ΕΙΣΟΔΟΣ
24/08/2017 16:53:00

Ποιες πόλεις έχουν την καλύτερη επίδοση στην επιχειρηματικότητα;

Η Ευρώπη μπορεί να ζούσε για χρόνια στη σκιά της Αμερικής όσον αφορά τις startups, αλλά έχει παρουσιάσει τρομερή ανάπτυξη και η Σίλικον Βάλεϊ νιώθει πλέον την «ανάσα» της.

Σύμφωνα με το Global Startup Ecosystem Report η Ευρώπη υπερέβη τις επιδόσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε ορισμένους δείκτες και πλέον έχει χαράξει τη δική της πορεία.

Ας δούμε τις καλύτερες περιοχές για startups στην Ευρώπη.

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ
Η Βαρκελώνη είναι ένα από τα κορυφαία τουριστικά, οικονομικά, εμπορικά κέντρα και πολιτιστικά κέντρα στον κόσμο. Πρόκειται για την οικονομικά ισχυρότερη περιοχή της Ισπανίας, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι χρηματοδοτήσεις στην πόλη της Βαρκελώνης είναι αρκετά υψηλές. Το 2015, το 56% του συνόλου των χρημάτων που επενδύθηκαν στην Ισπανία πήγαν στις νεοσύστατες εταιρείες που εδρεύουν στην Καταλονία. Η συντριπτική πλειοψηφία των κεφαλαίων αυτών προέρχονται από διεθνείς επενδυτές (σχεδόν 85%), αλλά υπάρχει και μια ζωντανή και συνεχώς αναπτυσσόμενη κοινότητα επιχειρηματικών αγγέλων. Να σημειωθεί ότι μόνο η Βαρκελώνη δραστηριοποιούνται 900-1100 τεχνολογικές επιχειρήσεις.
 
ΕΣΘΟΝΙΑ
Η Εσθονία διαθέτει μια κυβέρνηση που προάγει η ίδια την τεχνολογία και δίνει ιδιαίτερη σημασία ώστε να εξαφανιστεί η γραφειοκρατία και η δημιουργία μιας εταιρείας on line να γίνεται τόσο γρήγορα όσο το να παραγγείλει κανείς καφέ.  Τα υψηλά ποσοστά χρηματοδότησης σε αρχικό στάδιο, η ισχυρή παγκόσμια συνδεσιμότητα και το φθηνό εργατικό δυναμικό υψηλών προδιαγραφών  δείχνουν ότι το οικοσύστημα έχει πολλά να δείξει. Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις της Εσθονίας έχουν επίσης το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας στον κόσμο για την απόκτηση Visa για ξένους υποψηφίους αγγίζοντας το 84,5%, περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο που είναι 41%.
 
ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ
Η Φρανκφούρτη είναι ένα αναδυόμενο οικοσύστημα startup επιχειρήσεων, καθώς από πολύ νωρίς οι μαθητές των σχολείων εξοικειώνονται με την έννοια της επιχειρηματικότητας και βλέπουν την δημιουργία κάτι δικού τους σαν επιλογή καριέρας και όχι απλά σαν λύση ανάγκης. Σήμερα η Φρανκφούρτη έχει 200-300 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην τεχνολογία, και φιλοξενεί περισσότερες από 80 εταιρείες FinTech.
 
ΕΛΣΙΝΚΙ
Το Ελσίνκι λόγω της μικρής της κοινότητας έχει την ικανότητα  και τη δυναμική να αναπτύξει μια θέση επιρροής και να δημιουργήσει ένα πρόσφορο έδαφος που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν γρήγορα. Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις του Ελσίνκι τείνουν να φτάσουν αμέσως σε παγκόσμιο επίπεδο, στοχεύοντας σε μεγάλες αγορές από την αρχή. Το 66% των νεοσύστατων επιχειρήσεων του Ελσίνκι ξεκινούν με τη στόχο την αγορά των Η.Π.Α. ή του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ αναφέρουν επίσης υψηλό ποσοστό ξένων πελατών σε ποσοστό που φτάνει το 43% (μέσος όρος παγκοσμίως 23%).
 
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
Η Ιερουσαλήμ είναι το ανερχόμενο αστέρι στην παγκόσμια σκηνή startups, με περίπου 500 έως 700 τεχνολογικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται στην περιοχή.  Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις στην Ιερουσαλήμ έχουν το 7ο υψηλότερο ποσοστό ιδρυτών μεταναστών στον κόσμο με ποσοστό 34%, που είναι το διπλάσιο συγκριτικά με το ποσοστού του Τελ Αβίβ (16%), ενώ οι νεοσύστατες επιχειρήσεις εμφανίζουν επίσης ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό ιδρυτών με τεχνικό υπόβαθρο (74%) σε σύγκριση με το Τελ Αβίβ και το Σίλικον Βάλεϊ (93% και 87% αντίστοιχα).
 
ΛΙΣΑΒΟΝΑ
Η επιχειρηματική σκηνή της Λισαβόνα είναι αρκετά μικρή ακόμα εξαιτίας των λίγων ετών που δραστηριοποιούνται οι εταιρείες εκεί, και τα exit δεν είναι ακόμα πολλά. Ωστόσο, η κατάταξή της αναφορικά με τις μεγάλες αποτιμήσεις εταιρειών είναι αρκετά υψηλή και οι επενδύσεις σε πρώιμο στάδιο αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς. Η Λισαβόνα αριθμεί σήμερα περισσότερα από 15 εκκολαπτήρια, 20 προγράμματα επιτάχυνσης και μια μεγάλη κοινότητα Business Angels και Venture Capital επενδυτών. Εν ολίγοις, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Λισαβόνα μετρά ήδη 200-300 νέες επιχειρήσεις τεχνολογίας. Η Λισαβόνα έχει το υψηλότερο ποσοστό γυναικών ιδρυτών στην Ευρώπη, επισημαίνοντας την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα με την πάροδο του χρόνου.
 
ΜΑΛΤΑ
Η Μάλτα είναι μια από τις μικρότερες και πιο πυκνοκατοικημένες χώρες στον κόσμο. Το τεχνολογικό οικοσύστημα αναπτύσσεται ιδιαίτερα στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών και σήμερα δραστηριοποιούνται πάνω από 50-100 τεχνολογικές επιχειρήσεις. Το 62% των μικρών επιχειρήσεων στη Μάλτα στοχεύει άμεσα στις μεγάλες αγορές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Μάλτα, επίσης, έχει το 4ο υψηλότερο ποσοστό μεταναστών ιδρυτών (39%) και σίγουρα θα δούμε πολλές.
 
ΜΟΣΧΑ
Η Μόσχα διαθέτει σήμερα περίπου 1.500-3.400 νέες επιχειρήσεις. Τα τελευταία δύο χρόνια, το τεχνολογικό οικοσύστημα της Ρωσικής πρωτεύουσας έχει αναπτύξει ένα ισχυρό σύστημα υποστήριξης τόσο για τις νέες επιχειρήσεις όσο και για τους επενδυτές και παρά τα χρόνια πολιτικών αναταραχών σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για αρκετές startups. Επιπλέον, οι μηχανικοί της Μόσχας είναι από τους πιο έμπειρες στον κόσμο, με το 83% των μηχανικών να έχουν εμπειρία τουλάχιστον δύο ετών σε άλλες startups.
 
Πηγή: Fortune Greece

 

επιστροφή

διαβάστε επίσης

11/04/2018
30/03/2018
12/03/2018
07/03/2018
02/02/2018
31/01/2018
22/11/2017
22/11/2017
08/11/2017
02/11/2017