Αυτά είναι τα δέκα πιο πολύτιμα brands του κόσμου

Επιχειρηματικότητα

16/06/2016 14:27:00

Δείτε ποιες εταιρείες έχουν κατακτήσει την κορυφή.

Η Google κατάφερε να ξεπεράσει την Apple και πλέον είναι το πιο πολύτιμο παγκόσμιο brand παγκοσμίως για το τρέχον έτος, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη της συμβουλευτικής εταιρείας Millward Brown.

Τα αποτελέσματα της λίστας προέκυψαν έπειτα από έρευνα σε τρία εκατ. καταναλωτές, ενώ συνυπολογίσθηκαν και οι οικονομικές και επιχειρηματικές επιδόσεις της κάθε επιχείρησης, με βάση τα επίσημα στοιχεία του Bloomberg και της Kantar Worldpanel.

Παρακάτω ακολουθεί η λίστα με τις δέκα πιο πολύτιμες εταιρείες του κόσμου για το 2016:

1. GOOGLE
Αξία του brand: 229,2 δισ. δολάρια
Ποσοστιαία μεταβολή σε σχέση με την περσινή χρονιά: +32%
Περσινή κατάταξη: 2η
Τι συνέβη: Σύμφωνα με τη Millward Brown, η Google έχει αναπτυχθεί χάρη στη συνεχή καινοτομία, την αύξηση των εσόδων από τη διαφήμιση, καθώς και από την ανάπτυξη της cloud επιχείτησης.

2. APPLE
Αξία του brand: 228,5 δισ. δολάρια
Ποσοστιαία μεταβολή σε σχέση με την περσινή χρονιά: -8%
Περσινή κατάταξη: 1η
Τι συνέβη: Η Millward Brown σημείωσε ότι τα νέα προϊόντα της Apple επηρέασαν την αξία της μάρκας. Άλλο ένα μεγάλο λανσάρισμα της εταιρείας ήταν το Apple Watch αλλά και η Apple Music.

3. MICROSOFT
Αξία του brand: 121,8 δισ. δολάρια
Ποσοστιαία μεταβολή σε σχέση με την περσινή χρονιά: +5%
Περσινή κατάταξη: 3η
Τι συνέβη: Η Microsoft είναι το πιο ανεκτίμητο B2B brand του κόσμου. Η εταρεία έχει σημειώσει σημαντική αύξηση στις εμπορικές -cloud- δραστηριότητες, οι οποίες καθοδηγούνται κυρίως από τα προγράμματα Office365, ενώ τα Windows 10 είναι πλέον ενεργά σε 270 εκατ. συσκευές σε όλον τον κόσμο.

4. AT&T
Αξία του brand: 107,4 δισ. δολάρια
Ποσοστιαία μεταβολή σε σχέση με την περσινή χρονιά: +20%
Περσινή κατάταξη: 6η
Τι συνέβη: Η AT&T είναι η δεύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών που βρίσκεται στη λίστα της Millward Brown. Σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία, η AT&T έχει συνάψει συνεργασίες με διάφορες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Ford, η BMW και η Tesla.

5. FACEBOOK
Αξία του brand: 102,6 δισ. δολάρια
Ποσοστιαία μεταβολή σε σχέση με την περσινή χρονιά: +44%
Περσινή κατάταξη: 12η
Τι συνέβη: Το Facebook είχε και φέτος ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, ενώ η εταιρεία εργάστηκε σκληρά για να μεταμορφώσει την πλατφόρμα πολυμέσων, όπως με την προσθήκη του βίντεο.

6. VISA
Αξία του brand: 100,8 δισ. δολάρια
Ποσοστιαία μεταβολή σε σχέση με την περσινή χρονιά: +10%
Περσινή κατάταξη: 5η
Τι συνέβη: Η Visa είναι το μόνο οικονομικό brand της λίστας για τη φετινή χρονιά. Η εταιρεία είναι μεγάλος χορηγός αθλητικών εκδηλώσεων, ενώ το λογότυπό της είναι πανταχού παρών σε εμπόρους λιανικής πώλησης σε όλον τον κόσμο.

7. AMAZON
Αξία του brand: 98,9 δισ. δολάρια
Ποσοστιαία μεταβολή σε σχέση με την περσινή χρονιά: +59%
Περσινή κατάταξη: 14η
Τι συνέβη: Η Amazon είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία για τη φετινή κατάταξη, καθώς έχει κάνει ραγδαίες αλλαγές από το χρόνο παράδοσης των προϊόντων της έως και το ψυχαγωγικό της περιεχόμενο.

8. VERIZON
Αξία του brand: 93,2 δισ. δολάρια
Ποσοστιαία μεταβολή σε σχέση με την περσινή χρονιά: +8%
Περσινή κατάταξη: 7η
Τι συνέβη: Η Millward Brown σημείωσε ότι η Verizon είναι άλλη μια εταιρεία που επενδύει στο μέλλον. Η τεχνολογική επιχειρήση έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην αγορά του ψηφιακού βίντεο και τη διαφήμιση χάρη στην εξαγορά της AOL ύψους 4,4 δισ. δολαρίων.

9. MCDONALD'S
Αξία του brand: 88,6 εκατ. δολάρια
Ποσοστιαία μεταβολή σε σχέση με την περσινή χρονιά: +9%
Περσινή κατάταξη: 9η
Τι συνέβη: Η Millward Brown αναφέρει ότι τα Mc Donald’s έχουν προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές τη φετινή χρονιά, προσφέροντας καλύτερη και πιο σύντομη εξυπηρέτηση στο κοινό. Ακόμη, η αλυσίδα εστιατορίων έχει καταφέρει με επιτυχία να προωθήσει τα «υγιεινά προϊόντα αλλά και τις απίστευτες προσφορές» του McCafe και να αυξήσει τις πωλήσεις της.

10. IBM
Αξία του brand: 86,2 εκατ. δολάρια
Ποσοστιαία μεταβολή σε σχέση με την περσινή χρονιά: -8%
Περσινή κατάταξη: 4η
Τι συνέβη: Σύμφωνα με τη Millward Brown, η IBM επενδύει στο μέλλον, ιδιαίτερα με το γνωσιακό-υπολογιστικό σύστημα Watson, το οποίο δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς, όπως η διαφήμιση, η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και το λιανικό εμπόριο. Η τεχνολογική εταιρεία έχει επίσης δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ψηφιακή υπηρεσία του κόσμου: το IBM IX.

Πηγή: Fortune Greece