Οι καλύτερες εταιρείες για να δουλεύεις σύμφωνα με το Great Place to Work

Εργασία

04/03/2019 14:34:00
Το Great Place to Work ανέλυσε για το Fortune τις επιχειρήσεις στις οποίες οι εργαζόμενοι συναντούν τις ιδανικές συνθήκες.
Η φετινή λίστα με τις καλύτερες εταιρείες για να δουλεύει κάποιος έχει την αλυσίδα ξενοδοχείων Hilton στην κορυφή. Οι εταιρείες της λίστας ανήκουν σε μια ποικιλία κλάδων, από αλυσίδες σούπερ μάρκετ μέχρι τεχνολογικούς οργανισμούς. Ο ερευνητικός συνεργάτης του Fortune, Great Place to Work, αξιολόγησε τα πάντα, από εταιρικές παροχές μέχρι ευκαιρίες καινοτομίας, για να καταλήξει στη φετινή κατάταξη.
 
Δείτε τις 10 πρώτες εταιρείες της λίστας:

1. HILTON
Πριν από μερικά χρόνια, ο Chris Nassetta είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τις στολές του προσωπικού. «Φόρεσα το σακάκι ενός θυρωρού και είπα στον εαυτό μου ‘Ωχ, αυτό είναι πολύ βαρύ’» δήλωσε πρόσφατα ο CEO του Hilton στο Fortune. «Δεν ένοιωθα άνετα και σκέφτηκα: ‘Το έχουμε κάνει τελείως λάθος στο συγκεκριμένο θέμα – δεν δίνουμε στους εργαζομένους μας τα σωστά ρούχα να φορέσουν’». Ο Nassetta και η ομάδα του αποφάσισαν ότι απαιτούντο αλλαγές· στις αρχές του 2018, η εταιρεία ξεκίνησε μια συνεργασία με την Under Armour για τη σχεδίαση ελαφρύτερων και πιο άνετων στολών.
 
Αυτή είναι μια από τις πολλές αλλαγές με έμφαση στον εργαζόμενο που επέτρεψαν στην 100ετή αλυσίδα Hilton να επιλεγεί ως η Καλύτερη Εταιρεία για Εργασία στην Αμερική. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια δικαίωση για τον Nassetta, ο οποίος όταν ανέλαβε τα ηνία στο Hilton το 2007 βρήκε έναν οργανισμό «που είχε χάσει κάπως τον δρόμο του», όπως λέει ο ίδιος. «Ξεχάσαμε ότι ήμαστε μια εταιρεία που εξυπηρετεί ανθρώπους, και το εταιρικό περιβάλλον είχε αποσυνδεθεί από την πρώτη γραμμή».
 
Με τη μετοχή να έχει ανέβει κατά 274% από την αρχική δημόσια προσφορά το 2013, οι επενδυτές αναμφίβολα επικροτούν τις αλλαγές που θέτουν στο επίκεντρο τους εργαζομένους. «Έχω μανία να τους φροντίζω» λέει ο Nassetta για τα μέλη του προσωπικού. Κι αυτό ακούγεται σαν τη σωστή συνταγή ώστε η εταιρεία να παραμείνει για καιρό ένα καλό μέρος για εργασία.

2. SALEFORCE
Η συμπερίληψη αποδίδει για τη Salesforce, η οποία έχει δαπανήσει 8,7 εκατομμύρια δολάρια σε ένα διάστημα τριών ετών για να εξαλείψει διαφορές στις απολαβές βάσει φύλου ή φυλής. Επιπλέον, το σύστημα στόχων V2MOMs (Όραμα, Αξίες, Μέθοδοι, Εμπόδια, Μέτρα) περιλαμβάνει πλέον στόχους ευημερίας μαζί με πιο παραδοσιακούς στόχους καριέρας· πάνω από τα μισά γραφεία διαθέτουν Ζώνες Ενσυνειδητότητας.

3. WEGMANS FOOD MARKETS
Η αναπτυσσόμενη οικογενειακή αλυσίδα σουπερμάρκετ δαπανά πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε εκπαίδευση και ανάπτυξη του πολυάριθμου εργατικού δυναμικού της. Παράλληλα, είναι μια από τις λιγοστές αλυσίδες σουπερμάρκετ που συμβάλλει στην ελάφρυνση του βάρους των σχολικών δαπανών – φέτος παρείχε 5 εκατομμύρια δολάρια για κάλυψη δαπανών σπουδών. «Είναι ωραία να δουλεύεις για μια εταιρεία που δίνει συνεχώς» είπε ένας εργαζόμενος.

4. WORKDAY
Πώς πετυχαίνεις να έχεις ποικιλομορφία; Με δεδομένα. Ο νέος επικεφαλής ποικιλομορφίας της εταιρείας παρατηρεί δεδομένα σε πραγματικό χρόνο που αφορούν το εργατικό δυναμικό, συμπεριλαμβανομένων και ζητημάτων όπως η ισότητα στις αμοιβές, οι χρόνοι προαγωγής κλπ. Πέρυσι, όλα τα μέλη της εκτελεστικής ομάδας της Workday είχαν πρόσβαση σε πίνακες ποικιλομορφίας, οι οποίοι επέτρεπαν στα στελέχη να κατανοήσουν τη σύσταση των ομάδων τους.

5. KIMPTON HOTELS & RESTAURANTS
Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία boutique ξενοδοχείων και εστιατορίων περιγράφουν την εταιρική κουλτούρα της ως «εμβριθή». Σε όλα τα επίπεδα, οι εργαζόμενοι ενθαρρύνονται να δημιουργούν μαγικές στιγμές για τους επισκέπτες (και επιβραβεύονται με μάρκες Kimpton Moment, τις οποίες μπορούν να ανταλλάξουν με βραβεία όπως επιπλέον μέρες άδειας και Apple Watch). Η διεύθυνση κάνει το ίδιο για τα μέλη του προσωπικού, δίνοντας π.χ. κάρτες δώρου για spa.

6. CISCO
Η γνωστή εταιρεία τεχνολογίας της πληροφορίας συνεχίζει να βρίσκει νέους τρόπους για να εμπλέκεται με τους πάνω από 37.000 εργαζομένους της. Η Cisco δίνει έμφαση στην κοινότητα, δίνοντας σε κάθε εργαζόμενο 40 ώρες πληρωμένης άδειας κάθε χρόνο για εθελοντική εργασία και προσφέροντας 50 εκατομμύρια δολάρια στη μη κερδοσκοπική οργάνωση Destination: Home για την παροχή βοήθειας στους αστέγους της Bay Area.

7. EDWARD JONES
Σε αυτή την εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών η στόχευση είναι μακροπρόθεσμη, καθώς η ετήσια αύξηση των εσόδων είναι μόλις 5%. Ένα ισχυρό πρόγραμμα καθοδήγησης (ένας στους τρεις χρηματοπιστωτικούς συμβούλους υπηρετεί ως μέντορας) κάνει τους νεοπροσληφθέντες εργαζομένους να νοιώθουν ότι λαμβάνουν πραγματική υποστήριξη. Σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, υπάρχει δια-τμηματική ομάδα διαχείρισης κρίσεων που βοηθάει το προσωπικό και συνεχίζει να πληρώνει όσους δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά τους.

8. ULTIMATE SOFTWARE
Στα σχόλιά τους, οι εργαζόμενοι αναφέρονται όλοι στον «χαλαρό, ταπεινό και ζεστό» διευθύνοντα σύμβουλο Scott Scherr ως «Scott» και τονίζουν την ύπαρξη μιας εταιρικής κουλτούρας όπου τα κορυφαία στελέχη είναι ορατά και προσβάσιμα, «χωρίς ξεχωριστό όροφο για τους διευθυντές και ειδικό κλειδί στο ασανσέρ». Οι εργαζόμενοι λαμβάνουν 300 δολάρια τον χρόνο για να υποστηριχθούν οι δραστηριότητες που κάνουν τα παιδιά στον ελεύθερο χρόνο, ενώ οι βετεράνοι παίρνουν ένα χρηματικό μπόνους ετησίως.

9. TEXAS HEALTH RESOURCES
Σε αυτό το μη κερδοσκοπικό δίκτυο 350 νοσοκομείων και εγκαταστάσεων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κυριαρχούν οι θεμελιώδεις αξίες. Μηνιαίες εκπαιδευτικές συνεδρίες, τελετές βραβείων και μια ομάδα 70 συναδέλφων εμψυχωτών στηρίζουν τη «Δέσμευση της Texas Health». Στα πλαίσια της υποστήριξης των βετεράνων, η εταιρεία αύξησε τις προσλήψεις βετεράνων κατά 21% σε έναν χρόνο.

10. BOSTON CONSULTING GROUP
Η εταιρεία συμβούλων επιδιώκει να υποστηρίζει τους νέους εργαζομένους της προσφέροντας προετοιμασία για τα τεστ εισαγωγής στα μεταπτυχιακά αλλά και αποζημίωση για τα δίδακτρα ύψους 17.386 δολάρια κατά μέσο όρο – η υψηλότερη στη λίστα. «Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να ακολουθήσει κάποιος τα ατομικά του ενδιαφέροντα» λέει ένας εργαζόμενος. «Ο καθένας μπορεί να γίνει επιχειρηματίας» προσθέτει ένας άλλος.

Πηγή: Fortune Greece