισσότερες διασυνδέσεις, είναι πιθανότερο πιο πολλοί άνθρωποι να σας προτείνουν για μία νέα θέση. Ακόμη και αν απλώς χρησιμοποιείτε το δίκτυό σας για συμβουλές, μπορεί να γίνετε πιο ικανοί υποψήφιοι-ες. Χρησιμοποιήστε τις επαφές σας για να εξελιχθείτε ως επαγγελματίες.

Online σελίδες εύρεσης εργασίας
Τώρα που οι περισσότερες αγγελίες υπάρχουν ψηφιακά, είναι πολύ πιο εύκολο να βρείτε τη δουλειά που ψάχνετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις κατάλληλες λέξεις – κλειδιά για να ψάξετε τον επιθυμητό τίτλο εργασίας. Επιπλέον, μην ξεχνάτε πως πολλές από αυτές τις σελίδες σας επιτρέπουν να στείλετε το βιογραφικό σας και τη συνοδευτική επιστολή κατευθείαν στον εργοδότη.

Recruiters
Πολλές εταιρείες αναθέτουν τη διαδικασία εύρεσης προσωπικού σε γραφεία recruiting. Για το λόγο αυτό η συνεργασία σας με έναν/μία recruiter μπορεί να είναι εξαιρετικά βοηθητική. Αφού κάνετε μία συνάντηση, προσπαθούν να σας συνδέσουν με θέσεις εργασίας που ταιριάζουν στο προφίλ σας.

Referrals/Παραπομπές
Μερικές εταιρείες χρησιμοποιούν παραπομπές εργαζομένων τους για να προσλάβουν νέο προσωπικό. Αυτό συμβαίνει τόσο επειδή εμπιστεύονται τους υπαλλήλους τους όσο και γιατί αυτό μπορεί να βοηθήσει στη γρήγορη διεκπεραίωση της διαδικασίας. Με λίγα λόγια, δεν χάνετε τίποτα να ρωτήσετε έναν έμπιστο φίλο, αν υπάρχουν νέες ευκαιρίες στην εταιρεία που εργάζεται. Αν πιστεύετε πως θα ταιριάζατε σε μία θέση, θα μπορούσε να σας σας προτείνει. Εκτός από τη βοήθεια που δίνουν έτσι προς τους φίλους τους, οι εργαζόμενοι σε αρκετές εταιρείες λαμβάνουν μία καλή αμοιβή για την εύρεση ενός νέου εργαζομένου.

Job fairs
Τα job fairs είναι ένας εκπληκτικός τρόπος για να μάθετε αρκετές εταιρείες μεμιάς. Πριν παρακολουθήσετε μια έκθεση εργασίας, ερευνήστε τους εργοδότες που θα είναι εκεί. Μάθετε τι είδους υποψηφίους αναζητούν και τι θέσεις εργασίας έχουν. Έχετε μαζί σας το βιογραφικό σας και να είστε προετοιμασμένοι για μία μικρή συνέντευξη. Στη συνέχεια στείλτε ένα follow-up email στους recruiters με τους οποίους μιλήσατε.

Εταιρικές ιστοσελίδες
Πολλές εταιρείες έχουν αναρτημένες τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας στην επίσημη ιστοσελίδα τους. Αξίζει να κάνετε μία έρευνα, να εντοπίσετε τις εταιρείες στον κλάδο που σας ενδιαφέρει και να αιτηθείτε για κάποια θέση. Πριν αιτηθείτε, μάθετε πληροφορίες για την εταιρεία, ποια είναι, τι κάνει, ποιοι είναι πελάτες της. 

Cold calling
Αν και είναι λιγότερο αποτελεσματικές αυτού του είδους οι μέθοδοι, μπορείτε να απευθυνθείτε απευθείας σε μία εταιρεία, ακόμη και αν δεν έχει αυτή τη στιγμή αναρτημένες θέσεις. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email και να ενημερωθείτε για πιθανές κενές θέσεις εργασίας. Στο email σας πείτε μερικά πράγματα για τον εαυτό σας και εξηγήστε τους λόγους για τους οποίους θα θέλατε να εργαστείτε στην εταιρεία.

Πρακτική άσκηση
Αν ακόμη δεν διαθέτετε εμπειρία, η εκπόνηση πρακτικής άσκησης είναι ο κατάλληλος τρόπος για να χτίσετε το βιογραφικό σας και να αποκτήσετε επαγγελματικές διασυνδέσεις. Επιπλέον, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να σας κρατήσουν για μία πλήρους απασχόλησης θέση στην εταιρεία. Προσπαθήστε να αποδείξετε πως είστε το κατάλληλο άτομο για αυτή.

Με πληροφορίες από Indeed