Αυτό το λάθος στο βιογραφικό μπορεί να σας κοστίσει τη δουλειά

Εργασία

29/03/2017 15:45:00
της Caroline Ceniza-Levine
 
Κάποια στιγμή στο παρελθόν και ενώ εργαζόμουν ως HR, ήθελα να προσλάβω μία υποψήφια, η οποία είχε συμπεριλάβει στο βιογραφικό της την κατοχή ενός bachelor πτυχίου. Αφού έκανα την έρευνά μου διαπίστωσα πως δεν είχε πάρει ποτέ της πτυχίο. Είχε ολοκληρώσει όλες τις διδακτικές μονάδες ωστόσο της είχαν αρνηθεί το πτυχίο λόγω εκκρεμών προστίμων στη βιβλιοθήκη.
 
Αν δεν έγραφε πως είναι κάτοχος του πτυχίου, αλλά συμπεριλάμβανε τις μονάδες - για παράδειγμα, "ολοκλήρωσα 120 μονάδες προς ένα πτυχίο" - αυτό για τον εργοδότη θα ήταν σαν να το είχε λάβει και στην πραγματικότητα δεν θα αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα.
 
Αντιθέτως η υπερβολή της κόστισε τη δουλειά.
 
Ένα βιογραφικό χρησιμεύει συχνά ως σχεδιάγραμμα σε έλεγχο του ιστορικού του/της υποψηφίου-ιας. Ο εργοδότης σας μπορεί να ελέγξει τις ημερομηνίες της πρότερης εργασιακής σας εμπειρίας, τους τίτλους θέσης, τους ακαδημαϊκούς βαθμούς σας και άλλα πράγματα. Οπότε μπορείτε να είστε σίγουροι πως ό,τι μπορεί να επαληθευτεί, θα επαληθευτεί.
 
Ακόμη και αν δεν γράψατε ευθέως ποτέ κανένα ψέμα, μήπως διαστρεβλώσατε κάποια στιγμή ελαφρώς την αλήθεια;
 
Πολλοί άνθρωποι το έχουν κάνει, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων διασήμων. Είναι πολύ εύκολο να υπερβάλει κανείς, ιδιαίτερα όταν κάποια στοιχεία του βιογραφικού είναι ανοιχτά σε ερμηνείες. Οι υπερβολές και τα ψέματα συνήθως συμπεριλαμβάνονται στο πεδίο των δεξιοτήτων και των ευθυνών, που αποτελούν και τις πιο υποκειμενικές περιοχές του βιογραφικού.
 
Οι υπερβολές μπορεί να σας προκαλέσουν τους ίδιους μπελάδες με τα ψέματα. Πρέπει να δίνετε σαφή παραδείγματα. Αν δηλώσετε πως διαθέτετε μία συγκεκριμένη δεξιότητα, συμπεριλάβετε ένα παράδειγμα όπου τη χρησιμοποιήσατε, μία λεπτομέρεια που θα το αποδεικνύει. Επίσης, προσέξτε πολύ όταν δίνετε στον εαυτό σας τίτλους.
 
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πώς πρέπει να είναι το βιογραφικό σας!
 

Πηγή: Money