Έτσι μπορείς να βρεις τη δουλειά των ονείρων σου

Εργασία

17/10/2017 17:02:00
του Igor Bobryk
 
Ξεκίνα από το να προσδιορίσεις ποια είναι αυτή – Οι πιο κατάλληλες στρατηγικές.
 
Ο Sjoerd Gehring είναι ο επικεφαλής προσλήψεων της Johnson & Johnson παγκοσμίως. Η συμβουλή ενός ανθρώπου, υπεύθυνου- έμμεσα τουλάχιστον – για 25.000 προσλήψεις το χρόνο, είναι αναμφισβήτητα πολύτιμη για όποιον ψάχνει εργασία. Έχοντας αυτό κατά νου, διάβασα πρόσφατα το άρθρο του, για το πώς να ξεχωρίσει κανείς σαν υποψήφιος στη διαδικασία επιλογής μεταξύ εκατοντάδων άλλων υποψηφίων, το οποίο προτείνω να διαβάσετε ανεπιφύλακτα. Με αφορμή λοιπόν αυτό το άρθρο και την μικρή μου εμπειρία, άρχισα να σκέφτομαι τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι θα μπορούσαν να φτάσουν ευκολότερα σε μια ονειρική για αυτούς δουλειά, τους οποίους και θα μοιραστώ μαζί σας παρακάτω.
 
Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά: Πώς θα έμοιαζε μια ονειρική δουλειά; Τα στοιχεία που μπορώ να εντοπίσω είναι δύο:
 
1. Πρώτον, η ονειρική δουλειά δεν σε κουράζει, αντιθέτως σε νοηματοδοτεί. Όχι όμως εξολοκλήρου, αλλά σε τέτοιο βαθμό που όταν γυρίζεις σπίτι σου, έχεις ακόμα διαθέσιμα αποθέματα ενέργειας για άλλες δραστηριότητες και καταστάσεις.
 
2. Δεύτερον, πρόκειται για μια εργασία, την οποία συνήθως κάνει κανείς πολύ καλά, κάτι που βέβαια είναι αποτέλεσμα αφοσίωσης και σκληρής δουλειάς!
 
Πού όμως έγκειται η δυσκολία εύρεσης μιας εργασίας με τα παραπάνω χαρακτηριστικά; Κυρίως στον προσδιορισμό της ονειρικής δουλειάς και όχι στην εύρεσή της. Διότι, αν δεν ξέρεις ποια δουλειά σου προσφέρει χαρά και ικανοποίηση, πως θα μπορέσεις να εστιάσεις  όλους τους διαθέσιμους πόρους σου προς αυτή την κατεύθυνση; Μην έχοντας προσδιορίσει τη δουλειά των ονείρων σου, είναι σαν να περπατάς στο δρόμο, χωρίς κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση, με στόχο να φτάσεις σε ένα συγκεκριμένο προορισμό.
 
Ποιες οι πιθανότητες να τα καταφέρεις;
 
Για αυτό ακριβώς το λόγο, κατά την προσπάθεια εύρεσης της ονειρικής δουλειάς, πρώτο βήμα είναι ο σαφής προσδιορισμός της δουλειάς αυτής. Όχι, πως τη φαντάζεται κανείς να είναι, αλλά πως θέλει να είναι και ποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά πρέπει αυτή να έχει, ώστε να θεωρείται ιδανική.
 
Πώς μπορούμε να προσδιορίσουμε τη δουλειά των ονείρων μας βάσει των παραπάνω; Και εδώ έχω δυο συγκεκριμένες στρατηγικές.
 
1. Δραστηριοποιήσου, ανέλαβε ευθύνες, ασχολήσου με τον εθελοντισμό, πειραματίσου με διαφορετικές εργασίες. Μην διστάσεις να αναλάβεις ρίσκα και μην φοβηθείς να αποτύχεις. Έχοντας μια τέτοια στάση ζωής, θα καταφέρεις να συλλέξεις πολλές εμπειρίες και να αποφασίσεις με μεγαλύτερη σιγουριά τι σου ταιριάζει και τι θέλεις να κάνεις πραγματικά! Αυτό είναι που εμποδίζει τους περισσότερους ανθρώπους από το να κάνουν κάτι που τους αρέσει…οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι θέλουν επειδή πολύ απλά, δεν έχουν εκτεθεί αρκετά σε διαφορετικές καταστάσεις, ώστε να πουν με βεβαιότητα «ναι, αυτό θέλω να κάνω τα επόμενα χρόνια ή όλη την υπόλοιπη ζωή μου».
 
2. Μόλις εντοπίσεις αυτό με το οποίο θέλεις να ασχοληθείς, κάνε το μέρος της καθημερινότητάς σου. Εξασκήσου και προσπάθησε να γίνεις όσο καλύτερος γίνεται. Αν το επαγγελματικό πλαίσιο παίζει ρόλο στη δυνατότητα εξάσκησης, κάνε αυτό που αγαπάς εθελοντικά! Μην περιμένεις μια θέση εργασίας για να κάνεις κάτι που αγαπάς και μην εγκλωβίζεσαι στον φαύλο κύκλο του: «για να έχω δουλειά πρέπει να έχω προϋπηρεσία, για να αποκτήσω προϋπηρεσία, πρέπει να βρω δουλειά». Αυτή είναι η πραγματικότητα, οπότε προσπάθησε να βρεις λύση και όχι να αφεθείς σ’ αυτήν.
 
Είμαι σίγουρος, πως όλοι μας είμαστε καλοί σε κάτι και πως όλοι έχουμε κάτι που αγαπάμε να κάνουμε. Το μυστικό είναι να βρούμε αυτό το κάτι και να το κάνουμε με όλη μας την καρδιά για πάντα, ή μέχρι να βρούμε κάτι που να μας παθιάζει ακόμα περισσότερο! Συνεπώς, πειραματίσου, μην διστάσεις να δοκιμάζεις νέα πράγματα, προσδιόρισε αυτό που θέλεις πραγματικά να κάνεις στην καθημερινότητά σου και παραδώσου σ’ αυτό.
 
*Ο Igor Bobryk είναι HR Professional & Content Writer 
 
Πηγή: Fortune Greece