Οι πιο νέοι δισεκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ το 2017

Επιχειρηματικότητα

24/10/2017 4:15:00 μμ
Της Kate Vinton
 
Ο μέσος όρος ηλικίας της λίστας του Forbes με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ είναι τα 67 έτη, μια ηλικία αρκετά μεγάλη για να συνταξιοδοτηθεί κανείς. Αλλά 14 μέλη της νέας λίστας του Forbes, συμπεριλαμβανομένου του τέταρτου πλουσιότερου ανθρώπου στη συνολική λίστα - είναι κάτω των 40 ετών. Δέκα είναι αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες στον κλάδο της τεχνολογίας, τέσσερις κληρονόμησαν τις περιουσίες τους από τις οικογένειές τους και όλοι τους είναι άνδρες. Το νεότερο μέλος της λίστας "Forbes 400" για τρίτη συνεχόμενη χρονιά είναι ο 27χρονος Evan Spiegel, ο δημιουργός του Snapchat και διευθύνων σύμβουλος της μητρικής του εταιρείας, Snap.
 
Τα πιο νέα μέλη της λίστας Forbes 400 είναι πιο πιθανό να εγκαταλείψουν το σχολείο από ό,τι τα μέλη στο σύνολο της λίστας: το 28% των μελών κάτω των 40 εγκατέλειψαν το πανεπιστήμιο, σε σύγκριση με μόλις το 11% της συνολικής λίστας. Δύο από αυτούς που εγκατέλειψαν το πανεπιστήμιο ήταν συγκάτοικοι στο Χάρβαρντ και συνιδρυτές της Facebook, οι Mark Zuckerberg και Dustin Moskovitz, και οι δύο 33 ετών, που εγκατέλειψαν το πανεπιστήμιο μετά το δεύτερο έτος των σπουδών τους για να εργαστούν αποκλειστικά με τη δημιουργία του Facebook.
 
Ο Zuckerberg είναι ο πλουσιότερος στη λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους κάτω των 40. Η περιουσία των 71 δισ. δολαρίων, είναι μεγαλύτερη από όσα διαθέτουν αθροιστικά τα υπόλοιπα νεαρά μέλη της λίστας. Μόλις 33 ετών, ο Zuckerberg ελέγχει μια πλατφόρμα κοινωνικών μέσων που χρησιμοποιείται από περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Μετά τις προεδρικές εκλογές του 2016, "παλεύει" με τον ρόλο που διαδραμάτισε το Facebook στη διάδοση διαφημίσεων και ψευδών ειδήσεων που χρηματοδοτήθηκαν από τη Ρωσία. Η δεύτερη κόρη του, η August, γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2017. Κατά τη γέννηση της πρώτης του κόρης, της Max, τον Δεκέμβριο του 2015, ο Zuckerberg δεσμεύτηκε να δωρίσει το 99% των μετοχών του στη Facebook κατά τη διάρκεια της ζωής του και δημιούργησε την Chan Zuckerberg Initiative για να το φέρει εις πέρας. Τον Σεπτέμβριο, ο Zuckerberg δήλωσε ότι θα πωλήσει έως και 75 εκατ. μετοχές της Facebook (αξίας έως και 12,8 δισ. δολαρίων την ημέρα που έκανε την ανακοίνωση) τους επόμενους 18 μήνες για να χρηματοδοτήσει τις φιλανθρωπικές του δράσεις.
 
Ο δεύτερος πλουσιότερος κάτω των 40 ετών στη λίστα είναι ο συνιδιοκτήτης της Facebook, ο Moskovitz, ο οποίος είναι μόλις λίγες μέρες νεότερος από τον Zuckerberg. Το 2008, ο Moskovitz αποχώρησε από τη Facebook και ίδρυσε τη startup λογισμικού Asana, αλλά η εκτιμώμενη περιουσία του ύψους 13,6 δισ. δολαρίων εξακολουθεί να προέρχεται κυρίως από τις μετοχές της Facebook.
 
Ο μόνος νεοεισερχόμενος στη λίστα κάτω των 40 ετών φέτος είναι ο Rishi Shah. Έγινε δισεκατομμυριούχος αφού η startup του, Outcome Health, η οποία δραστηριοποιείται στο να τοποθετεί tablets σε ιατρεία, έτσι ώστε οι φαρμακευτικές εταιρείες να μπορούν να διαφημίζουν τα φάρμακά τους, συγκέντρωσε 600 εκατ. δολάρια σε αξία κεφαλαιοποίησης ύψους 5 δισ. δολαρίων τον Μάιο. Αλλά η υψηλή κεφαλαιοποίηση της startup τίθεται ήδη υπό αμφισβήτηση: το Forbes ανέφερε τον Οκτώβριο ότι ορισμένες εταιρείες φαρμάκων είναι δυσαρεστημένες με τα αποτελέσματα της Outcome και ότι η Pfizer κέρδισε αποζημίωση 4 εκατ. δολαρίων για μια διαφημιστική καμπάνια. Η Outcome λέει ότι προσφέρει "ουσιαστικές αποδόσεις" και ότι η πλειονότητα των πελατών της ανανεώνουν τις συμφωνίες τους.
 
Το νεότερο μέλος της λίστας, ο Evan Spiegel, είχε μία πολύ ταραχώδη χρονιά. Τον Μάρτιο του 2017, η Snap προέβη στην αρχική δημόσια προσφορά της και η καθαρή αξία των συνιδριτών της, Spiegel και Bobby Murphy, 29 ετών, έφτασε έως τα 5,4 δισ. δολάρια την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης. Όμως, η μετοχή της Snap υποχώρησε σχεδόν κατά 40% από την IPO μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου καθώς η ανάπτυξη των χρηστών επιβραδύνθηκε και το Instagram της Facebook απέκτησε χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά του Snapchat. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο Spiegel παντρεύτηκε το πρώην μοντέλο της Victoria's Secret, Miranda Kerr.
 
Με περιουσία 13,2 δισ. δολαρίων, ο κληρονόμος της Wal-Mart Lucas Walton είναι ο πλουσιότερος κάτω των 40 που κληρονόμησε την περιουσία του. Είναι εγγονός του ιδρυτή της Wal-Mart Sam Walton και κληρονόμησε το μερίδιό του στον κολοσσό λιανικών πωλήσεων, αφού ο πατέρας του John Walton σκοτώθηκε σε μια συντριβή αεροπλάνου το 2005.
 
Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων κάτω των 40 ετών στη φετινή λίστα είναι ίδιος με αυτόν της περσινής. Ενώ ο Shah μπήκε στη λίστα φέτος, ο κληρονόμος της μπύρας Alejandro Santo Domingo έγινε 40 πέρυσι. Ο αδελφός του Andres Santo Domingo και ο ανιψιός του Julio Mario Santo Domingo III, που είναι και οι δύο μέλη της λίστας Forbes 400, είναι ακόμα κάτω από 40.
 
Τα μέλη της λίστας κάτω των 40 ετών:
 
Mark Zuckerberg, 33 ετών
Περιουσία: $71 δισ.
 
Dustin Moskovitz, 33 ετών
Περιουσία: $13,6 δισ.
 
Lucas Walton, 31 ετών
Περιουσία: $13,2 δισ.
 
Scott Duncan, 35 ετών
Περιουσία: $5,5 δισ.
 
Andres Santo Domingo, 39 ετών
Περιουσία: $4,8 δισ.
 
Nathan Blecharczyk, 36 ετών
Περιουσία: $3,8 δισ.
 
Brian Chesky, 36 ετών
Περιουσία: $3,8 δισ.
 
Joe Gebbia, 34 ετών
Περιουσία: $3,8 δισ.
 
Rishi Shah, 31 ετών
Περιουσία: $3,6 δισ.
 
Robert Pera, 39 ετών
Περιουσία: $3,2 δισ.
 
Bobby Murphy, 29 ετών
Περιουσία: $3,1 δισ.
 
Evan Spiegel, 27 ετών
Περιουσία: $3,1 δισ.
 
Sean Parker, 37 ετών
Περιουσία: $2,6 δισ.
 
Julio Mario Santo Domingo III, 32 ετών
Περιουσία: $2,4 δισ.
 
Πηγή: capital.gr