Coaching και Ανθρώπινο Δυναμικό: Σύγχρονο περιβάλλον ανάπτυξης

Επιχειρηματικότητα

01/04/2014 16:59:00

Το Coaching αποτελεί το πλέον σύγχρονο εργαλείο για την καλλιέργεια και ανάπτυξη των Soft Skills του Ανθρώπινου Δυναμικού, από την χαμηλότερη έως την υψηλότερη βαθμίδα. Δεν πρόκειται για μια απλή εκπαίδευση αλλά για μια συνολική αλλαγή της κουλτούρας στην ενδυνάμωση των ανθρώπων στο εταιρικό περιβάλλον. Μέσα από το Coaching διαμορφώνουμε το περιβάλλον εκείνο που θα απελευθερώσει τη δημιουργικότητα, τα ταλέντα των στελεχών, και θα οδηγήσει στην βελτίωση της αποτελεσματικότητας.

Βελτίωση της αποτελεσματικότητας σημαίνει βελτίωση των σχέσεων

Στόχος των Coaching παρεμβάσεων σε μια επιχείρηση, είναι να διαμορφωθεί ένα ψυχοσυναισθηματικό περιβάλλον ανάπτυξης το οποίο θα χαρακτηρίζεται από αποδοχή, χωρίς επιβολή, απειλή ή έλεγχο. Συχνά η αποδοχή συγχέεται λανθασμένα με τη συμφωνία. Αποδέχομαι δεν σημαίνει συμφωνώ ή διαφωνώ, αλλά ακούω όσο το δυνατόν καλύτερα, αποδέχομαι εσένα ως άνθρωπο αλλά μπορεί να συμφωνήσω ή να διαφωνήσω με την πρότασή σου. Αποδοχή σημαίνει καλύτερες σχέσεις, χωρίς φόβο και απειλή ελέγχου. Έτσι διαμορφώνονται συνθήκες που επιτρέπουν στους ανθρώπους να δράσουν και να χρησιμοποιήσουν τα ταλέντα που έχουν.

Το περιβάλλον αυτό χαρακτηρίζεται επίσης από σαφή όρια, κανόνες και ξεκάθαρους ρόλους. Τα όρια ωστόσο δεν πρέπει να γίνονται αντιληπτά ως περιοριστικά μέτρα ή επιβολή εξουσίας. Τα όρια μας ενώνουν επιτρέποντας στον καθένα να διατηρεί τον χώρο δράσης του, και έτσι πρέπει να επικοινωνηθούν. Είναι κοινά αποδεκτά και ενεργοποιούν το Δυναμικό. Αντίθετα η ασάφεια και η σύγχυση των ρόλων λειτουργούν ως παράγοντες άγχους.

Οι Managers που διαθέτουν Coaching Skills, μπορούν και διακρίνουν τα θετικά στοιχεία των στελεχών και τους ενθαρρύνουν να αναλάβουν εργασίες που ταιριάζουν με τα στοιχεία που διαθέτουν. Έτσι τα αποτελέσματα είναι εξ ορισμού θετικά, γεμίζουν με ενθουσιασμό και ενέργεια για περαιτέρω αυτοβελτίωση των ανθρώπων μέσα στο εργασιακό τους περιβάλλον, πιστεύοντας τόσο στον εαυτό τους όσο και στην εταιρία τους.

Γιατί χρειαζόμαστε ένα Coaching περιβάλλον ανάπτυξης;

Μα φυσικά προς όφελός μας. Όπως αναδεικνύεται, διαμορφώνουμε συνθήκες που διατηρούν τα επίπεδα του στρες και του φόβου χαμηλά. Αν και αποτελούν χρήσιμα συναισθήματα για την επιβίωση μας, ο φόβος και το στρες οδηγούν σε άμεσες, ασυνείδητες συμπεριφορές με συνήθως δύο κατευθύνσεις: Πρώτον την επιθετικότητα δεύτερον τη εσωστρέφεια και την απόσυρση. Πιθανώς στον φυσικό κίνδυνο τέτοιες συμπεριφορές να ήταν χρήσιμες, στο εταιρικό περιβάλλον ωστόσο λειτουργούν αντιπαραγωγικά.  Όταν τα συναισθήματα αυτά μας καταβάλλουν, αποφασίζουν εκείνα για εμάς, απενεργοποιώντας τις ανώτερες λειτουργίες του εγκεφάλου μας δηλαδή τη συνειδητή ανάλυση πληροφοριών και λήψη αποφάσεων. (Rush, 1999).

Εδώ, σε αυτό ακριβώς το σημείο συνδεόμαστε με το Coaching και την θετική ψυχολογία. Διατηρώντας χαμηλά τα επίπεδα του στρες και του φόβου, μέσα από την αποδοχή και την ενθάρρυνση διαμορφώνουμε το συναισθηματικό εκείνο πλαίσιο που επιτρέπει την αυτοβελτίωση, την ανάπτυξη και την επιτυχία. Δεν πρόκειται για μια αβάσιμη πίστη στον εαυτό ή μια ασυδοσία. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί το ψυχοσυναισθηματικό περιβάλλον που θα επιτρέπει στα θετικά συναισθήματα να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά για να υπερβούμε  δυσκολίες και απογοητεύσεις.

Μόνον σε ένα τέτοιο περιβάλλον μπορούν στελέχη και ομάδες να διαχειριστούν πολύπλοκες καταστάσεις και να χρησιμοποιήσουν τις διανοητικές τους ικανότητες για ανάλυση πληροφοριών και λήψη αποφάσεων συνειδητά και όχι παρασυρμένοι από βαθύτερα ένστικτα. Μόνον σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί ο οραματισμός και σχεδιασμός ενός πλάνου ανάπτυξης με προσανατολισμό το επιθυμητό μέλλον. Με Coaching παρεμβάσεις, στελέχη και ομάδες αποκτούν νέες συμπεριφορές που οδηγούν στην επίτευξη των στόχων.

Πιο σημαντικό ωστόσο, είναι ότι το κλίμα αυτό θα λειτουργήσει διαχρονικά, ενισχύοντας την προσαρμοστικότητα και αποτελεσματικότητα του Ανθρώπινου Δυναμικού μέσα στο χρόνο.

Αναφορά: Rush J., (1999). Stress & Emotional Health, Application of Clinical Anthropology. Praeger, USA.

Επιμέλεια Κειμένου

Πετράς Χαράλαμπος, Coaching Psychologist & Trainer, CEO at Athens Coaching Institute

Επιστημονικός Συνεργάτης Jobfind.gr