Ποιες είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που στηρίζουν τη νεοφυή επιχειρηματικότητα;

Επιχειρηματικότητα

14/08/2018 13:43:00

Του David Prosser

Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα έχουν εμφανιστεί οι περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups); Η απάντηση ίσως σας εκπλήξει, αλλά στην Τουρκία ξεκίνησαν οι περισσότερες start-ups μεταξύ του 2013 και του 2017, σε σύγκριση με τις χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Paymentsense.

Πάνω από 2,1 εκατ. νέες επιχειρήσεις καταγράφηκαν στην Τουρκία τα τελευταία πέντε χρόνια (ως το 2017), όπως αποκαλύπτει η ανάλυση της Paymentsense. Η Γαλλία ήταν η δεύτερη χώρα που άγγιξε τα 2 εκατ. start-ups για την ίδια περίοδο, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε 1,9 εκατ. νέα start-ups, αποτελώντας έτσι την τρίτη πιο φιλική χώρα της Ευρώπης στη νεοφυή επιχειρηματικότητα.

Η Ιταλία (1,6 εκατ. νέες επιχειρήσεις) και η Ισπανία (1,59 εκατ.) έκλεισαν την πρώτη πεντάδα, ενώ η Πολωνία (1,26 εκατ.) και η Γερμανία (1,24 εκατ.) κατέλαβαν την έκτη και την έβδομη θέση της λίστας, αντίστοιχα.

Τα δεδομένα της Paymentsense, επίσης, αποκαλύπτουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είδε την ταχύτερη ανάπτυξη των start-ups, της τάξης του 5% ετησίως. Στην ίδια χώρα, μάλιστα, καταγράφηκαν οι περισσότερες τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις από οποιαδήποτε άλλη χώρα - 392.000 νέες tech start-ups.

Στις άλλες χώρες, εν τω μεταξύ, ξεχώρισαν άλλοι τομείς. Στην Τουρκία, ο τομέας του λιανεμπορίου είχε τις περισσότερες νέες επιχειρήσεις, ενώ στη Γαλλία ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας ήταν ο πιο δημοφιλής για τους νέους επιχειρηματίες. Στην Ιταλία διακρίθηκε ο τομέας των τροφίμων, ενώ η Ισπανία και η Τουρκία είδαν περισσότερες επιχειρήσεις στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο.

Ο πολιτικός κόσμος του Ηνωμένου Βασιλείου θα χαρούν με τα πορίσματα της ανάλυσης που δείχνει ότι η χώρα ηγείται του τομέα των τεχνολογικών start-ups. Περίπου 80.000 εταιρείες τεχνολογίας ξεκίνησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο το 2017, ενώ ο Philip Hammond, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, ισχυρίστηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους ότι κάθε ώρα ξεκινά μια τέτοια επιχείρηση.

Μόνο η Γαλλία και η Ιταλία, με 324.000 και 314.000 νέες τεχνολογικές επιχειρήσεις, πλησίασαν τις επιδόσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Στη Γερμανία, αντιθέτως, μόνο 202.000 νέα τεχνολογικά start-ups ξεκίνησαν μεταξύ 2013 και 2017.

Ο Guy Moreve, επικεφαλής Marketing της Paymentsense, είπε ότι τα στοιχεία πληροφορούν τους Ευρωπαίους επιχειρηματίες σε ποιες χώρες θα ευοδωθούν τα σχέδιά τους. "Είναι σημαντικό να ενημερώσουμε σε ποιες αγορές συγκεκριμένοι τομείς είχαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη - τι είχε αποτέλεσμα για τα start-ups και τι δεν είχε", ανέφερε. "Επίσης, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας το νομικό, αλλά και το ευρύτερο, περιβάλλον κάθε χώρας, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η κάθε επιχειρηματική ιδέα θα έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας".

Ο Moreve πρόσθεσε ότι οι Βρετανοί επιχειρηματίες θα ήταν χαρούμενοι με την ανάλυση, μετά την ανησυχία που προκάλεσε στον επιχειρηματικό κόσμο το Brexit. "Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στην πρώτη πεντάδα των χωρών με τα νέα start-ups, και έχει δει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη συνολικά τα τελευταία πέντε χρόνια", ανέφερε. "Δείχνει ότι η χώρα προσφέρει γερά θεμέλια για επιχειρηματίες, ειδικά στον τεχνολογικό τομέα".

Πηγή: capital.gr