Ανακαλύψτε 8+1 red flags που πρέπει να προσέξετε πριν δεχτείτε μία πρόταση για δουλειά ώστε να αποφύγετε τις παγίδες και να προστατευτείτε από πιθανά προβλήματα στην εργασία σας.
Η αγορά εργασίας έχει γίνει ιδιαίτερα απαιτητική και η αναζήτηση εργασίας αποτελεί μία πρόκληση για τους περισσότερους. Τα ποσοστά ανεργίας μπορεί να έχουν μειωθεί αλλά εξακολουθούν να παραμένουν υψηλά ενώ ορισμένα επαγγέλματα έχουν λίγες διαθέσιμες θέσεις εργασίες για μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών. Επιπλέον, η σύγχρονη κοινωνία δεν φημίζεται για την αξιοπιστία της ενώ οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν τόσο στην προσωπική, όσο και την επαγγελματική μας ζωή είναι πολλοί.
Η έλλειψη αξιοπιστίας στη σύγχρονη αγορά εργασίας οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ο έντονος ανταγωνισμός τόσο μεταξύ των εργαζομένων, όσο και μεταξύ των εταιρειών είναι σίγουρα μία αιτία. Παράλληλα, η ανάγκη για τη μείωση του κόστους και αύξηση της παραγωγικότητας, έχει πολλές φορές ως λύση αθέμιτες τακτικές εις βάρος των εργαζομένων. Επιπλέον, οι δυσκολίες στην επικοινωνία και οι συνεχείς αλλαγές στην κορυφή της πυραμίδας μπορούν επίσης να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην αξιοπιστία.
Συνεπώς αν βρίσκεστε στη διαδικασία αναζήτησης μίας εργασίας, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη την έννοια της εμπιστοσύνης στις εταιρείες με τις οποίες θα έρθετε σε επαφή. Οι ειδικοί έχουν μοιραστεί με τους εργαζομένους ορισμένες συμβουλές που θα πρέπει να έχετε υπόψη καθόλη τη διάρκεια της αναζήτησης εργασίας, από την ανάγνωση αγγελιών, μέχρι τη συνέντευξη για δουλειά και την αποδοχή μιας θέσης. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθήστε να κερδίσετε χρόνο μέχρι να πείτε το «ναι», ώστε να μπορέσετε να σκεφτείτε καλά τις επιλογές σας ή να διαπραγματευτείτε κάποιους όρους.
Όπως κι αν έχει, η διαδικασία αναζήτησης εργασίας απαιτεί τις περισσότερες φορές χρόνο αλλά και συγκεκριμένη στρατηγική για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας. Προετοιμάστε με προσοχή το βιογραφικό σας, αναζητήστε με σχολαστικότητα τις αγγελίες εργασίας και συντάξτε με συγκέντρωση τη συνοδευτική επιστολή της αίτησης σας. Χρόνο αλλά και φαιά ουσία πρέπει να αφιερώσετε και στην προετοιμασία σας για τη συνέντευξη για δουλειά, καθώς παίζει σπουδαίο ρόλο για την επιλογή σας από τον εργοδότη ή τον recruiter.
Στο Jobfind θα βρείτε δεκάδες θέσεις εργασίας σε διάφορους κλάδους για διάφορες ειδικότητες και για διάφορες βαθμίδες. Η καταχώρηση βιογραφικού είναι μία απλή διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε το επαγγελματικό σας προφίλ και σας δίνει τη δυνατότητα είτε να καταχωρήσετε το βιογραφικό σας, είτε να το δημιουργήσετε σε 4 πολύ απλά βήματα.
Επίσης, μπορείτε να αναζητήσετε θέσεις εργασίας επιλέγοντας ανά τύπο απασχόλησης, δηλαδή πλήρη απασχόληση, μερική απασχόληση, εργασία από το σπίτι, πρακτική και εξωτερική συνεργασία. Επίσης μπορείτε να περιορίσετε την επιλογή αναζητώντας θέσεις εργασίας ανά γλώσσα αλλά και να υπολογίσετε τον μισθό σας με την υπηρεσία Υπολογισμός καθαρού μισθού του Jobfind.
Εντούτοις, αυτό που γνωρίζουν καλά οι εργαζόμενοι είναι πως η επιλογή τους από τον εργοδότη ή τον recruiter για την προσφερόμενη θέση εργασίας, δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα ξεκινήσουν και τη συνεργασία τους. Απομένει η αποδοχή ή η απόρριψη της από τον υποψήφιο. Η αλήθεια είναι πως δεν έχουν όλοι οι υποψήφιοι τη δυνατότητα να απορρίψουν μία εργασία, ακόμη κι αν έχουν την ικανότητα να εντοπίσουν τα red flags. Η επιλογή αυτή έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση του υποψηφίου, την ανάγκη του για εργασία και τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων. Σε κάθε περίπτωση, το να ξεκινήσετε σε μία δουλειά που δεν είναι αυτό που ψάχνετε μπορεί να σας στερήσει πολύτιμο χρόνο από την αναζήτηση σας. Οπότε πριν αποδεχτείτε ή απορρίψετε μία προσφερόμενη θέση εργασίας, θα πρέπει να ζυγίσετε όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω.
Στο άρθρο που ακολουθεί θα αναλύσουμε 9 red flags που θα πρέπει να αναγνωρίσετε στην αναζήτηση εργασίας και έπειτα θα πρέπει να εξετάσετε αν είναι ο λόγος για να απορρίψετε μία θέση εργασίας. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, όσα περισσότερα συναντήσετε, τόσο περισσότερο η ζυγαριά πρέπει να γύρει προς το «όχι». Τα παρακάτω red flags σας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για να συνειδητοποιήσετε πως ενδέχεται να έχετε ανασφάλεια στη νέα σας εργασία ενώ οι συνθήκες μπορεί να είναι ασαφείς ή να μην τηρηθούν όσα έχετε συμφωνήσει με αποτέλεσμα να δουλεύετε περισσότερο, να έχετε πολλαπλάσιες αρμοδιότητες αλλά και ανεπαρκείς πόρους. Ο οικονομικός παράγοντας είναι εξίσου σοβαρός μιας και παίρνετε το ρίσκο να καθυστερεί ο μισθός σας ή να λαμβάνετε μικρότερο ποσό από το συμφωνηθέν ή ακόμη και να μην καταβάλλεται καθόλου. Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος η κουλτούρα της εταιρείας να μην είναι αυτή που σας παρουσιάστηκε. Όλα τα παραπάνω έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία του εργαζομένου και οδηγούν στην έλλειψη παραγωγικότητας αλλά και ικανοποίησης.
8+1 red flags που θα πρέπει να σας προβληματίσουν
Η αγγελία δεν είναι ξεκάθαρη: Μια αγγελία που περιλαμβάνει ασαφείς ή αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με τις αρμοδιότητες της θέσης ή τις απαιτήσεις της δουλειάς ή τον μισθό που καταβάλλεται μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι η εταιρεία δεν έχει καταλήξει στο job description ή προσπαθεί να κρύψει κάτι που θα έκανε τη θέση λιγότερο ελκυστική. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να σκέφτεστε διπλά για θέσεις όπου η περιγραφή της εργασίας είναι πολύ γενική και δεν παρέχει συγκεκριμένες λεπτομέρειες.
Η διαδικασία αίτησης είναι ιδιαίτερη απαιτητική: Μια περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία αίτησης μπορεί να υποδεικνύει προβλήματα στην οργάνωση και τη διαχείριση της εταιρείας. Οι εταιρείες που εκτιμούν τους υποψηφίους συνήθως έχουν σαφείς και απλές διαδικασίες και σέβονται τον χρόνο των υποψηφίων.
Η συγκεκριμένη εργασία είναι διαθέσιμη για μεγάλο χρονικό διάστημα: Αν μια θέση παραμένει ανοιχτή για πολύ καιρό, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η εταιρεία δυσκολεύεται να βρει υποψηφίους λόγω της κακής φήμης της ή των μη ικανοποιητικών συνθηκών. Με απλά λόγια, συνήθως υπάρχει λόγος που οι υποψήφιοι απορρίπτουν την προσφορά εργασίας.
Οι κακές αξιολογήσεις από προηγούμενους εργαζομένους: Αναζητήστε κριτικές και σχόλια από πρώην εργαζομένους της εταιρείας σε ιστότοπους ή κάνοντας την έρευνα σας. Αρνητικές αξιολογήσεις μπορεί να υποδεικνύουν προβλήματα με την εργοδοσία, την κουλτούρα της εταιρείας ή τις συνθήκες εργασίας.
Η μεγάλη διαδικασία συνέντευξης: Μια ατελείωτη συνέντευξη ή μία μεγάλη σειρά συνεντεύξεων είναι πιθανό να υποδηλώνει ότι η εταιρεία δεν έχει σαφή διαδικασία πρόσληψης ή ότι υπάρχει υπερβολική γραφειοκρατία ή έλλειψη αποφασιστικότητας. Αν η διαδικασία διαρκεί εβδομάδες ή μήνες και περιλαμβάνει πολλαπλές συνεντεύξεις με διαφορετικά άτομα, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι η εταιρεία δεν είναι καλά οργανωμένη.
Οι ακατάλληλες ερωτήσεις στη συνέντευξη για την εργασία: Ερωτήσεις που δεν σχετίζονται με τη θέση ή που παραβιάζουν την ιδιωτικότητα σας αποτελούν σίγουρα red flag καθώς υποδηλώνουν έλλειψη επαγγελματισμού και σεβασμού από την πλευρά της εταιρείας. Οι προσωπικές ερωτήσεις υποδηλώνουν πως η εταιρεία δεν τηρεί τα επαγγελματικά πρότυπα και δεν σέβεται τους υποψηφίους και τα όρια που πρέπει να τηρούνται.
Δεν σας δίνεται η δυνατότητα διαπραγμάτευσης: Αν η εταιρεία αρνείται να διαπραγματευτεί τις αποδοχές, τα ωράρια ή τις συνθήκες εργασίας, μπορεί να δείχνει πως δεν είναι ιδιαίτερα ευέλικτη με τις ανάγκες των εργαζομένων.
Η πίεση που σας ασκείται για άμεση απάντηση: Εάν η εταιρεία σας πιέζει να πάρετε γρήγορα απόφαση χωρίς να σας δώσει τον απαραίτητο χρόνο να σκεφτείτε την πρόταση ή να τη συγκρίνετε με άλλες προσφορές, αυτό ίσως να μην είναι πάντα καλό δείγμα. Μια εταιρεία που σέβεται τους υποψηφίους θα σας δώσει τον απαραίτητο χρόνο να σκεφτείτε την πρόταση και να κάνετε τη σωστή επιλογή για την καριέρα σας. Υπάρχει βέβαια η περίπτωση η θέση για την οποία διαπραγματεύεστε να είναι καίρια και να πρέπει να καλυφθεί επειγόντως.
Όταν υποβαθμίζουν τα εργασιακά δικαιώματα και τους νόμους: Αν η εταιρεία φαίνεται να μην σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα ή να αγνοεί ή να υποβαθμίζει τους εργασιακούς νόμους, αυτό είναι ένα σαφές σημάδι ότι θα πρέπει να μείνετε μακριά και να μην αποδεχτείτε την πρόταση που σας έγινε για τη θέση εργασίας. Εργοδότες που δεν τηρούν τους νόμους και δεν σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων μπορεί να δημιουργήσουν ένα τοξικό και ανασφαλές περιβάλλον εργασίας, όπου δεν υπάρχει καμία αξιοπιστία αλλά ούτε και εμπιστοσύνη.
Η αναζήτηση μιας νέας εργασίας είναι μια συναρπαστική αλλά και αγχωτική διαδικασία. Καθώς εξετάζετε τις αγγελίες για εργασία αλλά και τις προσφερόμενες θέσεις, είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι μια πρόταση ενδέχεται να μην είναι αξιόπιστη. Αναγνωρίζοντας αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια, έχετε τη δυνατότητα να προστατεύσετε τον εαυτό σας από αρνητικές εργασιακές εμπειρίες που ενδέχεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία σας, την ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής αλλά και την οικονομική σας κατάσταση. Γι’ αυτό τον λόγο, είναι σημαντικό να κάνετε την απαραίτητη έρευνα, όταν η αγγελία, η συνέντευξη ή η πρόταση για μία δουλειά σας φαίνονται ύποπτα. Δείξτε προσοχή και το μόνο σίγουρο είναι πως θα βρείτε τη θέση που σας ταιριάζει ώστε να επιτύχετε στον κλάδο σας, αποφεύγοντας τις κακοτοπιές.