Συνέντευξη εργασίας | 3 βήματα για να απαντήσετε στην ερώτηση "Γιατί θέλετε αυτή τη δουλειά";

Εργασία

06/03/2019 13:18:00
Όπως η τρομακτική ερώτηση "Μιλήστε μου για εσάς", έτσι και η "Γιατί σας ενδιαφέρει αυτή η θέση" είναι σίγουρο ότι θα εμφανιστεί σε μία συνέντευξη.
 
Ευτυχώς, υπάρχει ένας απλός τρόπος για να απαντήσετε αποτελεσματικά σε αυτή την ερώτηση χωρίς να χρειάζεται να μιλήσετε για κάθε μεγάλη στιγμή της ζωής σας ή της καριέρας σας που σας έφεραν σε αυτή τη συνέντευξη.
 
Δείτε παρακάτω ένα πλαίσιο για το πώς πρέπει να δομήσετε την απάντησή σας.
 
Βήμα 1: Εκφράστε τον ενθουσιασμό σας για την εταιρεία.
Αυτή είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να εντυπωσιάσετε δείχνοντας όλα όσα γνωρίζετε για την εταιρεία. Μπορείτε να μιλάτε για το πόσο σας συναρπάζει η ιδέα να γίνετε μέρος της ομάδας, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με το να δείξετε ότι ξέρετε μερικά πράγματα για την εταιρεία όπου σας παίρνουν συνέντευξη. Οπότε, για να προετοιμαστείτε, περάστε λίγο χρόνο μαθαίνοντας πράγματα για την εταιρεία και επιλέξτε μερικούς παράγοντες κλειδιά για τους οποίους θα ταιριάζετε τέλεια εκεί.
 
Η απάντησή σας θα μπορούσε να ξεκινά:
 
" Το πρώτο πράγμα που τράβηξε την προσοχή μου όταν είδα τη θέση ήταν ότι πρόκειται για αυτή την εταιρεία. Γνωρίζω πως κατασκευάζετε πόλλά από τα εργαλεία σας in-house, η ομάδα είναι μικρή και χρησιμοποείτε τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες στρατηγικές στην αμερικανική αγορά με ποστική προσέγγιση."
 
Ειδικά σε μικρές επιχειρήσεις είναι πάντα εντυπωσιακό όταν ένας υποψήφιος  γνωρίζει μερικά πράγματα με το τι συμβαίνει εκεί. Και το καλύτερο πράγμα είναι είναι ότι σπάνια πρέπει να προχωρήσετε πέρα από την αναθεώρηση της ιστοσελίδας της εταιρείας ή μια γρήγορη συνομιλία με έναν υπάλληλο για να μάθετε αρκετά ώστε να ακούγεται σαν να παρακολουθείτε την εταιρεία.
 
Βήμα 2: Ευθυγραμμίστε τις δεξιότητες και τις εμπειρίες σας με το ρόλο
Στη συνέχεια θα θέλετε να πουλήσετε τον ακριβή λόγο που είστε η σωστή επιλογή για το ρόλο. Υπάρχουν δύο τρόποι για να το κάνετε αυτό: Μπορείτε είτε να εστιάσετε περισσότερο στις εμπειρίες σας είτε στις δεξιότητές σας.
 
Προσπαθήστε να εντοπίσετε ποιο είναι το κύριο μέρος του ρόλου, καθώς και μερικές από τις "επιθυμητές δεξιότητες" στην περιγραφή της θέσης και βεβαιωθείτε ότι μιλάτε γι' αυτό. Παρακολουθήστε την εισαγωγή σας για το πόσο ενθουσιασμένοι είστε για την εταιρεία με το γιατί είστε μια καλή επιλογή:
 
"Αλλά το σημείο που μου έκανε "κλικ" γι' αυτή τη θέση ήταν η ευκαιρία να συνδυάσω τόσο τις δεξιότητές μου στον προγραμματισμό, που κέρδισα όντας Senior Μηχανικός Λογισμικού και την ποσοτική ανάλυση σε μία θέση που θα μου επιτρέψει να δραστηριοποιηθώ στη διαχείριση επενδύσεων."
 
Πείτε λίγα λόγια - θα έχετε το χρόνο να μιλήσετε για το πώς αποκτήσατε αυτά τα skills - οπότε επικεντρωθείτε στο να υπογραμμίσετε μερικές ικανότητες - κλειδιά ή εμπειρίες σχετικές με τη θέση.
 
Βήμα 3: Συνδέστε την απάντηση με την πορεία της καριέρας σας
Τέλος, θα θέλετε να δείξετε πως η θέση σχετίζεται άμεσα με το πού θέλετε να φτάσετε την καριέρα σας. Ιδανικά, θέλετε να δώσετε την εντύπωση πως χρησιμοποιείτε αυτό το ρόλο για το επόμενο βήμα σας. Δείξτε ότι θα μείνετε για καιρό και ο υπεύθυνος προσλήψεων θα νιώσει εμπιστοσύνη ώστε να επενδύσει σε εσάς:
 
"Με ενδιέφερε να μεταβώ στα χρηματοοικονομικά εδώ και λίγο καιρό και διαχειριζόμουν το πρσωπικό μου portfolio για λίγα χρόνια. Η συμμετοχή σε ένα μεγάλο κατάστημα έχει νόημα για μένα γιατί νομίζω ότι είναι ένα από τα λίγα μέρη, όπου θα μπορέσω να χρησιμοποιήσω τις τεχνικές δεξιότητές μου και να περνάω τη μέρα με τη σκέψη στα οικονομικά. Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος/η που μαθαίνω περισσότερα και βλέπω πώς θα μπορέσω να συνεισφέρω στην επιχείρηση."
 
Πηγή: The Muse