ΕΙΣΟΔΟΣ

Οι δεξιότητες που μπορούν να σας εξασφαλίσουν ένα σίγουρο εργασιακό μέλλον

Εργασία

05/07/2019 11:30:00
Οι recruiters αναζητούν άτομα τα οποία, εκτός από το ακαδημαϊκό υπόβαθρο και εργασιακή εμπειρία, πρέπει να κατέχουν πολύ καλά αυτές τις ικανότητες ώστε να ενταχθούν σε μία εταιρεία.
 
Οι επιτυχημένοι εργαζόμενοι και leaders δεν πρέπει να έχουν μόνο τεχνικές δεξιότητες, αλλά και τα απαραίτητα soft skills. Οι διαπροσωπικές δεξιότητες, όπως η διαπραγμάτευση, η εργασιακή ηθική και η διατήρηση καλών σχέσεων είναι καθοριστικές για την επιτυχία μίας ομάδας.
 
Ο διευθύνων σύμβουλος της LinkedIn, Jeff Weiner, έχει δήλωσε ότι τα soft skills είναι πιο σημαντικά από τη γνώση του κώδικα στο σημερινό περιβάλλον εργασίας. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι όταν οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά με τους συναδέλφους τους ή να τους βοηθήσουν να πετύχουν τους στόχους, η ομάδα «ναυαγεί».
 
Παρακάτω θα βρείτε τα δέκα περιζήτητα soft skills που κάθε εργαζόμενος πρέπει να διαθέτει σήμερα.
 
10. Προσαρμοστείτε στις αλλαγές
Πολλές φορές ακούγεται δύσκολο ή ακόμη και ακατόρθωτο να αλλάξετε την εργασιακή σας ρουτίνα ή τον τρόπο που δουλεύετε. Κάθε αλλαγή, όμως, έχει συγκεκριμένο σκοπό, συνεπώς προσπαθείστε να είστε περισσότερο προσαρμοστικοί και ανοιχτοί σε νέα πράγματα.
 
9. Μην δίνετε πολλές πληροφορίες για τα προσωπικά σας
Καθιερώστε σαφή όρια αν εργάζεστε με φίλους και προσπαθήστε να είστε δίκαιοι με όλους τους υφισταμένους ανεξάρτητα από τις φιλίες. Αποφύγετε να δίνετε πάρα πολλές πληροφορίες σχετικά με τη ζωή σας εκτός γραφείου και κρατείστε την προσωπική σας ζωή ιδιωτική.
 
8. Μάθετε να διαχειρίζεστε τους «δύσκολους» εργαζομένους
Αντιμετωπίστε το πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν αντί να περιμένετε την εξ’ ουρανού λύση. Βασιστείτε σε τεκμηριωμένες πληροφορίες όταν επισημαίνετε μία «κακή» συμπεριφορά, εφαρμόστε ένα σχέδιο για τη διόρθωσή της και να παρακολουθήστε καθημερινά για να διασφαλίσετε ότι ο εργαζόμενος αλλάζει προς θετική κατεύθυνση.
 
7. Κάνετε επικοδομητική κριτική
Πείτε την κριτική σας προσωπικά στον άλλον και μην κάνετε χειρονομίες με τα χέρια ή το πρόσωπο που δηλώνουν αποδοκιμασία. Αντιληφθείτε σε βάθος το πρόβλημα και γίνετε συγκεκριμένοι σχετικά με το τι ζητάτε από τον απέναντί σας.
 
6. Αναβαθμίστε τις διαπραγματευτικές σας ικανότητες
Αντιληφθείτε την κατάσταση μέσα από τα μάτια του άλλου προσώπου, προετοιμαστείτε ώστε να προσφέρετε διάφορες επιλογές, δείξτε ότι έχετε ακούσει και καταλάβει την άλλη πλευρά και προσφερθείτε να βοηθήσετε με οποιοδήποτε τρόπο για να αποδείξετε ότι είστε μέλος της ομάδας.
 
5. Μάθετε να λέτε όχι
Δεν είναι αρνητικό να λέτε και κάποιες φορές όχι στους συναδέλφους σας. Εξηγήστε το σκεπτικό σας και τερματίστε τη συζήτηση με θετικό νόημα, προσφέροντας έναν άλλο τρόπο για να βοηθήσετε.
 
4. Μάθετε να επικοινωνείτε τα «κακά» νέα
Πείτε τα άσχημα νέα εκ του σύνεγγυς και όχι μέσω email ή μηνυμάτων. Ένας σωστός leader οφείλει να αναλαμβάνει την ευθύνη και να είναι όσο το δυνατόν πιο ειλικρινής προς τους εργαζομένους.
 
3. Ενεργοποιήστε τη γλώσσα του σώματος
Διατηρήστε την επαφή με τα μάτια ενώ μιλάτε για να δείξετε σεβασμό και ειλικρίνεια, κρατήστε καλή στάση για να σας εμπιστευτούν και αποφύγετε χειρονομίες που αποσπούν την προσοχή ή μεταδίδουν αδιαφορία.
 
2. Να είστε όσο το δυνατόν πιο επικοινωνιακοί
Επικοινωνήστε με ευγένεια, δείξτε εμπιστοσύνη και προσπαθήστε να αποφύγετε την υποθετική γλώσσα όπως «ίσως» ή «θα δούμε».
 
1. Γίνετε ο καλύτερος ακροατής
Δώστε στον ομιλητή την αμέριστη προσοχή, σημειώστε, κρατείστε την κριτική σας και γίνετε ανοιχτοί σε νέες απόψεις και ιδέες.
 
Πηγή: Fortune Greece