Αιτήσεις για Τουριστικές Επιχειρήσεις για απασχόληση μαθητών των ΕΠΑΣ & ΙΕΚ του Υπουργείου Τουρισμού

Επιχειρηματικότητα

15/4/2015 1:29:00 μμ

Εως την Παρασκευή μπορούν οι τουριστικές επιχειρήσεις να υποβάλλουν αιτήσεις για να απασχολήσουν μαθητές των ΕΠΑΣ και των ΙΕΚ του υπουργείου Τουρισμού την φετινή τουριστική περίοδο στις επιχειρήσεις τους.

Το Υπουργείο Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού (πρώην Υπουργείο Τουρισμού) έχει απευθύνει πρόσκληση στις Τουριστικές Επιχειρήσεις (Ξενοδοχεία, Εγκαταστάσεις Ειδικής Τουριστικής Υποδομής, Τουριστικά Γραφεία) και στα Εργαστήρια Ζαχαροπλαστικής, που επιθυμούν να απασχολήσουν τους θερινούς μήνες του τρέχοντος έτους, μαθητές Β' έτους των ΕΠΑΣ, καταρτιζόμενους Β' έτους κατάρτισης των ΙΕΚ και σπουδαστές των Ανώτερων Σχολών (ΑΣΤΕ) του Υπουργείου Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού (πρώην Υπουργείου Τουρισμού), για πραγματοποίηση της πρακτικής τους άσκησης, να υποβάλλουν σχετική αίτηση ανάλογα με την σχολή φοίτησης, ως εξής:

Α) Για απασχόληση μαθητών Β' έτους ΕΠΑΣ και σπουδαστών Α' και Β' έτους ΑΣΤΕ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, σύμφωνα με το . επισυναπτόμενο Υπόδειγμα 1, συνοδευόμενη με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μέχρι και την Παρασκευή 17/04/2015 - αυτοπροσώπως ή ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού (πρώην Υπουργείο Τουρισμού) (Διεύθυνση Τουριστικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης, Τμήμα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Λ. Αμαλίας 12,10557, Αθήνα) ή - με fax (τηλεομοιοτυπία) στον αριθμό 210-3736185 ή - με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση praktikiaskisi@mintour.edu.gr εφόσον τα δικαιολογητικά έχουν σαρωθεί και η υπογραφή του νόμιμου εκπροσώπου και η σφραγίδα της επιχείρησης διακρίνονται ευκρινώς στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση.

Β) Για απασχόληση καταρτιζομένων Β' έτους κατάρτισης ΙΕΚ και σπουδαστών Γ' έτους ΑΣΤΕ, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, σύμφωνα με το επισυναπτόμενο Υπόδειγμα 2, συνοδευόμενη με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μέχρι και την Παρασκευή 17/04/2015 στους Διευθυντές των ΙΕΚ για απασχόληση καταρτιζομένων ΙΕΚ και στους Διευθυντές των Ανώτερων Σχολών για απασχόληση σπουδαστών Γ' έτους ΑΣΤΕ. Τα στοιχεία επικοινωνίας με τα ΙΕΚ και τις ΑΣΤΕ αναγράφονται στο Παράρτημα I.

Γ) Για απασχόληση καταρτιζομένων Δ' εξαμήνου κατάρτισης της ειδικότητας «Ειδικός Θαλασσοθεραπείας-Spa» του ΙΕΚ Ρόδου, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, σύμφωνα με το επισυναπτόμενο Υπόδειγμα 2, συνοδευόμενη με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μέχρι και τη Δευτέρα 30/03/2015 στον Διευθυντή του ΙΕΚ Ρόδου. Επισημαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που επιθυμούν να απασχολήσουν μαθητές των ΕΠΑΣ ή/και σπουδαστές Α' και Β' έτους των Ανώτερων Σχολών, στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση συμπληρώνουν τον αριθμό των μαθητών ή/και σπουδαστών ανά ειδικότητα και ανά εκπαιδευτικό έτος. Στην περίπτωση που επιθυμούν καταρτιζόμενους Β' έτους κατάρτισης των ΙΕΚ συμπληρώνουν το ονοματεπώνυμο, το εξάμηνο και την ειδικότητα του καταρτιζόμενου και σε περίπτωση που επιθυμούν σπουδαστές Γ' έτους των Ανώτερων Σχολών, το ονοματεπώνυμο του σπουδαστή. Αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά την παραπάνω οριζόμενη προθεσμία δεν θα γίνουν δεκτές.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης έχουν οι παρακάτω επιχειρήσεις : α) Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα: * Κατηγορίας 5 αστέρων με αριθμό κλινών 50 και άνω. * Κατηγορίας 4 αστέρων με αριθμό κλινών 60 και άνω και * Κατηγορίας 3 αστέρων με αριθμό κλινών 110 και άνω Οι επιχειρήσεις της κατηγορίας θα πρέπει να πληρούν της προϋποθέσεις άρτιας λειτουργίας όλων των τμημάτων μιας σωστά οργανωμένης μονάδας και να λειτουργούν τα τμήματα της αντίστοιχης ειδικότητας. β) Εγκαταστάσεις Ειδικής Τουριστικής Υποδομής, οι οποίες διαθέτουν άρτια οργανωμένα επισιτιστικά τμήματα. γ) Τουριστικά Γραφεία με αριθμό προσωπικού 3 άτομα και άνω. (όπως αυτό προκύπτει από την κατάσταση εργασίας επικυρωμένη από την Επιθεώρηση Εργασίας) δ) Εργαστήρια Ζαχαροπλαστικής πλήρως οργανωμένα από πλευράς εγκαταστάσεων και υπό την προϋπόθεση ότι απασχολούν στην ειδικότητα κατ' ελάχιστο 5 εργαζόμενους, (όπως αυτό προκύπτει από την κατάσταση εργασίας επικυρωμένη από την Επιθεώρηση Εργασίας)

Τα δικαιολογητικά που οφείλουν να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, ανά είδος επιχείρησης, προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Πρακτικής Ασκησης είναι τα εξής:

• Κυρία ξενοδοχειακά καταλύματα - Εγκαταστάσεις Ειδικής Τουριστικής Υποδομής, οι οποίες διαθέτουν άρτια οργανωμένα επισιτιστικά τμήματα α) αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, σύμφωνα με το επισυναπτόμενο Υπόδειγμα 1 ή 2 β) ευκρινές φωτοαντίγραφο του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας σε ισχύ γ) ευκρινές φωτοαντίγραφο Αδειας Ίδρυσης και Λειτουργίας καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος σε ισχύ δ) για τη ζήτηση καταρτιζομένων Δ' εξαμήνου ειδικότητας «Ειδικός Θαλασσοθεραπείας-Spa», ευκρινές φωτοαντίγραφο Ειδικού Σήματος Λειτουργίας Κέντρου Θαλασσοθεραπείας ή οποιοδήποτε δικαιολογητικό αποδεικνύει ότι εντός του ξενοδοχείου λειτουργεί νόμιμα υφιστάμενη οργανωμένη μονάδα, στην οποία οι καταρτιζόμενοι μπορούν να ασκηθούν βάσει του συνημμένου αναλυτικού προγράμματος πρακτικής άσκησης.

• Τουριστικά Γραφεία α) αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, β) ευκρινές φωτοαντίγραφο βεβαίωσης συνδρομής νόμιμων προϋποθέσεων για τη λειτουργία Τουριστικού Γραφείου/Ειδικού Σήματος Λειτουργίας σε ισχύ γ) ευκρινές φωτοαντίγραφο του εντύπου «Πίνακας Προσωπικού» τρέχουσας περιόδου, επικυρωμένο από την Επιθεώρηση Εργασίας

• Εργαστήρια Ζαχαροπλαστικής α) αίτηση-υπεύθυνη δήλωση β) απλό φωτοαντίγραφο Άδειας Ίδρυσης και Λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος σε ισχύ γ) απλό φωτοαντίγραφο του εντύπου «Πίνακας Προσωπικού» τρέχουσας περιόδου επικυρωμένο από την Επιθεώρηση Εργασίας Οι αιτήσεις επιχειρήσεων που δεν θα συνοδεύονται από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δεν θα γίνονται δεκτές.

Η πρακτική άσκηση πραγματοποιείται κατά τη θερινή περίοδο και συγκεκριμένα:

Α) Για τους μαθητές Β' έτους των ειδικοτήτων Μαγειρικής Τέχνης, Ζαχαροπλαστικής Τέχνης, Ξενοδοχειακών & Επισιτιστικών Υπηρεσιών των ΕΠΑΣ την περίοδο από 01/06/2015 έως 13/09/2015.

Β) Για τους καταρτιζόμενους Β' έτους κατάρτισης όλων των ειδικοτήτων ΙΕΚ την περίοδο από 15/06/2014 έως 12/09/2014, σύνολο 90 ημέρες. Οι καταρτιζόμενοι Β' έτους της ειδικότητας Ειδικός Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών & Τροφοδοσίας πραγματοποιούν επιπλέον πρακτική άσκηση στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών τους και την περίοδο από 02/5/2015 έως 14/06/2015.

Γ) Για τους καταρτιζόμενους Δ' εξαμήνου κατάρτισης της ειδικότητας «Ειδικός Θαλασσοθεραπείας-Spa» του ΙΕΚ Ρόδου από 1/4/2015 έως 31/7/2015, και για σύνολο 350 ωρών πρακτικής άσκησης.

Δ) Για τους σπουδαστές των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης από 01/07/2015 έως 30/09/2015

Πηγή: Dikaiologitika