1st Human Capital Summit από την ICAP Group: Αισιόδοξα μηνύματα για τη διαχείριση των ταλέντων από τις επιχειρήσεις

Επιχειρηματικότητα

18/6/2015 3:33:00 μμ

Με τη συμμετοχή 200 περίπου Στελεχών και επαγγελματιών Ανθρώπινου Δυναμικού πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 1ο Human Capital Summit από την ICAP Group.

Τις εργασίες του Συνεδρίου, άνοιξε ο Γιώργος Χάρος, Executive Director People Solutions ο οποίος μίλησε για τον στόχο του πρώτου αυτού συνεδρίου που ήταν η παρέμβαση στο χώρο του Ανθρώπινου Δυναμικού για τα θέματα της προσωπικότητας που επηρεάζουν την απόδοση των ανθρώπων αλλά και τη φυγή του ανθρώπινου κεφαλαίου προς το εξωτερικό, που έχει ενταχθεί λόγω της κρίσης.

Στη συνέχεια, η Μαρία Κοκκίνου, Manager ICAP People Solutions ανέπτυξε τη συσχέτιση μεταξύ βαθμών πτυχίου και ψυχομετρικών τεστ ικανοτήτων και προσωπικότητας. Συμπερασματικά, οι απόφοιτοι οικονομικών σπουδών επιτυγχάνουν υψηλά σκορ στα αριθμητικά τεστ χωρίς όμως να υπάρχει σαφής συσχετισμός μεταξύ της προσωπικότητας και των αποτελεσμάτων στα τεστ ικανοτήτων, αποδεικνύοντας ότι τα τεστ αυτά μετρούν δύο σαφώς διακριτούς παράγοντες. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι οι απόφοιτοι ξένων μεταπτυχιακών εμφανίζουν μεγάλη εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Στο βήμα τη διαδέχτηκαν τρεις Διευθύντριες Ανθρώπινου Δυναμικού μεγάλων εταιρειών, οι: Αναστασία Αμβροσιάδου, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Γεωργία Στεργιοπούλου, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και Μαρία Τσαγκαράκη, ROCHE Hellas που έχουν πραγματοποιήσει προγράμματα management trainees και ανέλυσαν την απόδοση επιλεγμένων ταλέντων σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Συμπερασματικά, και σε γενικές γραμμές φάνηκε ότι το επίπεδο των ατόμων που επελέγησαν ήταν πολύ υψηλό. Μια επιμέρους παρατήρηση τουλάχιστον σε ένα από τα προγράμματα ήταν πως οι trainees έδειξαν ενδιαφέρον σε θέσεις διοίκησης και όχι σε θέσεις πωλήσεων ή παραγωγής.

Κατόπιν ο κύριος ομιλητής Dr. Tomas Chamorro-Premuzic, CEO Hogan Assessments αναφέρθηκε στις νέες τάσεις όσον αφορά στη πρόβλεψη απόδοσης ταλέντου από τις επιχειρήσεις. Τα δύο βασικά θέματα που εμφανίζονται είναι τα big data και τα social media. Τα κοινωνικά δίκτυα παρέχουν μεγάλο όγκο δεδομένων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από επιχειρήσεις και μπορούν να προβλέψουν στοιχεία της προσωπικότητας και της επαγγελματικής εμπειρίας ενός υποψηφίου. Όμως, παρουσιάζονται πολλά θέματα αξιοπιστίας σχετικά με τα συγκεκριμένα δεδομένα. Επίσης, παρουσιάστηκε και ένας νέος τρόπος εξέτασης που έχει προσφέρει το gamification, μια μεθοδολογία βασισμένη σε video games για προσφορά τεστ ικανοτήτων και προσωπικότητας.

Η 2η ομιλία του Dr. Tomas Chamorro-Premuzic αφορούσε την ηγεσία και τη προσωπικότητα. Όρισε σαν ηγεσία την ικανότητα κάποιου να δημιουργεί και να κινητοποιεί ομάδες και έδειξε ότι η προσωπικότητα μπορεί να προβλέψει σε μεγάλο βαθμό τις ηγετικές τάσεις ενός ατόμου. Επιπλέον, αναφέρθηκε σε μεγάλο βαθμό στα λεγόμενα derailers τα οποία είναι αρνητικές συμπεριφορές που εμποδίζουν την επιχειρηματική πρόοδο και εμφανίζονται κυρίως στους εργαζόμενους οι οποίοι βρίσκονται υπό πίεση, αντιμετωπίζουν άγχος και stress αλλά και από άτομα τα οποία, στη «κορυφή» της πυραμίδας, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις ηγετικές τους αρμοδιότητες. Η έλλειψη αυτογνωσίας των ηγετών σε σχέση με αυτές τις συμπεριφορές μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές αποφάσεις που επηρεάζουν αρνητικά τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε στη συνέχεια το workshop που πραγματοποιήθηκε με θέμα «Αντιστοίχηση δεξιοτήτων με στοιχεία προσωπικότητας στην επιλογή ταλέντου» από τον Κώστα Ζούλια, Director ICAP Human Capital Consulting στο οποίο οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συσχετίσουν στοιχεία της προσωπικότητας με δεξιότητες που είναι αναγκαίες για δύο συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Συμπερασματικά αποδείχτηκε ότι η επίδοση σε μια δεξιότητα ενός εργαζόμενου μπορεί να προβλεφθεί από συνδυασμό διαστάσεων της προσωπικότητας π.χ. η δεξιότητα «προσανατολισμός στο αποτέλεσμα» μπορεί να συσχετιστεί με διαστάσεις της προσωπικότητας όπως η ανταγωνιστικότητα, η σύνεση και η πρακτικότητα.

Το 2ο μέρος του Συνεδρίου άνοιξε ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, CEO του Ομίλου ICAP και Πρόεδρος της ΕΑΣΕ, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο φαινόμενο Brain Drain και παρουσίασε μια πρωτότυπη και πρωτογενή έρευνα της ICAP στην οποίαν συμμετείχαν 1.325 νέοι ταλαντούχοι Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 47% του δείγματος είχε ήδη εργαστεί στην Ελλάδα πριν φύγει, ενώ αποφάσισε να φύγει λόγω της επικρατούσας αναξιοκρατίας και διαφθοράς (37%), της ανεργίας (35%), της οικονομικής κρίσης (33%),των καλύτερων προοπτικών εξέλιξης(33%). Ως κύριοι παράγοντες που θα οδηγούσαν στην επιστροφή των ελλήνων αναδεικνύονται τo κλίμα και ο τρόπος ζωής (45%), τα οικονομικά κίνητρα, ήτοι η βελτίωση των οικονομικών αποδοχών αλλά και παράλληλα η συνολική βελτίωση του οικονομικού κλίματος (76%), που συνθέτουν απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσουν το επίπεδο ζωής που απολαμβάνουν στο εξωτερικό, καθώς και οι οικογενειακοί λόγοι (30%).

Τις παρουσιάσεις των κεντρικών Ομιλητών μπορείτε να λάβετε εδώ.

Τις κεντρικές ομιλίες ακολούθησε πάνελ με θέμα «Πρωτοβουλίες προσέλκυσης, διαχείρισης και διακράτησης ταλέντου στις ελληνικές επιχειρήσεις» με συντονιστή τον Νικήτα Κωνσταντέλλο και συμμετέχοντες τους Ευτύχιο Βασιλάκη, Αντιπρόεδρο Αεροπορίας Αιγαίου, Κώστα Ευριπίδη CEO GENESIS Pharma και Πρόεδρο της Λέσχης Επιχειρηματικότητας, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, CEO Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Απόστολο Πεταλά, CEO Ομίλου Fourlis. Ακούστηκαν απόψεις που τόνισαν τη θετική πλευρά του Brain Drain όπως η αξιοποίηση ειδικοτήτων που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν στην Ελλάδα, η εισαγωγή νέας γνώσης από αυτούς που θα αποφασίσουν να επιστρέψουν αλλά και η δημιουργία δικτύων πληροφόρησης και επικοινωνίας με τους Έλληνες του εξωτερικού.

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με τις παρουσιάσεις ελληνικών πρωτοβουλιών αντιστροφής της τάσης του Brain Drain, από τους Jimmy Αθανασόπουλο, Πρόεδρο Βραβείου Ελληνικής Επιχειρηματικότητας Libra Group, Χάρη Μακρυνιώτη CEO, Endeavor Greece, Σπύρο Μυλωνά Program Manager, Regeneration, Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου Πρόεδρο, Ιδρύματος Ωνάση και Τζίνα Σεντούκα Country Chair, Advanced Leadership Foundation, USA. Επίσης, ο Λόης Λαμπριανίδης, Οικονομικός Γεωγράφος και Καθηγητής του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας παρουσίασε αποτελέσματα έρευνας που είχε κάνει με Έλληνες του εξωτερικού το 2010 και το 2011.

O Γιώργος Χάρος, Executive Director People Solutions δήλωσε: «Ειμαι περήφανος που αυτή την δύσκολη συγκυρία για τις επιχειρήσεις οι πελάτες μας βρήκαν μεγαλή αξία στο συνεδριό μας γεγονός που μας γεμιζει αισιοδοξία για αντίστοιχες παρεμβάσεις στο μελλον».

Πηγή: epixeiro.gr