Σε μόλις 4 λέξεις μια δισεκατομμυριούχος δίνει ίσως την καλύτερη συμβουλή καριέρας!

Εργασία

15/6/2018 4:19:00 μμ

Η Melinda Gates είναι δισεκατομμυριούχος, φιλάνθρωπος και θέτει στόχους που παλεύει να κατακτήσει. Επιδιώκει συνεχώς περισσότερη επιρροή, περισσότερη κατανομή της βοήθειας, περισσότερες μετρήσεις για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων της, μεγαλύτερη επίδραση.

Το Ίδρυμα Gates αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην παγκόσμια σκηνή. Συμβάλλει στη μείωση της φτώχειας και χρηματοδοτεί το κοινωνικό καλό. Αυτά οφείλονται, σε μεγάλο βαθμό, στις προσπάθειες της Melinda. Όταν ρωτήθηκε για τις καλύτερες συμβουλές σταδιοδρομίας της, είπε σε τέσσερις λέξεις:

"Get comfortable being uncomfortable", που θα πει να είστε άνετοι με το να μην είστε άνετοι.

Πράγματι, δεν μίλησε για την τεχνολογία και δεν χρησιμοποίησε τέλειες λέξεις σε meetings. Σύμφωνα με την Gates, το πιο σημαντικό σημείο που χρειάζεται να βελτιώσει κάποιος για να είναι καθολικά επιτυχημένος είναι να αισθάνεται άνετα με το άβολο, αυτό που δεν τον κάνει να αισθάνεται άνετα και του προκαλεί δυσφορία.

Υπάρχει στην πραγματικότητα μια ολόκληρη ομιλία από TED αφιερωμένη σε αυτήν την έννοια. Η Luvvie Ajayi είναι διασκεδαστική και προκαλεί έμπνευση καθώς υποστηρίζει όλους τους λόγους που εξυπηρετούν στο να αρχίσει κανείς να νιώθει εντάξει με το να μην νιώθει άνετα, ειδικότερα όταν έρχεται η στιγμή να χρησιμοποιήσει τη φωνή του:
«Η σιωπή σου δεν εξυπηρετεί κανέναν», λέει η Ajayi. Η ειλικρίνεια και η αυθεντική έκφραση είναι σημαντικά στην ηγεσία, ειδικότερα όταν δημιουργεί βοηθητικές αλλαγές για τους άλλους.

Είναι αλήθεια ότι είναι εγγενώς άβολο να μιλάτε όταν αυτό που έχετε να πείτε μπορεί να μην ακουστεί καλό σε όλους. Είναι δυσάρεστο να πείτε κάτι σε μια συνάντηση που γνωρίζετε ότι μπορεί να προκαλέσει θυμό στην ομάδα σας ή το αφεντικό σας (ή και τα δύο). Είναι δυσάρεστο να πείτε όχι σε ένα μέλος της οικογένειας που σας πιέζει να του δανείσετε χρήματα όταν ξέρετε ότι δεν είναι το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνετε.

Ωστόσο, όπως λέει και η ίδια η Gates, «το να πετύχεις κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ πριν ξεκινά με την πρόκληση του να κάνεις πράγματα που δεν έχεις κάνει ποτέ πριν».

Όταν πρόκειται για την καριέρα σας (ή οτιδήποτε άλλο στη ζωή), αν θέλετε κάτι που δεν είχατε ποτέ, θα πρέπει να κάνετε κάτι καινούριο. Και πρέπει να είναι προσωπικό. Πρέπει να αναλάβετε δράση και να αναπτυχθείτε εάν θέλετε η επιχείρησή σας να κάνει το ίδιο.

Οι περισσότεροι από εμάς, όταν αντιμετωπίζουν τη δυσφορία ή το άβολο, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να το αναβάλλουν ή να το τερματίσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Σταματάμε τη δύσκολη συζήτηση ή πίνουμε για να ξεχάσουμε και άλλα παρόμοια πράγματα.

Το σημείο της Γκέιτς δεν είναι ότι η δυσφορία γίνεται πιο εύκολη - είναι ότι πρέπει να εστιάσετε στο γεγονός ότι πρέπει να αισθανθείτε άνετα με το συναίσθημα αυτό και να αποφύγετε να αντισταθείτε ή να σταματήσετε. Πρέπει να το κοιτάξετε κατάματα. Μόλις καλλιεργήσετε αυτή την αίσθηση της ηρεμίας (ακόμα και για μια στιγμή), μπορείτε να κάνετε μια ευφυή επιλογή για το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια. Αρχίζετε να αντιλαμβάνεστε ότι η δυσφορία και η αβεβαιότητα δεν θα σας σκοτώσουν και ότι είναι απλά πληροφορίες σχετικά με το πού τελειώνει το comfort zone σας.

Αισθανθείτε άνετα με το να νιώθετε άβολα. Θα μπορούσε απλώς να αλλάξει τα πάντα.

Πηγή: semifind.gr