Το Crowdfunding έρχεται στην Ελλάδα - Πλατφόρμα για επενδύσεις στην καινοτομία

Επιχειρηματικότητα

16/1/2015 2:52:00 μμ

Ενα διαφορετικό εργαλείο χρηματοδότησης για νέες και καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες από την Ελλάδα καταρχήν επιδιώκει να προσφέρει το WinnersFund, μία πλατφόρμα κοινωνικής συχρηματοδότησης (equity crowdfunding) που θα ξεκινήσει την πλήρη λειτουργία του στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Το crowdfunding παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη στο εξωτερικό και χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση κάθε είδους ιδέας. Το WinnersFund, όμως, επικεντρώνεται σε επιχειρηματικές ιδέες, και ουσιαστικά λειτουργεί ως «ενδιάμεσος» μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων με την ευρύτερη επενδυτική κοινότητα. Επενδυτής μπορεί να είναι οποιοσδήποτε, καθώς η συνεισφορά του κάθε ενδιαφερόμενου επενδυτή μπορεί να ξεκινά ακόμη και από τα 20 ευρώ!

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης, το WinnersFund ξεκινά τη λειτουργία του με τρεις νέες επιχειρηματικές ιδέες (Algae Farms, Spreeade Hipp και Φάρμα Δοξάτου), οι οποίες αναζητούν χρηματοδότηση, ενώ στον έναν μήνα που δέχεται προεγγραφές έχει ήδη συγκεντρώσει συνολικά 14 ιδέες που αφορούν διάφορους τομείς της οικονομίας. Για να «ανέβει» μία ιδέα στην πλατφόρμα επιχειρηματικού crowdfunding του WinnersFund απαιτείται κατ' αρχήν να τηρεί ορισμένα βασικά κριτήρια, ενώ παρέχονται και συμβουλευτικές υπηρεσίες όσον αφορά την παρουσίαση της ιδέας, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί να προέρχεται και από υφιστάμενη εταιρεία, αρκεί να μην είναι εισηγμένη.

Στη συνέχεια, η ιδέα παραμένει στην πλατφόρμα για ένα διάστημα έως τρεις μήνες, με στόχο να συγκεντρώσει από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές το ποσό χρηματοδότησης που ζητά. Το ποσό αυτό μπορεί να είναι έως 100.000 ευρώ βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, καθώς πάνω από αυτό το ποσό απαιτείται η έκδοση ενημερωτικού δελτίου. Εφόσον το ποσό συγκεντρωθεί, τότε οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καταθέτουν το ποσό που τους έχει ζητηθεί λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα μετοχές της νέας εταιρείας μόλις αυτή συσταθεί, σε περίπτωση που πρόκειται για startup. Αν πρόκειται για ιδέα υφιστάμενης εταιρείας, η διάθεση των μετοχών γίνεται μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τα στελέχη του WinnersFund, στόχος της πλατφόρμας είναι να προσφέρει διέξοδο σε ελληνικές ιδέες που δεν έχουν πρόσβαση σε παραδοσιακές πηγές χρηματοδότησης, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας.

Πηγή: Ημερησία