Πώς θα δώσετε ώθηση στην καριέρα σας από την πρώτη μέρα εργασίας

Εργασία

24/04/2017 13:49:00

της Τέι Σκοτ*

Στην καριέρα μου έμαθα ότι μόλις αποσαφηνίσεις τους στόχους σου, καλό είναι να εξασφαλίσεις ότι έχεις δίπλα σου εκείνους τους ανθρώπους που θα σε βοηθήσουν να τους υλοποιήσεις. Τίποτα δεν μπορεί να χτιστεί χωρίς τη βοήθεια, τη γνώση και την εμπειρία των άλλων.

Παρακάτω ακολουθούν τρία tips για να φτιάξετε το δικό σας προσωπικό «διοικητικό συμβούλιο»:

Διδαχθείτε από τους ανωτέρους σας
Η πρώτη μου δουλειά ήταν στον τεχνολογικό κλάδο, ως συντονίστρια προσλήψεων. Αν και ήμουν η νεότερη στην ιεραρχία, επεδίωξα εξαρχής να διδαχθώ από τα πιο έμπειρα στελέχη και σύντομα συνειδητοποίησα δύο πράγματα: ποια καριέρα ήθελα να ακολουθήσω και πώς θα το πετύχαινα αυτό. Μάθημα πρώτο: μην αφήσετε ποτέ την τρέχουσα θέση σας να καθορίσει το πώς και το προς τα πού θα εξελιχθείτε στο μέλλον.

Και κάπως έτσι έθεσα ως στόχο να περνάω χρόνο με την ομάδα ανώτερων στελεχών, στην άλλη άκρη του γραφείου, ακούγοντας και μαθαίνοντας. Όποτε χρειαζόταν και είχα διαθέσιμο χρόνο, προσέφερα τη βοήθειά μου. Μέσω της φυσικής αλληλεπίδρασης, οικοδόμησα σχέσεις με ανθρώπους έμπειρους και διατεθειμένους να μου προσφέρουν συμβουλές.

Χτίστε το δίκτυό σας και μην φοβηθείτε να το χρησιμοποιήσετε
Ύστερα από περίπου έναν χρόνο, υπήρξαν αλλαγές στην εταιρεία και ανακάλυψα ότι η σύμβασή μου επρόκειτο να λήξει. Πολύ σύντομα, πολλοί από τους διευθυντές προσλήψεων που είχα γνωρίσει με βοήθησαν να συνθέσω μια λίστα με τουλάχιστον 50 ηγέτες από τα δίκτυά τους και μου είπαν ότι μπορούσα να χρησιμοποιήσω τα ονόματά τους στην επικοινωνία μου. Μιλάμε για την εποχή πριν τα κοινωνικά μέσα, και άρα δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω ένα online δίκτυο για να διασυνδεθώ ή να ανακαλύψω νέες ευκαιρίες. Αλλά τηλεφώνησα σε καθένα από τα άτομα που μου είχε συστήσει το περιβάλλον μου, και έτσι εξασφάλισα την επόμενη δουλειά μου. Οι προκλήσεις και τα εμπόδια είναι πάντα πολλά· μην τα αφήσετε να σας βγάλουν εκτός πορείας.

Να είστε ανοιχτοί στις συμβουλές και στην ανατροφοδότηση
Το προσωπικό διοικητικό μου συμβούλιο είναι εκεί όταν χρειάζομαι καθοδήγηση, συμβουλές και ανατροφοδότηση από ανθρώπους που είναι αποστασιοποιημένοι από τον καθημερινό επαγγελματικό μου κόσμο. Οι περισσότεροι είναι πρώην μάνατζερ, συνάδελφοι και άνθρωποι από τον χώρο των ανθρώπινων πόρων που κατανοούν τόσο τη διαδικασία της προσέλκυσης ταλέντων όσο και τη δική μου προσωπικότητα. Πολλοί εξ’ αυτών δραστηριοποιούνται σε κλάδους εντελώς διαφορετικούς από τον δικό μου. Αλλά όλοι τους είναι άνθρωποι που με έχουν βοηθήσει στην καριέρα μου και των οποίων την άποψη εκτιμώ. Είναι ειλικρινείς και άμεσοι, και στρέφομαι σ’ αυτούς όταν χρειάζομαι μια αμερόληπτη ανατροφοδότηση.

* Η Τέι Σκοτ είναι διευθύντρια προσέλκυσης ταλέντων στη LinkedIn.

Πηγή: Fortune Greece