20 πράγματα που μισούν οι recruiters στο βιογραφικό σου και η λύση για όλα

Εργασία

02/11/2018 12:29:00

Η Lindsay Kolowich, αρθρογράφος στο hubspot φέρνει στο μυαλό της την πρώτη της συνέντευξη για δουλειά μετά το κολέγιο, όπου είχε την ιδέα να γράψει στο βιογραφικό της "Relevant Coursework: Statistics" στην ενότητα της εκπαίδευσης, σε μια προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή. Και την τράβηξε! Στη συνέχεια όμως το μετάνιωσε, όταν την ώρα της συνέντευξης, ο υπεύθυνος προσλήψεων της έθεσε μία ερώτηση σχετική με στατιστική και της υπογράμμισε πως το είχε γράψει στο βιογραφικό της.

Οπότε πώς μπορούμε να αποφύγουμε να βρεθούμε σε μία τέτοια άβολη κατάσταση και να διασφαλίσουμε ότι θα συντάξουμε ένα σωστό βιογραφικό;

Αποφεύγοντας λάθη που οι recruiters μισούν!

Διαβάστε παρακάτω μία λίστα με όσα πρέπει να αποφύγετε.

1) Μη στέλνετε το βιογραφικό σας σε Google Doc, χωρίς να χορηγείτε τα κατάλληλα δικαιώματα ώστε να μπορούν να το ανοίξουν οι παραλήπτες.
Ιδανικότερα, θα πρέπει να στέλνετε το βιογραφικό σας σε pdf μορφή. Αν πρέπει να το στείλετε σε Google Doc για κάποιο λόγο, θυμηθείτε να επιλέξετε την επιλογή "Κοινή Χρήση" και να συμπληρώσετε το email των ανθρώπων που επιθυμείτε να το δουν.

2) Μη χρησιμοποιείτε email διευθύνσεις όπως "koritsaki32@yahoo.gr".
Δημιουργήστε ένα email το οποίο θα προκύπτει κατά προτίμηση από το όνομά σας. Είναι πολύ εύκολο και θα σας χρειαστούν 2 λεπτά για να δημιουργήσετε ένα gmail account.

3) Μην επισημαίνετε τη λάθος εταιρεία
"Είναι άδικο να έχει κάποιος ένα πολύ καλό βιογραφικό ή μία συνοδευτική επιστολή και να γράφει λάθος το όνομα της εταιρείας στην οποία απευθύνεται", λέει η Emily MacIntyre, Senior Marketing Recruiter στη HubSpot.

4) Μην γίνεστε ιδιαίτερα δημιουργικοί με τη γραμματοσειρά.
Η γραμματοσειρά και το format είναι τα πρώτα στοιχεία που προσέχουν οι recruiters πριν ξεκινήσουν να διαβάζουν το βιογραφικό. Διατηρήστε μία γραμματοσειρά σε όλο τα βιογραφικό σας, κατά προτίμηση Georgia, Bell MT, Goudy Old Style και Garamond , εκτός και αν είστε Designer.

5) Αφήστε απ'έξω το Λύκειο, εκτός και αν είστε ακόμη μαθητές. End of discussion.

6) Μην αναφέρετε μόνο τον 1 βαθμό, εάν είστε κάτοχοι δύο πτυχίων.
Κάτι τέτοιο θα τραβήξει αμέσως την προσοχή των recruiters και θα αναρωτηθούν γιατί.

7) Μην αναφέρετε κάθε τεχνολογική συσκευή που έχετε ποτέ ακουμπήσει, χρησιμοποιήσει, ακούσει, μυρίσει.
Στον κλάδο της τεχνολογίας, είναι πολύ συνηθισμένο για τους υπεύθυνους προσλήψεων να βλέπουν τους υποψηφίους να αναγράφουν την εμπειρία τους με όλη την τεχνολογία που έχουν ακούσει ποτέ. Αλλά αν δεν έχετε κόψει και επεξεργαστεί εκτενώς βίντεο, δεν μπορείτε πραγματικά να βάλετε το "Final Cut Pro" στο βιογραφικό σας σημείωμα.

8) Μην αναφέρετε πως είστε expert σε Microsoft Word, Excel, και PowerPoint.
Σχεδόν κάθε υποψήφιος αισθάνεται την ανάγκη να συμπεριλάβει αυτή η φράση στο βιογραφικό του - αλλά οι εργοδότες τη μισούν. Η βασική γνώση της σουίτας Microsoft Office  θεωρείται για τους απόφοιτους κολλεγίων δεδομένη αυτές τις μέρες.

9) Μην μορφοποιείτε τα πάντα στο βιογραφικό σας.
Σκεφτείτε το βιογραφικό σαν μία διαφήμιση με την οποία πρέπει να πουλήσετε καλά τον εαυτό σας.

10) Μη γράφετε πολύ γενικευμένη περίληψη.
Εκτός αν μια εταιρεία ζητά ρητά μια περίληψη στην κορυφή του βιογραφικού σας (πράγμα που είναι αμφίβολο), δεν πρέπει να συμπεριλάβετε ένα, λέει η MacIntyre.

11) Μη χρησιμοποιείτε το "Εγώ" ή το "Εμένα".

12) Μη χρησιμοποιείτε τα ρήματα σε λάθος χρόνο.

13) Μην αναφέρεστε μόνο στα καθήκοντα που είχατε σε προηγούμενες θέσεις.
Οι recruiters θέλουν να βλέπουν κατορθώματα, νούμερα κλπ.

14)  Μην αναφέρετε εργασιακή εμπειρία που δεν σχετίζεται καθόλου με τη θέση.

15) Μη συμπεριλαμβάνετε μεγάλες παραγράφους μέσα στο βιογραφικό.
Οι υπεύθυνοι προσλήψεων χρειάζονται 6 δευτερόλεπτα ώστε να σκανάρουν ένα βιογραφικό και να αποφασίσουν αν τους κάνει ή όχι. Μην τους δυσκολεύετε τη ζωή. Χρησιμοποιήστε bullets.

16) Αποφύγετε τα κλισέ.
Ο καθένας μπορεί να γράψει ότι εργάζεται πολύ σκληρά και ότι είναι πολύ καλός στο να δίνει λύσεις! Και;

17) Εξηγήστε γιατί υπάρχουν μεγάλα κενά στον εργασιακό σας βίο.
Τα κενά είναι κόκκινες σημαίες για τους recruiters - αλλά συνήθως αυτό συμβαίνει όταν δεν υπάρχει εξήγηση.

18) Το βιογραφικό σας πρέπει να συμβαδίζει με το προφίλ σας στο LinkedIn.
Ανα ένας recruiter ενδιαφέρεται για το βιογραφικό σας, πιθανότατα, να δει το προφίλ σας στο LinkedIn παράλληλα, για να μάθει περισσότερα για εσάς - και να ελέγξει αποκλίσεις. Βεβαιωθείτε ότι ενημερώνετε το προφίλ σας στο LinkedIn την ίδια στιγμή που ενημερώνετε το βιογραφικό σας σημείωμα.

19) Μην τρελαίνεστε με το format.
H MacIntyre προειδοποιεί, "Μην απομακρύνεστε πάρα πολύ από ένα φυσιολογικό format, γιατί μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιον να διαβάσει το βιογραφικό σας". "Δεν χρειάζεται να είστε εξαιρετικά δημιουργικοί με σχήματα κλπ."

20) Μην γράφετε το βιογραφικό σαν να είναι μυθιστόρημα
Θυμάστε πώς κανείς δεν θέλει να διαβάσει έναν τόνο κειμένου; Οι υπεύθυνοι προσλήψεων δεν θέλουν να γυρίσουν πολλές σελίδες για να διαβάσουν τις εμπειρίες σας. Ένας καλός κανόνας είναι να περιορίσετε το βιογραφικό σας σε μία σελίδα για κάθε δέκα χρόνια εμπειρίας. Οι πιθανότητες είναι, ότι δεν θα φτάσουν καν στη δεύτερη σελίδα.

Η λύση που σας υποσχεθήκαμε από την αρχή:
Αποφύγετε όλα αυτά τα λάθη έξυπνα και γρήγορα χτίζοντας το τέλειο βιογραφικό εντελώς δωρεάν!

Πηγή: Skillbox.gr