Οι 15 ταχύτατα αναπτυσσόμενες Ελληνικές Εταιρείες μεγάλου μεγέθους

Επιχειρηματικότητα

2/4/2014 3:02:00 μμ

Πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. παρουσιάζει τις  15 ελληνικές εταιρείες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη για τη χρονική περίοδο 2009 έως 2012.

Την τετραετία αυτή και κόντρα στην οικονομική κρίση που ταλανίζει την Ελλάδα, σημειώνονται περιπτώσεις μεγάλων εταιριών οι οποίες παρουσίασαν σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης κύκλου εργασιών και κερδοφορίας.

Προϋπόθεση για να συμπεριλάβει η Infobank Hellastat μια εταιρία στην παρούσα μελέτη ήταν η εταιρία να είχε παρουσιάσει Κύκλο Εργασιών τουλάχιστον €50 εκ. και Κέρδη Προ Φόρων τουλάχιστον €1,5 εκ για το έτος 2012. Από αυτές, επιλέχτηκαν οι εταιρείες που κατά την τετραετία 2009 με 2012 εμφάνισαν θετικά προ φόρων αποτελέσματα, ενώ αποκλείστηκαν όσες εμφάνισαν ζημιές την παραπάνω περίοδο.

Τα βήματα που ακολούθηθηκαν έτσι ώστε να επιλεχθούν και καταταχθούν οι εταιρείες ήταν τα εξής: α) Αρχική κατάταξη βάσει του Μέσου Ετήσιου Ρυθμού Μεταβολής (ΜΕΡΜ) Πωλήσεων κατά το χρονικό διάστημα 2009-2012, β) Δεύτερη κατάταξη βάσει του ΜΕΡΜ των ΚΠΦ για το ίδιο χρονικό διάστημα, γ) Συνδυασμός των δύο αυτών κατατάξεων, ώστε να προκύψουν οι 15 ταχύτατα αναπτυσσόμενες Ελληνικές Εταιρίες.

Οι εταιρίες που αποκλείστηκαν ήταν αυτές που παρουσίασαν αρνητικούς ΜΕΡΜ Πωλήσεων και ΚΠΦ και υποχώρηση Πωλήσεων ή/και ΚΠΦ κατά την τελευταία οικονομική χρήση 2012. Επιπλέον, αποκλείστηκαν οι θυγατρικές επιχειρήσεις ή τα μέλη πολυεθνικών ομίλων, έτσι ώστε να προβληθεί η αμιγώς ελληνική επιχειρηματικότητα, όπως επίσης και οι εταιρείες παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών (π.χ. ασφαλιστικές).

Με βάση τα συγκεκριμένα κριτήρια και τους περιορισμούς προέκυψαν οι 15 ταχύτατα αναπτυσσόμενες ελληνικές επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους (με αλφαβητική σειρά :

  •     FLEXOPACK Α.Ε.Β.Ε ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ
  •     INTERCOMM FOODS Α.Ε.
  •     PHARMATHEN Α.Β.Ε.Ε.
  •     RAYCAP A.E.
  •     ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΜΙΧΑΗΛ Α.Ε.Β.Ε. ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  •     ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΗ Α.Ε.
  •     ΕΛΤΟΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Α.Ε.Β.Ε.
  •     ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ A.E.
  •     ΚΑΛΛΑΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.Ε.
  •     ΚΑΡΕΛΙΑ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Α.Ε.
  •     ΚΡΙ-ΚΡΙ Α.Β.Ε.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
  •     ΜΕΓΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Α.Ε.
  •     ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ Α.Β.Ε.Ε.
  •     ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε.
  •     ΣΥΜΕΤΑΛ Α.Ε.

 

Από αυτές τις εταιρείες, οι 7 δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων – ποτών – εμφιαλωμένων νερών (ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ Α.Β.Ε.Ε., INTERCOMM FOODS A.E., ΚΑΛΛΑΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.Ε., ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΗ Α.Ε., ΚΡΙ-ΚΡΙ Α.Β.Ε.Ε., ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ Α.Ε. και ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΜΙΧΑΗΛ Α.Ε.), οι 2 στην παραγωγή πλαστικών προϊόντων (ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε. και FLEXOPACK A.E.B.E.) και από μια εταιρεία στους κλάδους των ηλεκτρονικών / ηλεκτρολογικών συστημάτων (RAYCAP A.E.), μεταλλοβιομηχανιών (ΣΥΜΕΤΑΛ Α.Ε.), φαρμακοβιομηχανιών (ΦΑΡΜΑΤΕΝ Α.Β.Ε.Ε.), παραγωγής τσιγάρων (ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε.), χαρτοβιομηχανιών (ΜΕΓΑ Α.Ε.) και χημικών πρώτων υλών (ΕΛΤΟΝ Α.Ε.Β.Ε.).

Ο κ. Χρυσόστομος Κάτσης, Διευθύνων Σύμβουλο της Infobank Hellastat, σημειώνει: «η μελέτη που εκπονήθηκε από την εταιρία μας αναφορικά με τις 15 ταχύτερα αναπτυσσόμενες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις φέρει μήνυμα αισιοδοξίας, καθώς δείχνει τη δυνατότητα ανάπτυξης και κερδοφορίας μέσα στην κρίση και υπογραμμίζει την ικανότητα των ελληνικών επιχειρήσεων για αξιοποίηση της εγχώριας παραγωγής και την έντονη εξαγωγική τους δραστηριότητα. Από την παρουσίαση των 15 ταχύτατα αναπτυσσόμενων ελληνικών επιχειρήσεων, διαπιστώνεται ότι το μοντέλο της επιτυχημένης λειτουργίας τους βασίστηκε σε ένα πλέγμα παραγόντων που τους επέτρεψε να εμφανίζουν αναπτυξιακή πορεία, αντισταθμίζοντας τις συνέπειες από την ύφεση που διέπει την ελληνική οικονομία. Συνοπτικά, αυτοί οι πυλώνες δράσεις μπορούν να συνοψιστούν στα σημεία Εξωστρέφεια, Έρευνα & Ανάπτυξη και Επενδύσεις».

Από τα αποτελέσματα της έρευνας λοιπόν, συμπεραίνεται ότι το μοντέλο της επιτυχημένης λειτουργίας των 15 εταιρειών βασίστηκε σε:

  1. Ανάπτυξη εξαγωγικής (ή/και παραγωγικής) δραστηριότητας στο εξωτερικό,
  2. Διαρκή έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων για τις παραγωγικές επιχειρήσεις και
  3. Διαρκείς επενδύσεις σε υποδομές και μηχανολογικό εξοπλισμό.