Οι εργαζόμενοι θα πρέπει:
• Να έχουν τουλάχιστον απολυτήριο Γυμνασίου, ώστε να γνωρίζουν πολύ καλά
την ελληνική γραφή και ανάγνωση για να χρησιμοποιούν σωστά τις γραπτές
οδηγίες για τις δίαιτες των ασθενών.
• Να έχουν ηλικία μέχρι 45 ετών, να είναι αρτιμελείς και υγιείς (με βιβλιάριο
υγείας στο ποίο να φαίνεται ότι εξετάστηκαν το τελευταίο τρίμηνο)
Α) Γενικά μέτρα καθαριότητας
Τα άτομα που εργάζονται στους χώρους παρασκευής και διανομής των
τροφίμων πρέπει:
• Να φροντίζουν την καθαριότητα των χεριών τους.
• Να πλένουν τα χέρια τους κάθε φορά που χρειάζεται.
• Να μην καπνίζουν, τρώνε, πίνουν, καλλωπίζονται στα μαγειρεία και τις
κουζίνες κατά τη διάρκεια της εργασίας τους και κατά τη διαδικασία
χειρισμού των τροφίμων.
• Να καλύπτουν τις πληγές στα χέρια τους με αδιάβροχο επίδεσμο (κατά
προτίμηση εντόνου χρώματος, ώστε να αναγνωρίζεται εύκολα αν έχει
αποκολληθεί).
• Να μην φορούν κοσμήματα και να μην έχουν ψεύτικα ή βαμμένα νύχια, γιατί
αποτελούν κίνδυνο επιμόλυνσης των τροφίμων. Τα νύχια θα πρέπει να είναι κομμένα. Σκουλαρίκια σε τρυπημένα αυτιά, βέρες δακτυλίδια και ρολόγια
πρέπει να αφαιρούνται.
• Να μην μετακινούνται άσκοπα στους χώρους του Νοσοκομείου και μετά να
επιστρέφουν στο χώρο εργασίας τους (κουζίνες).
• Να έχουν καθαρά μαλλιά, δεμένα πίσω εφόσον είναι μακριά και είναι
καλυμμένα πλήρως με κάλυμμα κεφαλής (σκούφο).
• Η στολή εργασίας θα πρέπει να αφαιρείται όταν απομακρύνονται για
διάφορους λόγους από το χώρο εργασίας τους.
• Το προσωπικό που παρασκευάζει και διανέμει τρόφιμα σε ασθενείς υψηλού
κινδύνου, π.χ. μεταμοσχευμένους, νεογνά κ.λ.π., θα πρέπει να έχει ειδική
εκπαίδευση και να εφαρμόζει με απόλυτη ακρίβεια τους κανόνες προστασίας
των τροφίμων από επιμόλυνση ακόμη και με ΄΄αθώους΄΄ μικροοργανισμούς,
αλλά επικίνδυνους γι΄ αυτούς τους ασθενείς.
Β )Πλύσιμο χεριών
Απαραίτητο είναι το πλύσιμο των χεριών:
• Μετά την χρήση τουαλέτας.
• Όταν είναι βρώμικα ή μολυσμένα
• Μετά από βήχα, φτέρνισμα, φύσημα μύτης.
• Μετά από άγγιγμα οποιουδήποτε τμήματος της κεφαλής.Πριν να αγγίξουμε οποιαδήποτε τροφή.
• Όταν έχουμε πιάσει ωμά τρόφιμα (κρέας, ψάρι, αυγά, πουλερικά) ή
οποιοδήποτε μολυσμένο τρόφιμο.
• Μετά τη χρήση δοχείων απορριμμάτων.
ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
• Τα τρόφιμα δεν πιάνονται με τα χέρια, παρά μόνο όταν είναι απολύτως
αναγκαίο και πάντα με χρήση γαντιών μιας χρήσεως.
• Δεν χειρίζονται τρόφιμα άτομα που έχουν δερματικές βλάβες ή κάποια
μεταδοτική ασθένεια ή υπάρχει σχετική ιατρική σύσταση.
Μικρά τραύματα ή εγκαύματα καλύπτονται με αδιάβροχο έγχρωμο επίδεσμο.
• Τα κρύα φαγητά διατηρούνται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 70 C .
• Τα φαγητά μαγειρεύονται καλά σε υψηλή θερμοκρασία (τουλάχιστον
740 C ), ιδίως εκείνα που μπορεί να είναι μολυσμένα με μικρόβια τροφικών
δηλητηριάσεων (π.χ. κρέας, αυγά, κοτόπουλα).
• Τα ζεστά μαγειρεμένα φαγητά διατηρούνται σε θερμοκρασία 60-700 C
μέχρι να σερβιριστούν. Αν πρόκειται να σερβιριστούν πολλές ώρες μετά, τότε
θα πρέπει να κρυώσουν (εντός 3 ωρών), να διατηρηθούν στο ψυγείο (κάτω
από 70 C) και να ξαναζεσταθούν τουλάχιστον στους 600 C λίγο πριν να
σερβιριστούν.
• Τα τρόφιμα καλύπτονται ώστε να προστατεύονται από μύγες και άλλα
έντομα.
• Χρησιμοποιούνται διαφορετικοί πάγκοι, εργαλεία και σκεύη για τα ωμά
τρόφιμα και διαφορετικοί για τα μαγειρεμένα ή για τρόφιμα που θα
καταναλωθούν χωρίς ψήσιμο.
• Οι πάγκοι, τα τραπέζια, τα μηχανήματα και οι συσκευές κοπής και
επεξεργασίας τροφίμων καθαρίζονται σχολαστικά μετά τη χρήση, ώστε να
μην υπάρχουν υπολείμματα τροφών, ενώ απαιτείται απολύμανση όλων των
σκευών που χρησιμοποιήθηκαν με τρόπο που το Νοσοκομείο θα υποδείξει.
• Η καθαριότητα της στολής εργασίας και του σκούφου πρέπει να τηρείται με
σχολαστικότητα.
• Πρέπει να υπάρχει επάρκεια σε καθαρές πετσέτες και απορροφητικό χαρτί
μιας χρήσης
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Οι Τραπεζοκόμοι στο τέλος κάθε γεύματος φροντίζουν για την απομάκρυνση
των σκουπιδιών από τους χώρους διανομής των τροφίμων. Αφού συλλέξουν τα
σκουπίδια σε κατάλληλους πλαστικούς σάκους καλά κλεισμένους, τα μεταφέρουν σε
σημείο που το κάθε Νοσοκομείο ορίζει ως σημείο συλλογής σκουπιδιών για την
οριστική απομάκρυνσή τους από το Νοσοκομείο.
Εάν χρησιμοποιούνται ως δοχεία απορριμμάτων ειδικοί κάδοι που μέσα
τοποθετούνται οι πλαστικοί σάκοι, πρέπει να καθαρίζονται τακτικά και να
απολυμαίνονται περιοδικά εσωτερικά και εξωτερικά από τους/τις Τραπεζοκόμους, σε
χώρους που το Νοσοκομείο θα ορίσει και σε καμία περίπτωση στο χώρο διανομής
των τροφίμων (κουζίνα).
Τα υγρά απόβλητα θα πρέπει επίσης να απομακρύνονται με τρόπο υγιεινό,
σύμφωνα με τους κανόνες που έχει κάθε Νοσοκομείο.
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΟΜΩΝ
• Σερβίρισμα των κύριων και ενδιάμεσων γευμάτων στους ασθενείς. Ανάλογα
με τον τρόπο διανομής των τροφίμων σε κάθε Νοσοκομείο, προκύπτουν και οι
υποχρεώσεις ετοιμασίας των δίσκων σερβιρίσματος. Σε κάθε περίπτωση οι
Τραπεζοκόμοι πριν από το σερβίρισμα συμβουλεύονται τον κατάλογο με τα
ονόματα και τις δίαιτες των ασθενών.
• Στη συνέχεια μαζεύουν τα άπλυτα σκεύη, τα πλένουν, τα στεγνώνουν και τα
αποθηκεύουν σε καθαρά ντουλάπια τα οποία τουλάχιστον μια φορά την
εβδομάδα καθαρίζονται από τους/τις Τραπεζοκόμους.
• Από τους υπεύθυνους του Τμήματος Διατροφής του κάθε Νοσοκομείου
περιγράφονται λεπτομερώς και με χρονοδιάγραμμα οι υποχρεώσεις των
Τραπεζοκόμων και του Επόπτη του ιδιωτικού συνεργείου.
• Η κουζίνα, οι πάγκοι, οι θερμοτράπεζες και τα τροχήλατα καρότσια
καθαρίζονται από τους/τις Τραπεζοκόμους. Ο τρόπος καθαρισμού και
απολύμανσης περιγράφεται λεπτομερώς από τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου.
Η δαπάνη για τα καθαριστικά, απολυμαντικά και σκεύη καθαρισμού βαρύνει
το Νοσοκομείο.
• Όταν τελειώσουν όλες οι εργασίες, η κουζίνα κλειδώνεται και το κλειδί
παραδίδεται στη υπηρεσία που ορίζει το Νοσοκομείο.
• Κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί εδώ η απομάκρυνση τροφίμων, έστω και μη
κατάλληλων προς διάθεση, από το χώρο του Νοσοκομείου, εκτός του ότι είναι
νομικώς κολάσιμη, είναι μερικές φορές και επικίνδυνη.