Πώς να επιλέξετε τον ιδανικό συνέταιρο για την επιχείρηση σας

Επιχειρηματικότητα

07/09/2015 16:26:00

Μήπως σκέφτεστε να δραστηριοποιηθείτε επιχειρηματικά με κάποιον που σας αρέσει πάρα πολύ (ή ακόμα και κάποιον που αγαπάτε;). Μην το κάνετε.

της Ντέιζι Κάρινγκτον, CNN

Παρόλο που μπορεί να φαντάζει λογικό να ξεκινήσετε μια επιχείρηση με κάποιον με τον οποίον τα πηγαίνετε καλά, αυτή η εγγύτητα μπορεί να αποτελέσει μειονέκτημα, λέει η Σάντι Τζαπ, καθηγήτρια μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο Emory και συγγραφέας του βιβλίου Partnering with the Frenemy.

«Αν έχετε μια καλή σχέση με κάποιον, π.χ. με έναν φίλο, αυτή η ζεστασιά που νιώθετε μπορεί κάποιες φορές να σας αποτρέψει απ’ το να δείτε καθαρά τα οικονομικά δεδομένα της κατάστασης» λέει.

Η Τζαπ επισημαίνει πέντε βήματα που είναι αναγκαία για την εύρεση ενός συνέταιρου που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της επιχείρησής σας:

Δύο λέξεις: «Με συμπληρώνεις»
Οι καλύτερες ιδιότητες που μπορείτε να βρείτε σ’ έναν συνέταιρο είναι αυτές που δεν έχετε εσείς. Βασικά, χρειάζεστε έναν συνέταιρο που «να φέρνει στο τραπέζι» αυτό που εσείς ξέρετε ότι δεν μπορείτε να φέρετε. «Ψάχνετε κάποιον που κάνει κάτι για το οποίο εσείς δεν διαθέτετε εξειδικευμένη γνώση. Είτε αυτό είναι η ανάπτυξη λογισμικού, είτε η έρευνα & ανάπτυξη, εσείς πάντα πρέπει να θέλετε έναν συνέταιρο που έχει δεξιότητες που συμπληρώνουν τις δικές σας» τονίζει η Τζαπ.

Αναζητήστε κάποιον ντόμπρο και σταράτο
Προφανώς, η ειλικρίνεια είναι απαραίτητη ιδιότητα για τον οποιοδήποτε με τον οποίο σκοπεύετε να συνεργαστείτε. Όμως, η Τζαπ επισημαίνει ότι αυτό που εσείς ψάχνετε υπερβαίνει την ειλικρίνεια. «Πρέπει να αναζητήσετε κάποιον που θα είναι ειλικρινής μαζί σας ακόμα κι αν εσείς δεν θέλετε να ακούσετε την αλήθεια· κάποιον βάναυσα ειλικρινή, που θα σας λέει την αλήθεια εγκαίρως».

Ρωτήστε τις δύσκολες ερωτήσεις
Όταν ξεκινάτε μια νέα επιχείρηση, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να πάει άσχημα. Όμως, η Τζαπ λέει ότι πρέπει να σκέφτεστε κι αυτό το ενδεχόμενο – ιδιαίτερα αν σχεδιάζετε να συνεταιριστείτε με φίλο ή συγγενή. «Πρέπει να σκεφθείτε τι ακριβώς θα γίνει αν δεν δουλέψει το επιχειρηματικό σας σχέδιο, και πώς μια αποτυχία θα επηρεάσει την προσωπική σας σχέση. Θα το αντέξει;» προειδοποιεί η Τζαπ. Είναι, συνεπώς, πολύ σημαντικό να υπάρχουν σαφείς ρόλοι και τρόποι διαχείρισης της οποιασδήποτε μελλοντικής σύγκρουσης ή διαφωνίας.

Το χάρισμα είναι καλό, αλλά η αξιοπιστία καλύτερη
Η γοητεία μπορεί να βοηθήσει στην επιτυχή κατάληξη επιχειρηματικών διαπραγματεύσεων αλλά δεν επαρκεί, λέει η Τζαπ. «Πολλοί πιστεύουν ότι οι καλές σχέσεις είναι καλές στις business, κι αυτό ισχύει εν μέρει, αλλά το να περνάς χρόνο βγαίνοντας έξω για επιχειρηματικό δείπνο μπορεί να είναι ακριβό και να σας αποσπάσει την προσοχή από κάποια άλλη σχέση σας, π.χ. με έναν πελάτη». Αντί να επιλέξετε συνέταιρο βάσει του πόσο ευχάριστη είναι η σχέση σας μαζί του, είναι καλύτερο να επιλέξετε κάποιον που να είναι αξιόπιστος, δηλαδή και προβλέψιμος.

Αναζητήστε και πέρα απ’ τον προσωπικό κύκλο σας
Είπαμε ήδη ότι είναι καλύτερα να συνεργαστείτε με κάποιον που έχει δεξιότητες διαφορετικές απ’ τις δικές σας. Αυτό σημαίνει ότι συχνά πρέπει να κοιτάξετε πέρα απ’ τις προσωπικές σχέσεις σας. «Είναι μάλλον απίθανο να βρείτε διαφορετικά σετ δεξιοτήτων μέσα στην οικογένειά σας, εκτός κι αν αυτή είναι τεράστια» λέει η Τζαπ. Αντίθετα, συστήνει να βασιστείτε σε δίκτυα επαγγελματιών που μπορείτε να τσεκάρετε μέσα από εκδόσεις του κλάδου, εκδηλώσεις δικτύωσης, και έρευνα της αγοράς και του ανταγωνισμού.

Πηγή: Fortune Greece