ΕΙΣΟΔΟΣ

5 λάθη στο βιογραφικό που πρέπει να αποφύγετε

Εργασία

19/03/2019 17:37:00
Είτε θέλετε να αλλάξετε καριέρα είτε μεταβαίνετε από το σχολείο στην αγορά εργασίας, το βιογραφικό σας θα παίξει το σημαντικότερο ρόλο στη διαδικασία της αίτησής σας. Σε μία τόσο ανταγωνιστική οικονομία, οι recruiters λαμβάνουν εκατοντάδες βιογραφικά για εξαιρετικά μικρό άνοιγμα θέσεων. Το βιογραφικό σας πρέπει να εντυπωσιάσει. Διότι μία καλή πρώτη εντύπωση μπορεί να οδηγήσει σε συνέντευξη. Μία κακή...; Πολλοί έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση και ξέρουμε. Για να διασφαλίσουμε πως το βιογραφικό μας θα εντυπωσιάσει τους αναγνώστες, πρέπει να αποφύγουμε τα ακόλουθα λάθη.
 
1. Να μη στοχεύουμε τη σωστή θέση ή βιομηχανία
Η πλειοψηφία των recruiters αναζητούν συγκεκριμένη εμπειρία που είναι σχετική με τη θέση για την οποία προσλαμβάνουν. Αν κάνετε αίτηση για πολλαπλές θέσεις, φροντίστε να συντάσσετε το βιογραφικό στα μέτρα της καθεμίας.
Διασφαλίστε τουλάχιστον πως στην περιγραφή των ρόλων σας έχετε συμπεριλάβει συγκεκριμένες λέξεις - κλειδιά που δείχνουν εξοικείωση με το ρόλο που θέλετε.
 
2. Χρήση φτωχού formatting
Μην καταχωρείτε περιεχόμενο στο header.
Αποφύγετε περίεργες γραμματοσειρές. Χρησιμοποιήστε Verdana, Tahoma, Arial, or Calibri και μέγεθος από 11pt. και πάνω.
Μη χρησιμοποιείτε γραφικά, πλαίσια και όρια.
Τα καλύτερα βιογραφικά πετυχαίνουν να δημιουργούν έναν οπτικό ρυθμό στον αναγνώστη, έτσι ώστε να αποκομίζει ξεκάθαρα τις σημαντικές πληροφορίες και να αποκτά τόσο γενική όσο και πιο συγκεκριμένη εικόνα για το background  του αιτούντος.
 
3. Εστίαση σε ευθύνες και όχι σε επιτεύγματα
Οι περισσότερες θέσεις εργασίας που ανοίγουν, αναφέρονται σε ευθύνες, οπότε οι υποψήφιοι δεν πρέπει να κάνουν το ίδιο όταν αναφέρονται στην προηγούμενη εμπειρία τους. Οπότε προτιμήστε αντί να συμπεριλαμβάνετε αρμοδιότητες, να μιλάτε για μετρήσιμα επιτεύγματα μέσα από το βιογραφικό σας, που θα δείξουν στην πράξη πώς θα δώσετε αξία στην εταιρεία όπου θέλετε να εργαστείτε.
 
4. Τυπογραφικά λάθη
Αν διαβάζατε εκατοντάδες βιογραφικά και χρειαζόσασταν μία δικαιολογία για να βγάλετε στην άκρη τα μισά, τα τυπογραφικά λάθη δεν θα ήταν μία καλή αρχή; Τίποτα δεν δείχνει περισσότερο "ότι δεν νοιάζεστε" από ένα μικρό λαθάκι. Οπότε διασφαλίστε ότι θα ελέγξετε το βιογραφικό σας  ή θα βάλετε ένα φίλο να το εξετάσει για εσάς.
 
5. Το να είστε μονοδιάστατοι
Οι περισσότερες αποφάσεις προσλήψεων λαμβάνονται βάσει ενός συνδυασμού των ακόλουθων δύο παραγόντων: εμπειρία και προσωπικότητα. Τα βιογραφικά που επικεντρώνονται αποκλειστικά στην επίδειξη εμπειρίας μπορεί να θεωρηθούν μονοδιάστατα. Μπορείτε να εξισορροπήσετε το βιογραφικό σας αν επιλέξετε μερικές βασικές εμπειρίες και δεξιότητες, που δεν σχετίζονται άμεσα με την εργασία στην οποία έχετε υποβάλει αίτηση. Τα ασυνήθιστα χόμπι ή δεξιότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προκαλέσουν ενδιαφέρον, να ολοκληρώσουν την αίτησή σας και να χρησιμεύσουν ως ερεθίσματα για συζήτηση κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης.
 
Μάθετε ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ πώς να συντάσσετε ένα σωστό βιογραφικό
με το online σεμινάριο του Skillbox.gr
 
Πηγή: Lifehack