Εταιρείες που ξεχώρισαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα

Επιχειρηματικότητα

04/01/2017 13:21:00

Ποια είναι τα συστατικά της επιτυχίας μιας μάρκας; Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει αλλάξει τους παραδοσιακούς κανόνες του μάρκετινγκ. Μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία, εμπορικά σήματα όπως η Uber και η Airbnb έχουν κατακτήσει τέτοια θέση στις συνειδήσεις των καταναλωτών που άλλες εταιρείες στο παρελθόν έπρεπε να παλέψουν για δεκαετίες για να το επιτύχουν.

Τα περισσότερα τέτοια brands είναι εταιρείες τεχνολογίας και προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες που μπορούν να φτιαχτούν σχεδόν σε μια νύχτα, χάρη στη διάδοση των smartphone, του cloud computing, και των δωρεάν και καθολικά προσβάσιμων ψηφιακών εργαλείων.

Εδώ στο Fortune προσπαθήσαμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τις εταιρείες εκείνες που κατάφεραν να εξασφαλίσουν κυρίαρχη θέση στις προτιμήσεις του κοινού, πολύ γρηγορότερα από τις παραδοσιακές εταιρείες blue-chip. Και ζητήσαμε από 4.000 καταναλωτές να ονομάσουν εκείνα τα εμπορικά σήματα που σημαίνουν τα περισσότερα πράγματα γι’ αυτούς, συνολικά και ανά κλάδο.

Ιδού λοιπόν η λίστα Breakthrough Brands με τις 10 εταιρείες που στα μάτια των καταναλωτών πηγαίνουν χέρι-χέρι με την Apple, την Coca-Cola, τη Disney και άλλα ώριμα brands, παρόλο που εμφανίστηκαν σχετικά πρόσφατα στο προσκήνιο.

AIRBNB
Έτος ίδρυσης: 2008

«Εντάξει, καταλαβαίνω να έχεις μια εφαρμογή πληρωμών ή μια υπηρεσία αποστολής μηνυμάτων. Αλλά να ανοίγεις το σπίτι σου σε ξένους και να μένουν αυτοί εκεί; Αυτό είναι τρελό!». Αυτό σκέφτονταν αρκετοί το 2008, όταν οι ιδρυτές της Airbnb προσπαθούσαν να δώσουν ώθηση στην τότε startup τους. Ύστερα από σχεδόν 140 εκατομμύρια αφίξεις ενοίκων, η εταιρεία έχει πλέον ορίσει εκ νέου την έννοια του ταξιδιού, οικοδομώντας μια διαδικτυακή πλατφόρμα βραχυπρόθεσμης ενοικίασης κατοικιών που είναι λιτή και προσφέρει ελκυστικές τιμές. Οι προκλήσεις δεν λείπουν, όπως π.χ. προβλήματα με τις ρυθμιστικές αρχές, αλλά η γρήγορη ανέλιξη δεν υπήρξε μία απ’ αυτές.

INSTAGRAM
Έτος ίδρυσης: 2010
Η εμφάνιση του Instagram το 2010 επέτρεψε σε όλους να ανεβάζουν κοντινές φωτογραφίες ελκυστικών κοκτέιλ, ή φωτογραφίες φίλων με φίλτρα που παραπέμπουν στο vintage. Οι μάζες των κατόχων smartphone είχαν πλέον πρόσβαση σε φωτογραφικά εργαλεία επαγγελματικού επιπέδου. Και η εξαγορά της ταχύτατα αναπτυσσόμενης φωτογραφικής εφαρμογής από τη Facebook το 2012 επιτάχυνε τα πάντα. Τότε, το Instagram είχε 30 εκατομμύρια χρήστες, και σήμερα έχει πάνω από 500 εκατομμύρια.

SLACK
Έτος ίδρυσης: 2009
Η Slack, η γνωστή υπηρεσία chat στον χώρο της εργασίας, έγινε επιτυχία κατά τύχη. Αρχικά, αναπτύχθηκε σαν ένα εσωτερικό εργαλείο, αλλά εν τέλει η εταιρεία που το ξεκίνησε – τότε ονομαζόταν Tiny Speck – το παρουσίασε στον …έξω κόσμο το 2013. Η Slack δεν ήταν η πρώτη εφαρμογή για συνομιλία με συναδέλφους – είχαν προηγηθεί η HipChat, η Yammer και άλλες – αλλά καθιερώθηκε χάρη στα πλεονεκτήματα του σχεδιασμού και της διεπαφής με τον χρήστη. Σήμερα, η υπηρεσία έχει πάνω από 4 εκατομμύρια καθημερινούς ενεργούς χρήστες, εκ των οποίων οι 1,25 εκατομμύρια πληρώνουν για να την έχουν.

SNAPCHAT
Έτος ίδρυσης: 2011
Πολλοί γονείς παραμένουν μπερδεμένοι με τη γνωστή εφαρμογή αποστολής εφήμερων μηνυμάτων, αλλά αυτό διόλου δεν πειράζει τη Snapchat. Αυτό που ήθελε το έχει καταφέρει: να κερδίσει τις καρδιές – και τον χρόνο – των νέων σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, έχει 150 εκατομμύρια καθημερινούς ενεργούς χρήστες, και οι επιδόσεις της έχουν οδηγήσει τη Facebook και την Instagram στο να αντιγράψουν κάποιες από τις πιο δημοφιλείς λειτουργίες της Snapchat. Και οι φιλοδοξίες της μητρικής εταιρείας Snap δεν φαίνεται να σταματούν εδώ: το φθινόπωρο παρουσίασε τα γυαλιά εγγραφής βίντεο Spectacles.

SPOTIFY
Έτος ίδρυσης: 2006
Η πρώτη στιγμή ταχείας ανέλιξης της Spotify ήταν το 2011, όταν μια συνεργασία με τη Facebook παρουσίασε τη σουηδική υπηρεσία streaming στην αγορά των ΗΠΑ. Σταδιακά, η Spotify μετατράπηκε από μια προτίμηση των λίγων και εκλεκτών σε μια δημοφιλέστατη υπηρεσία. Και η μεγάλη έκρηξη ήρθε με την Τέιλορ Σουίφτ, η οποία το 2014 ανακοίνωσε την απόσυρση των τραγουδιών της από τον κατάλογο της υπηρεσίας καταγγέλλοντας την πολιτική αμοιβών της εταιρείας. Άθελά της, η Σουίφτ δάνεισε τη φήμη της στη Spotify και από τότε οι επί πληρωμή χρήστες αυξήθηκαν από 12,5 εκατομμύρια σε 40 εκατομμύρια.

SQUARE
Έτος ίδρυσης: 2009
Η άλλη εταιρεία του Τζακ Ντόρσεϊ, η Twitter, τραβάει όλη την προσοχή. Αλλά ο Ντόρσεϊ κατέχει και τη Square, εταιρεία η οποία άλλαξε το μικρομεσαίο επιχειρείν για πάντα. Η ιδέα ήταν αρκετά απλή: η διάθεση μικρών μηχανών αναγνώρισης πιστωτικών καρτών που συνδέονται σε κινητά τηλέφωνα και tablets και χρεώνουν τα ίδια για κάθε συναλλαγή, ανεξάρτητα από τον τύπο της κάρτας. Η Square ήταν η πρώτη που το έκανε όλο αυτό τόσο απλά, και έτσι έγινε γρήγορα ένα εργαλείο οικονομικής ισχυροποίησης μιας ευρείας γκάμας επαγγελματιών.

TESLA
Έτος ίδρυσης: 2003
Ο Έλον Μασκ δεν έχει πελάτες – έχει ακολούθους. Και μια τέτοια διασύνδεση του προϊόντος μιας εταιρείας με το πρόσωπο πίσω απ’ αυτήν είχε να φανεί από την εποχή του Στιβ Τζομπς. Στην περίπτωση του Μασκ, οι πελάτες του θαυμάζουν όχι μόνο τη φιλοδοξία του αλλά και την ιδεολογία του: το να θες έναν κόσμο δίχως εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχει γίνει cool. Η άνοδος της Tesla ήρθε όταν το Model S ανακηρύχθηκε Αυτοκίνητο της Χρονιάς για το 2013 από την Motor Trend. Ήταν η πρώτη φορά στην 64χρονη ιστορία του βραβείου που ο νικητής δεν κινείτο με μηχανή εσωτερικής καύσης.

UBER
Έτος ίδρυσης: 2009
Ελάχιστες εταιρείες βλέπουν το όνομά τους να εντάσσεται στο λεξιλόγιο της αγγλικής γλώσσας, αλλά για την Uber αυτό συνέβη σχεδόν αμέσως. Η startup διαμοιρασμού μετακίνησης αναδείχθηκε ταχύτατα σε μια εταιρεία αξίας 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και παρόλο που η Uber έχει ανταγωνιστές σε όλο τον κόσμο, η επιθετική και φιλόδοξη στάση της εταιρείας – συχνά πηγαίνοντας κόντρα στις τοπικές αρχές – την έχει βοηθήσει να κυριαρχήσει σε πολλές αγορές, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης των ΗΠΑ. Σήμερα, δραστηριοποιείται σε πάνω από 70 χώρες και φιλοδοξία της είναι να επεκταθεί στη διανομή φαγητού και την ανάπτυξη τεχνολογίας αυτοκίνησης χωρίς οδηγό.

VENMO
Έτος ίδρυσης: 2009
Από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια εστάλησαν μέσω της δημοφιλούς εφαρμογής πληρωμών Venmo για καθετί, από την καταβολή ενοικίου μέχρι την επιστροφή δανεικών σε φίλους. Η PayPal κληρονόμησε την εφαρμογή – η οποία επιτρέπει στους ανθρώπους την άμεση αποστολή χρημάτων μέσω τηλεφώνου – στα πλαίσια της ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων εξαγορά της Braintree. Η άνοδος της εταιρείας προήλθε κυρίως χάρη στην υποστήριξη των νέων χρηστών, οι οποίοι ήταν δύσπιστοι απέναντι σε μεγαλύτερα και καθιερωμένα brands όπως η PayPal.

WAZE
Έτος ίδρυσης: 2008
Τα συστήματα πλοήγησης υπήρχαν πολύ πριν εμφανιστεί η Waze το 2008, γεγονός που δείχνει ότι μία breakthrough brand δεν είναι ανάγκη να είναι η πρώτη σε έναν κλάδο για να ανέλθει ταχύτατα. Η μοναδική υπηρεσία πλοήγησης βασισμένη στην κοινότητα βοήθησε την εταιρεία να ξεχωρίσει, καθώς οι οδηγοί άρχισαν να θεωρούν διασκεδαστικό το να ανεβάζουν ενημερώσεις σχετικά με την κατάσταση στους δρόμους, όπως π.χ. ατυχήματα ή έργα. Όταν η Google – η οποία ήδη έχει τη δική της δημοφιλή εφαρμογή χαρτών – εξαγόρασε την ισραηλινή startup για πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2013, η Waze είχε 50 εκατομμύρια χρήστες.

Πηγή: Fortune Greece