Πάνω από 60.000 νέες θέσεις εργασίας στον τουριστικό τομέα

Επιχειρηματικότητα

12/03/2015 12:10:00

Περισσότερες από 60.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν φέτος στον κλάδο του τουρισμού (πέραν των 100.000 που «άνοιξαν» πέρυσι) καθώς ο αριθμός των αφίξεων τουριστών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1 εκατ. άτομα και να φτάσει τα 25 εκατ.

Την εκτίμηση αυτή έκανε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδης μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας Π. Σκουρλέτη από τον οποίο, ωστόσο, ζήτησε, ως «αντίβαρα» στην αύξηση του κατώτατου μισθού και προκειμένου να μην αυξηθεί το κόστος εργασίας και δημιουργηθούν αντικίνητρα για τις προσλήψεις, να εξακολουθήσουν να καταβάλλονται χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές (όσες αντιστοιχούν στον μειωμένο μισθό των νέων) και οι επιχειρήσεις να μη δίνουν ρεπό τους μήνες της τουριστικής αιχμής, αλλά, σωρευτικά σε...διαφορετικό χρόνο (ετήσια διευθέτηση του χρόνου εργασίας).

Ο Α. Ανδρεάδης πρότεινε, ακόμη, να επιβληθεί η καταβολή μέσω τραπεζών των αμοιβών των εργαζομένων, ώστε να περιοριστεί η αδήλωτη εργασία που οργιάζει στον κλάδο. Ο Π. Σκουρλέτης επανέλαβε την κυβερνητική απόφαση να «αποκατασταθούν» άμεσα η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ο θεσμός των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και, σταδιακά, μέχρι το τέλος του 2016, να αυξηθούν ο κατώτατος μισθός και το ημερομίσθιο χωρίς διάκριση σε βάρος των νέων ηλικίας έως 25 ετών. Δήλωσε «ανοικτός» σε διάλογο για την επανεξέταση, από μηδενική βάση του νομοθετικού πλαισίου για τις ευέλικτες μορφές εργασίας στην κατεύθυνση του περιορισμού ορισμένων ακραίων μορφών (εκ περιτροπής εργασία, ενοικίαση κ.ά.).

Πηγή: Ημερησία