Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2015 - Οι αιτήσεις ξεκίνησαν

Επιχειρηματικότητα

27/3/2015 3:05:00 μμ

Από το 2006, τα Ευρωπαϊκά Επιχειρηματικά Βραβεία έχουν επιβραβεύσει την αριστεία όσον αφορά την προώθηση της επιχειρηματικότητας και των μικρών επιχειρήσεων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Από τότε που θεσπίστηκαν τα βραβεία αυτά, διαγωνίστηκαν περισσότερα από 2.800 έργα, στηρίζοντας από κοινού τη δημιουργία περισσότερων από 10.000 νέων επιχειρήσεων.

Με στόχο την αναγνώριση και επιβράβευση της αριστείας των δημοσίων φορέων που προωθούν την επιχειρηματικότητα και τις μικρές επιχειρήσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας απευθύνει πρόσκληση για συμμετοχή στον Διαγωνισμό για τα "Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2015", ο οποίος προκηρύσσεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων, σε εθνικό επίπεδο, είναι η Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015.

Δικαίωμα συμμετοχής στον Διαγωνισμό έχουν εθνικοί οργανισμοί, κωμοπόλεις, πόλεις, περιοχές και κοινότητες, καθώς επίσης δημόσιες-ιδιωτικές συνεργασίες μεταξύ δημοσίων Αρχών και επιχειρηματιών, εκπαιδευτικά προγράμματα και επιχειρηματικοί οργανισμοί που έχουν συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομίας της περιοχής και την προώθηση της επιχειρηματικότητας με κάποια πρωτοβουλία ή δραστηριότητα που είναι ενεργή για 2 χρόνια τουλάχιστον. Διασυνοριακές πρωτοβουλίες θα γίνονται δεκτές εφόσον θέτουν υποψηφιότητα από κοινού, από όλες τις σχετιζόμενες χώρες.

Οι κατηγορίες Βραβείων που μπορούν να συμμετάσχουν οι ενδιαφερόμενοι είναι Προώθηση Επιχειρηματικότητας, Επένδυση στις Επιχειρηματικές Δεξιότητες, Βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, Υποστήριξη στη Διεθνοποίηση της Επιχείρησης, Υποστήριξη της Ανάπτυξης των Πράσινων Αγορών και Αποδοτικής Χρήσης των Πόρων και Υπεύθυνη και Συνολική Επιχειρηματικότητα.

Κριτήρια επιλογής των υποψηφίων ορίζονται η πρωτοτυπία και υποδομή, ο αντίκτυπος στην τοπική οικονομία, η βελτίωση των σχέσεων με τους τοπικούς παράγοντες και η δυνατότητα εφαρμογής του έργου και σε άλλες περιφέρειες της Ευρώπης. Η επιλογή των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στον Διαγωνισμό θα γίνει σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο, το οποίο θα είναι σε εθνικό επίπεδο, επιτροπή που θα οριστεί από τον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας θα επιλέξει τις προτάσεις που θα προκριθούν στο ευρωπαϊκό σκέλος του διαγωνισμού, ενώ στο δεύτερο στάδιο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο πλέον, η επιλογή των καλύτερων συμμετοχών (shortlist) θα πραγματοποιηθεί από μια υψηλού επιπέδου ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή.

Περισσότερες Πληροφορίες: Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας