Οι δέκα εταιρείες με την καλύτερη φήμη στον κόσμο

Επιχειρηματικότητα

30/3/2017 2:46:00 μμ

Η ετήσια λίστα του Reputation Institute περιλαμβάνει μερικές από τις πλέον γνωστές και αναγνωρισμένες φίρμες στον κόσμο.

Η Rolex είναι για το 2016 η εταιρεία με την καλύτερη φήμη στον κόσμο, σύμφωνα με την ετήσια λίστα του Reputation Institute.

Το ινστιτούτο αξιολογεί τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παγκοσμίως με βάση την αντίληψη του κόσμου για την επιτυχημένη πορεία τους σε επτά τομείς: προϊόντα και υπηρεσίες, καινοτομία, χώρος εργασίας, διοίκηση, αγωγή, ηγεσία και απόδοση.

Η ελβετική κατασκευάστρια πολυτελών ρολογιών ήρθε στην πρώτη θέση στις λίστες από τη Βόρεια Αμερική και την Ασία, ενώ η Lego κέρδισε την πρωτιά στην προτιμήσεις Ευρωπαίων και Μέσης Ανατολής. Τέλος, η Google ήρθε πρώτη στη Λατινική Αμερική.

Αναλυτικά, οι πιο φημισμένες επιχειρήσεις για φέτος είναι οι εξής:

10. ADIDAS
Πόντοι φήμης: 77,3
Το 2016 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τη γερμανική βιομηχανία αθλητικών ειδών, με καθαρά έσοδα άνω του 1 δισ. δολαρίων, ενώ αποτέλεσε το πρώτο έτος ενός νέου στρατηγικού σχεδίου με ορίζοντα το 2020, και σκοπό έχει την αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων, τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και τη δέσμευση στην εταιρική κουλτούρα.

9. ROLLS-ROYCE AEROSPACE
Πόντοι φήμης: 77,7
Η Rolls-Royce είναι μια από τις πιο κλασσικές b2b εταιρείες της λίστας. Η εταιρεία παράγει κινητήρες ενός μεγάλου αριθμού κατασκευαστών εμπορικών αεροσκαφών, όμως η Boeing και η Airbus.

8. INTEL
Πόντοι φήμης: 77,7
Η Intel έχει εδραιωθεί στη συνείδηση των περισσότερων ως η μεγαλύτερη κατασκευάστρια chip σταθερών υπολογιστών και λαπτοπ. Παρότι δεν έχει κάνει βήματα προόδου στον τομέα των φορητών συσκευών, η εταιρεία προσπαθεί να πετύχει και αυτόν τον μεγάλο στόχο. Επιθυμία της είναι να επενδύσει πολλά στην τεχνολογία 5G και τη συνδεσιμότητα.

7. SONY
Πόντοι φήμης: 77,7
Η Sony απαλλάχθηκε με επιτυχία από την Vaio και τα λαπτοπ, με σκοπό να αφοσιωθεί σε πιο επικερδή προϊόντα. Το 2016 πέτυχε σημαντική άνοδο στις πωλήσεις των γυαλιών εικονικής πραγματικότητας για το PlayStation, το οποίο αποτελεί το 50% του μεριδίου αγοράς. Επιπλέον η εταιρεία βρίσκεται πίσω από τους αισθητήρες κάμερας σε πολλά γνωστά κινητά όπως τα iPhone 7 και Samsung Galaxy S7. Αξίζει, τέλος, αναφερθεί ότι η Sony εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους πιο δυνατούς παίκτες στις κινηματογραφικές παραγωγές αλλά και τη βιομηχανία της μουσικής.

6. BOSCH
Πόντοι φήμης: 78,1
Η γερμανική εταιρεία κατασκευής μηχανολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού επένδυσε το 2016 στην ενίσχυση της θέσης της στο Internet of Things και το λογισμικό. Τον Οκτώβριο παρουσίασε τη συσκευή και το λογισμικό για αυτόνομη οδήγηση ενώ ανακοίνωσε και τη δημιουργία του δικού της δικτύου cloud με σκοπό να ανταγωνιστεί την Amazon και την Google.

5. GOOGLE
Πόντοι φήμης: 78,2
Μπορεί η φήμη της στη συγκεκριμένη λίστα να ενισχύθηκε σε σχέση με πέρσι, όμως παραμένει χαμηλότερη από την τρίτη θέση του 2015. Η χρονιά που πέρασε ήταν η πρώτη όπου η Google μπήκε στην ομπρέλα της μητρικής εταιρείας Alphabet. Ήταν επίσης το πρώτο έτος μετά την ανακοίνωση της κατασκευής του smartphone Pixel, και της λειτουργίας φωνητικών εντολών η οποία σκοπεύει να αποτελέσει την τεχνητή νοημοσύνη των μαζών. Επιπλέον, η Alphabet κατασκεύασε τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας Daydream.

4. CANON
Πόντοι φήμης: 78,3
Η Canon κατοχύρωσε 4.000 πατέντες μέσα στο 2016, πίσω μόνο από την IBM και την Samsung. Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια καμερών και εκτυπωτών στον κόσμο συνέχισε τις εξαγορές τη χρονιά που πέρασε, όπως αυτή της απόκτησης του τομέα υγείας της Toshiba έναντι 6,5 δισ. δολαρίων.

3. THE WALT DISNEY COMPANY
Πόντοι φήμης: 79,2
Η εταιρεία έπεσε κατά μία θέση σε σχέση με πέρσι, όμως οι πόντοι φήμη της ενισχύθηκαν. Το 2016 ήταν η χρονιά όπου ξεκίνησε να αποδίδει καρπούς η εξαγορά της σειράς των ταινιών Star Wars με το λανσάρισμα των The Force Awakens και Rogue One, ενώ στα σχέδια της εταιρείας είναι να κυκλοφορήσει ταινίες Star Wars ως και το 2030.

2. LEGO
Πόντοι φήμης: 79,5
Η Lego ήταν ο μεγαλύτερος κερδισμένος της λίστας για το 2016, ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση σε σύγκριση με την έκτη που κατείχε πέρσι. Σε αντίθεση με τις μεγάλες ανταγωνίστριες Mattel και Hasbro οι οποίες είχαν ανάμικτα αποτελέσματα, η Lego επέδειξε εντυπωσιακές επιδόσεις. Από το 2010 ως το 2015 τα έσοδά της έχουν διπλασιαστεί, ενώ οι πωλήσεις του 2016 αυξήθηκαν κατά 6%.

1. ROLEX
Πόντοι φήμης: 78,4
Η θέση της Rolex στην κορυφή των επιχειρήσεων με τη μεγαλύτερη φήμη στον κόσμο ήρθε εξαιτίας της τεράστιας εκτίμησης των καταναλωτών στα διαχρονικά πολυτελή προϊόντα και υπηρεσίες της. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε κάθε περιοχή του πλανήτη, η Rolex βρέθηκε στην πρώτη δεκάδα. Παρότι τη χρονιά που πέρασε η αγορά πολυτελών ρολογιών αυξήθηκε μόλις κατά 1%, η Rolex κατάφερε να αντέξει τον ανταγωνισμό αλλά και την εμφάνιση της πολυτελούς έκδοσης του Apple Watch. Για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια η Rolex ανακοίνωσε πέρσι τη δημιουργία ενός ρολογιού το οποίο υπολογίζει τις κινήσεις της σελήνης και δεν θα χρειάζεται καμία ρύθμιση για τα επόμενα 130 χρόνια. Η εταιρεία, πάντως, ξεκίνησε τη διαδρομή της το 1905 από το Λονδίνο και μεταφέρθηκε στην Ελβετία μετά την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή: Fortune Business