2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Εργασία

31/3/2014 2:35:00 μμ

Περισσότερες από 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παραμένουν κενές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας Ελλάδος (ΕΣΥΝ) Αρμόδιος Δρίκος σε εκδήλωση του «Money Show» στη Θεσσαλονίκη. Αιτία αυτού του γεγονότος είναι η αδυναμία από τη μεριά των εργοδοτών να βρουν τους κατάλληλους υποψήφιους που θα έχουν τα απαραίτητα προσόντα για τις θέσεις αυτές.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δρίκος αναφέρει: «Μόνο στον τομέα των νέων τεχνολογιών, τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής οι κενές θέσεις εργασίας εκτιμάται ότι είναι 700.000, με σαφές πλεόνασμα εργατικού δυναμικού στον Νότο και σοβαρές ελλείψεις σχετικών δεξιοτήτων στον Βορρά. Όμως, στον Νότο υπάρχει ανεργία που φθάνει και το 63% και συγκριτικά πολύ μεγαλύτερη προσφορά εργασίας στον Βορρά. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η ενιαία αγορά στην Ε.Ε. δεν λειτουργεί ορθολογικά και δεν βασίστηκε τόσο καιρό στην αξιολόγηση των δυνατοτήτων και δυναμικών της ευρωπαϊκής οικονομίας και του εκάστοτε κράτους μέλους», υπογραμμίζοντας έτσι το χάσμα που υπάρχει μεταξύ Βορρά και Νότου στην Ευρώπη, όσον αφορά στην εργασία, καθώς και τα ελλείμματα της σύνδεσης μεταξύ της αγοράς εργασίας και της εκπαίδευσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το φαινόμενο του "Brain Drain" (διαρροή εγκεφάλων), όπου οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων οδηγούνται στο να μεταναστεύουν εκτός Ε.Ε. με σκοπό να αποκατασταθούν επαγγελματικά.

Σχετικά με τα εργαλεία ενίσχυσης της απασχόλησης, τα οποία συχνά μένουν αναξιοποίητα, αναφέρει: «Πολλοί νέοι ακόμη δεν εκμεταλλεύονται ορθώς τη δυνατότητα της κινητικότητας σε άλλα κράτη της Ε.Ε. (π.χ. μέσω προγραμμάτων, όπως το Erasmus και το Erasmus Placement) και δεν αποκτούν διεθνή εμπειρία που θα τους είναι χρήσιμη εν συνεχεία στην αγορά εργασίας. Αιτίες είναι είτε η χαμηλή χρηματοδότηση, αφού δεν μπορεί κάθε ευρωπαϊκή οικογένεια να στηρίξει οικονομικά τη συμμετοχή του παιδιού της σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, είτε η έλλειψη ενημέρωσης σε εθνικό επίπεδο»

Καταλήγοντας, ο κ. Δρίκος θεωρεί πως μόνο εάν συνδεθεί η αγορά εργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και την εκπαίδευση θα βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο όπου εκατοντάδες χιλιάδες νέοι 18-25 ετών (γνωστοί διεθνώς με το αρκτικόλεξο ΝΕΕΤs) δεν εργάζονται, δεν εκπαιδεύονται και δεν συμμετέχουν σε κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης.